Robin Duson naar Schotland

Robin Duson vertegenwoordigt over een kleine twee weken het Nederlands team tijdens het Glorney-Gilbert International in de Schotse stad Paisley. Met Anna Martinez en Eline Roebers is de Nederlands jeugdkampioene actief in de categorie voor meisjes tot 18 jaar.

Het evenement wordt op 16, 17 en 18 juli gehouden in de University of West Scotland en is te vergelijken met het Hutton-toernooi in Nederland. In 1948 stelde de Irish Secondary School Council voor om een schaakwedstrijd te spelen tegen Engeland. Zes Ierse jongens namen het in Dublin op tegen zes Engelse leeftijdgenoten en verloren met ½-11½. Het jaar erop kwam Wales erbij en presenteerde de Ierse zakenman Cecil Parker Glorney een wisselbeker die naar hem is vernoemd.

Tot 1964 bleef het een toernooi voor de zogeheten home nations: Engeland, Schotland, Wales en Ierland. Ondertussen was de Engelsman Ken Bloodworth (1914-2011) secretaris geworden van het organisatiecomité en dankzij zijn inspanningen kwamen landen van het Europese vasteland erbij. Vooral Nederland – maar niet ieder jaar – en Frankrijk deden vaak mee. In 1968 werden voor het eerst meisjes uitgenodigd en uitgever Faber stelde een wisseltrofee beschikbaar. De Faber Cup kreeg later de huidige naam: Gilbert Cup.

Het internationale jeugdtoernooi telt inmiddels vier categorieën. In 2007 werd het evenement uitgebreid met wedstrijden om de Robinson Cup en de Stoke Cup.

Op 16, 17 en 18 juli worden vijf ronden gespeeld. Elke landenploeg telt twintig talenten: vijf jongens tot 18 jaar (Glorney Cup), drie meisjes tot 18 jaar (Gilbert Cup), zes jongens tot 14 jaar (Robinson Cup) en zes jongens tot 12 jaar (Stokes Cup), met onder meer Romayn Brandsma uit Purmerend.

Paisley ligt overigens tegen Glasgow aan, aan de westkant. Het is de stad van de Stealers Wheel-muzikanten Gerry Rafferty en Joe Egan, van het medium Derek Ogilvie en van de voetbalclub St. Mirren, waar Feyenoord in september 1983 van won in het UEFA Cup-toernooi.