GM, IM, FM en Henk-Jan Visser

Met 457 deelnemers uit twintig landen is het BPB/Limburg Open het grootste weekendtoernooi van Nederland. Maar ook kwalitatief kon de organisatie in de nieuwe sporthal De Geusselt in Maastricht tevreden zijn. De top twintig van de eindstand in groep A telde negen grootmeesters, zes IM- en drie FM-spelers en Henk-Jan Visser. Met zijn twaalfde plaats was onze clubgenoot de best geklasseerde schaker zonder titel.

Henk-Jan won vijf van zijn zeven partijen. Hij versloeg vrijdagavond de Luxemburger Fred Berend (2368, FM) en zaterdagmorgen Stefan Bekker (2257, FM). De Caïssa-Eenhoorn-routinier besloot tot een gewaagd offer op f7 – twee lichte stukken voor een toren – en speelde daarna zo sterk en had zwart zo in de tang dat hij twintig zetten later het stuk terugveroverde en met kwaliteitsvoorsprong plus twee pionnen meer een gewonnen eindspel verkreeg.

Later op de dag verliep de strijd tegen grootmeester Sipke Ernst, op weerstandspunten gisteren tot toernooiwinnaar benoemd, minder succesvol. Met 12. … Ld6 haalde Henk-Jan een aangevallen loper terug, maar die had een veld verder naar achteren gemoeten. Wit won nu een pion en liet zijn opponent met een krakkemikkige defensie achter.

Na winst op de Duitser Martin Müller incasseerde Henk-Jan opnieuw een nul, tegen Jasper Beukema (2222, FM). In een goede en veelbelovende stelling verzuimde hij met wit zijn pion op g5 (en daarmee ook die op h6) te verdedigen en die sneuvelden, waarna het in het eindspel helemaal de verkeerde kant op ging.

Zijn eindsprint was prima. Dries Wedda moest het onderspit delven in de zesde ronde, Arben Dardha (2294) redde het aansluitend ook niet. De Belgische FM-speler, van 2014 tot 2017 actief bij de Rotterdamse meesterklasser Charlois/Europoort, stuitte op een Caïssa-Eenhoorn-opponent die zijn stukken uitstekend neerzette. Op weg naar het eindspel volgde een massale afruil, waarna Henk-Jan met zijn overgebleven stukken (dame en toren) een mataanval kon afronden. Die werden overigens geruild, maar met twee verbonden pionnen tegen een koning alleen was de buit ook binnen.

Robin Duson en Ronald Ritsema waren eveneens naar het verre zuiden afgereisd en traden aan in de 121 deelnemers tellende groep B. Ronald verdedigde de eer van Schachclub Ötigheim dat onlangs voor de tweede keer kampioen is geworden en vanuit de ‘Landesliga’ promoveert. Met 4½ punt werd hij zestiende. Robin stuitte op drie Duitse opponenten met een rating van boven de 2000 – tevens de nummers, 1, 6 en 13 van de eindstand – en verloor die partijen. Daar stonden vier zeges tegenover en de Nederlands dubbelkampioene (meisjes tot en met 20 en tot en met 16 jaar), 79e op de plaatsingslijst, klasseerde zich als 32e.

2 thoughts on “GM, IM, FM en Henk-Jan Visser

  1. goede prestaties van onze clubgenoten in het verre Maastricht (pff echt ver ;-))
    leuk dat er veel live partijen waren

  2. Jeugdkampioen van Caïssa-Eenhoorn Kevin de Rooij scoorde drie punten in groep C2 met een prachtige TPR van 1294 en werd 65ste. Hij heeft een jeugdrating van 1009.

Reacties zijn gesloten.