Peter Poncin NHSB-kampioen bij de lenteveteranen

Peter Poncin heeft zich vanmiddag tot lenteveteranenkampioen van de Noordhollandse Schaakbond gekroond. In de slotronde versloeg hij Peter Holscher en eindigde net als Ruud Adema op 5½ punt. De routinier van De Waagtoren had een iets lagere TPR en moest daardoor genoegen nemen met de tweede plaats, omdat hun onderlinge partij geen winnaar kreeg.

Het was de eerste keer dat Peter Poncin op de zeven woensdagmiddagen in de theaterzaal van het Hoornse verpleeghuis Lindendael meedeed. Na zijn overwinningen op Jan Stapel en Paul van Haastert stond in de derde ronde de topper tegen Frans Vlugt (de kampioen van 2004 en 2015) op het programma. Beiden hadden, als enigen, twee uit twee. Met wit zegevierde Peter, maar werd een week later door de sterk presterende Ton de Veij verrast en duikelde naar de derde plaats.

Ton de Veij ging toen aan de leiding met Rob Freer, die vervolgens zijn eerste nederlaag leed tegen Peter Poncin. De lenteveteraan van Caïssa-Eenhoorn deelde zo na vijf ronden de koppositie met Ton de Veij – kreeg wegens afwezigheid een reglementair halfje – en Ruud Adema.

De partijen Poncin – Adema en De Veij – Freer werden onbeslist, terwijl Peter Holscher te sterk was voor Piet Reus. Daardoor ging de slotronde in met vijf kanshebbers voor de titel. Peter Poncin, Ruud Adema en Ton de Veij met 4½ punt, Peter Holscher en Rob Freer met 4. Niet eerder in de 15-jarige historie van het evenement in Hoorn was de spanning op de laatste woensdag zo groot.

Rob Freer viel als eerste af, omdat hij in een prachtige partij van oud-kampioen Jan Brink verloor. Niet veel later sloegen Ruud Adema en Peter Poncin toe. De Alkmaarder won een stuk van Ton de Veij en gaf die voorsprong niet uit handen. Peter Holscher (met wit) en Peter Poncin hielden de spanning er iets langer in. Met een sterke aanval op de damevleugel won de zwartspeler materiaal en ging een eindspel van dame tegen toren in. Daaruit kon Peter Holscher, veteranenkampioen in 2005, 2008 en 2009 en tweede in 2004, 2007 en 2013, zich niet meer redden.

In groep B miste Fred Avis een goede kans op succes. Caïssa-Eenhoorns lenteveteraan trof in de laatste ronde Hans Leeuwerik die met Martin Duinmaijer een half punt meer had. Martin Duinmaijer verloor van Johan Plooijer, waardoor Fred Avis bij winst op de gedeelde eerste plaats terecht zou komen. Ondanks twee pionnen voorsprong bleef hij op remise steken. Dankzij een iets betere TPR werd Hans Leeuwerik eerste en Johan Plooijer tweede en met een halfje achterstand Martin Duinmaijer derde en Fred Avis vierde.

Oud-Caïssa-Eenhoorn-speler Henk Sijm zegevierde met anderhalf punt voorsprong in groep C, waar onze clubgenoot Roel Ridderikhoff gedeeld tweede werd. Ronald Brink (De Waagtoren) won al zijn partijen in groep D.