Caïssa-Eenhoorn 3 uitgespeeld

Na een prima seizoen is Caïssa-Eenhoorn 3 op een derde plaats geëindigd in de eerste klasse van de NHSB. Niet slecht, maar daar is alles eigenlijk ook mee gezegd. Het team had dinsdag een kroon op het werk kunnen zetten door zich te plaatsen voor de finaledag van de NHSB beker. Dat lukte helaas net niet.

Nadat het derde team in de vijfde ronde favoriet De Uil 1 op 4-4 had gehouden was er nog een klein kansje om ons te mengen in de titelstrijd, of in ieder geval de tweede plaats. Dan moest er sowieso gewonnen worden van Castricum.

In het slagveld werden er op knappe wijze punten binnengehaald door Roy Kerkhoven, Ton van Dijk en Piet Aardenburg. Sjoerd Kelder, Bert Spil en Fred Avis kwamen niet verder dan een remise, terwijl Gijs Leene en ik een 0 aan de broek kregen.

Net als vorig jaar werd er dus met 4,5-3,5 gewonnen van Castricum. Een goed resultaat, maar er had wel wat meer ingezeten. Koploper Kennemer Combinatie 4 had daarvoor al haar wedstrijden gewonnen, maar bij verlies in ronde 6 zouden we bij winst in het onderlinge duel nog langszij kunnen komen. Dat werd een illusie, aangezien KC 4 in een Houdini-act won van De Uil.

KC 4 was dus al kampioen, en konden in de laatste ronde zonder druk naar De Kreek afreizen waar wij de Haarlemse ploeg ontvingen. Hun achtste man hadden ze echter vergeten mee te nemen, waardoor Piet gewoon intern kon spelen en zo 2 uit 1 wist te scoren. Ton van Dijk en ikzelf maakten even later degelijk remise, terwijl Roy na slecht gestaan te hebben, op spectaculaire wijze won met een dameoffer en zijn tegenstander met 23...c4 mat zette!

Sjoerd en Gijs speelden beide prima, maar op het moment suprême konden ze het alleen niet waarmaken. Alleen Ton Wessels en Bert waren toen nog bezig, en daar ging het er onderhand hard aan toe. De irritaties liepen nogal op bij de Haarlemmers wat uiteindelijk resulteerde in een punt voor Ton en een 0 voor Bert.

Goed, een gelijkspel tegen de kampioen, wat een volle overwinning had moeten worden. Met 9 matchpunten en 31,5 bordpunt sloten we het seizoen af. Ook De Uil 1 scoorde 9 matchpunten, maar pakte meer bordpunten. Derde plaats dus.

Dan het bekerteam. Nadat Roy, Gijs en ik, samen met Martijn de Wit, Het Spaarne hadden verslagen in de achtste finale kwam afgelopen dinsdag ZSC Saende op bezoek. De Zaankanters hadden de ronde ervoor gestunt tegen titelverdediger Magnus. Een zware kluif dus. Roy en Gijs speelden weer mee en werden ditmaal gecompleteerd door Sjoerd en Piet.

Bij Roy ontvlamde het al snel, maar leek er uiteindelijk goed uit te komen. Het remiseanbod wat hij vervolgens kreeg, sloeg hij toen daarom ook af (op aanraden van mij overigens). Optisch stond hij inderdaad goed, al was het een enorme troep op het bord. Even later draaide hij jammer genoeg een zetje om, waarna hij materiaal verloor met uiteindelijk toch een 0.

Piet speelde degelijk en scoorde even later een keurige remise aan het vierde bord. Meer zat er ook niet in. Dat betekende wel dat Sjoerd en Gijs alles uit de kast moesten halen om een nieuw bekersucces te verwezenlijken.

Gijs speelde erg sterk, zag alles, en pakte even later een knap punt aan het derde bord. Met 1,5-1,5 volstond vervolgens alleen een punt van Sjoerd om door te gaan; remise was niet genoeg. Sjoerd probeerde het, maar kon een alles-of-niets poging helaas niet verzilveren: 1,5-2,5.

Het bekeravontuur strandt dus in de kwartfinale. Drie bekerwedstrijden gespeeld met 9 verschillende spelers. Dat zijn nog eens cijfers!

Volgend jaar gaan we het ieder geval gewoon weer proberen. Eerst maar even kijken hoe onze eerste twee teams het seizoen eindigen in de laatste spannende ronde over ruim een week.