CE 3: goede subtopper in eerste klasse

Na een mooie seizoen voor Caïssa-Eenhoorn 3, waarbij het team onder leiding van non-playing captain Peter Holscher het kampioenschap op een half bordpuntje na aan haar neus voorbij zag gaan doet het team ook dit seizoen goed mee in de eerste klasse. Echter geen herhaling van het vorige seizoen; daarvoor is het team simpelweg te wisselvallig.

Met nog twee ronden voor de boeg leek het me wel een goed idee om even een update te plaatsen over het derde team. Hoe staan we er voor? Nou ja, na een redelijke start met een gelijkspel uit in Alkmaar bij De Waagtoren 3, moest er, zoals gelezen kon worden in eerdere verslagen gewonnen worden tegen degradatiekandidaat De Uil 2. Dat lukte thuis met enige moeite: 5-3.

Met drie matchpunten uit twee wedstrijden lagen we mooi op schema. Om te kunnen concurreren met de op papier sterkere teams, moest er in november dan wel gewonnen worden uit bij Kijk Uit. Eenmaal mooi op tijd in IJmuiden aangekomen, was het wachten op de ontvangende vereniging. Het bleek uiteindelijk redelijk normaal dat zij rustig na achten aan kwamen kakken op de plaatselijke voetbalvereniging; soit. In de pittoreske bestuurskamer kon dan ook wat later het foutenfestival van start gaan.  Met invallers aan beide kanten viel het kwartje uiteindelijk helaas net de verkeerde kant op voor ons. Vlaggen die vielen, goede stellingen die werden verprutst, en vreemde remise zorgden voor een jammerlijke 4,5-3,5 nederlaag. Daarbij moet wel worden gezegd dat Nick Manshanden en Bert Spil een prima prestatie leverde door keurig te winnen.

Met drie uit drie stond Heerhugowaard 2 thuis op het programma in ronde 4. Op papier is dat team, naast De Uil 2, degradatiekandidaat nummer twee. Echter, HHW 2 had wel al knap het sterke Castricum en Kijk Uit op 4-4 gehouden, en kon een overwinning niet zo maar even worden genoteerd. Dat bleek wel uit de stroeve start met twee nederlagen. Hierna begon het ratingverschil op de lange termijn uiteindelijk wel zijn werking te doen. Na steady punten, gescoord door upcoming man Gijs Leene, Sjoerd Kelder en Roy Kerkhoven, profiteerde Nick in een remise-stelling ook nog eens optimaal van een blunder. Nadat Ton Wessels met remise de overwinning had veilig gesteld vond ondergetekende het nog nodig om tegen zijn naamgenoot een mat in één te missen. Zoals Roy destijds ook nog mooi omschreef: ‘Ja, je vond elke keer de saaiste zet in het eindspel’, en dat klopte inderdaad. Uiteindelijk tellen de punten wel gewoon zal ik maar zeggen: 5,5-2,5.

Dat is lekker de winterstop in gaan. Maar dan wel in het achterhoofd houdende dat er nog een zwaar programma stond te wachten. Achtereenvolgens toppers De Uil, Castricum en Kennemer Combinatie 4.

Na de verre uitwedstrijd tegen Kijk Uit, kon het team vorige week afreizen naar Hillegom om in ‘De Bestemming’ te spelen tegen De Uil . De promotieklasse-degradant heeft een sterke bezetting en was op papier dan ook zwaar favoriet. CE 3 past zich echter aan, aan het niveau van de tegenstander, en dat bleek ook maar weer.

Teamleider Fred Avis was helaas al weer vroeg klaar met een 0, maar daarna liep het ineens als een trein. Gijs Leene en Ton van Dijk pakten keurige punten, en de remises van Bert Spil en JP Hendriks mochten er ook zijn. JP bleef overigens verdacht rustig op zijn stoel zitten voor zijn doen, en dat terwijl zijn koning toch behoorlijk op de tocht stond.

Met een 3-2 stand kon Piet Aardenburg zijn stelling vervolgens echter niet meer houden en kreeg Roy, die geen fijne partij had, in tijdnood ineens een volle toren cadeau (zeg maar 1 ply diep). Niemand begreep de misser van kopman Ad Reijneveld, die met zijn dikke 2000 toch wel makkelijke remise leek te hebben. Goed, toen iedereen weer tot rust was gekomen was het met een 4-3 voorsprong voor CE 3 enkel nog spannend aan het tweede bord.

Ondergetekende pakte de opening vreselijk aan, waarna een offensief nog leidde tot tegenkansen. Met een leuke combinatie had hij dan ook remise af kunnen dwingen in de volgende voor zwart beroerd lijkende stelling.

Havenaar-Van Dijkhuizen na 28.Kf3:

Na 28...Lg4+ is 29.Kxg4 wel verplicht waarna zwart met Tag8+ 30.Kf3 Th3+ 31.Ke2 Th2+ 32.Kf1 Th1+ 33.Kf2 Th2+ simpel remise had kunnen maken. De witte koning kan gewoon niet ontsnappen, want anders mat!

Echter, de zwartspeler durfde het niet aan, speelde 28...Tag8 en kon in tijdnood het resterende eindspel K+T+pion tegen K+T, waar omstanders remisemogelijkheden hadden gezien, niet verdedigen: 4-4.

Van te voren hadden we zeker voor een gelijkspel getekend gezien het ratingverschil; maar ook nu had er weer meer ingezeten.

Handhaving in de eerste klasse B lijkt hiermee vrijwel zeker, en de kampioen staat ook al bijna zeker vast: Kennemer Combinatie 4. Misschien kunnen we nog roet in het eten gooien voor hen in de laatste ronde. Dan komt het Haarlemse team op bezoek in De Kreek. Maar eerst mogen we begin maart Castricum ontvangen, en vervolgen we het bekeravontuur uit tegen een ander team uit Haarlem: Het Spaarne.