Dijk van een toernooi voor Dimitri Reinderman

In de aankondiging van ‘Schaken op de dijk’ staat dat het maximum aantal deelnemers op negentig is vastgesteld. De organisatie in Volendam mag op de tweede zaterdag van november de latere winnaar Dimitri Reinderman en 84 man begroeten. Een record. Maar er kunnen nog vijf stoelen bij.

‘Schaken op de dijk’ is de mooiere naam voor het rapidkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond. Het individuele toernooi, want er is ook een viertallenvariant die in het voorjaar in Koedijk plaatsheeft. In 2004 kwam men (wie eigenlijk?) op het lumineuze idee om aan de jaarlijkse rapidstrijd van schaakclub Volendam de NHSB-titel te verbinden. Dat evenement trok in vroeger tijden weinig belangstelling, maar staat als NHSB-kampioenschap vast op de agenda van tal van Noord-Hollandse schakers.

Veelal kwamen er rond de zestig liefhebbers op af, met een uitschieter naar 76 in 2005. Dat record wordt in de negende editie – misschien is het wel leuk om bij de komende jubileumviering alle oud-winnaars te inviteren – flink verbeterd. De 85 deelnemers vertegenwoordigen liefst 24 schaakverenigingen; drie man staan als huisschakers geboekt. En welke clubs zijn dan wel aanwezig? Het rijtje, in volgorde van het aantal ingeschreven leden: Purmerend 16, Volendam 16, Opening’64 (Sint-Pancras) 6, De Waagtoren (Alkmaar) 5, Caïssa-Eenhoorn (Hoorn) 4, Krommenie 4, HWP (Haarlem) 3, Santpoort 3, Schaaklust (Andijk) 3, De Vennep (Nieuw-Vennep) 3, Castricum 2, Degoschalm (Venhuizen/Westwoud) 2, Kijk Uit (IJmuiden) 2, WSC De Pion (Wormerveer) 2, ZSC/Saende (Zaandam) 2, Aalsmeer 1, Aartswoud 1, Chesscool (Haarlem) 1, Excelsior (Heemskerk) 1, De Groene Zes (Bovenkarspel) 1, Oppositie (Heiloo) 1, De Uil (Hillegom) 1, Vredeburg (Limmen) 1 en De Wijker Toren (Beverwijk) 1.

Aan de opzet is niet gesleuteld. Eén hoofdgroep en verder achtkampen. Groep E telt overigens negen spelers, terwijl groep I een vooral jeugdig karakter draagt.

Voor de zeven ronden met 20-minutenpartijen is café-restaurant De Groene een geweldige locatie. Meestal zijn kampioenschappen en toernooien in scholen, wijkcentra en dorpshuizen. Daar is vaak een geschikte zaal om een groot aantal tafels goed op te kunnen stellen. Maar aan de Volendammer dijk kan dat ook en de huiselijke sfeer van De Groene geeft aan de schaakdag een extra dimensie. Niet voor niets werpen veel toeristen even een blik naar binnen. Zij verwachten een kop koffie drinkende bezoeker te zien, maar kijken naar voorovergebogen hoofden.

De laatste meters van het Zuideinde, de Haven, een stukje Noordeinde, het is het kloppend hart van Volendam. Slechts een paar honderd meter lang, maar wereldberoemd. De combinatie van de pittoreske huisjes, de toeristenwinkels en de viskramen, Hotel Spaander, de haven, de botters en het uitzicht, hoeveel foto’s zijn er wel niet gemaakt? Schaakclub Volendam heeft tussen de derde en vierde ronde van het rapidkampioenschap een pauze ingelast. Daar wordt door de schakers dankbaar gebruik van gemaakt door massaal naar buiten te gaan en van de omgeving te genieten. En ook om de verhitte hoofden af te laten koelen.

Onder de 85 deelnemers zijn verschillende spelers die voor de eerste keer naar Volendam komen. Tijdens zijn welkomstwoord geeft Nico Koning uitleg, inclusief een verwijzing naar de kleinste kamertjes van het café-restaurant. ,,Het herentoilet is helemaal achterin en het damestoilet zit er voor. Daar, waar Piet net uit komt.’’ Hij heeft, om half elf ’s ochtends , meteen alle lachers op zijn hand.

In De Groene staan de medewerkers Angela, Anneke en Rumex klaar om iedereen te bedienen. De wedstrijdleiders Huib Middelhoven en Edwin Woudt zijn aanwezig om eventuele problemen op te lossen en Nico stipt een traditie aan: een makreel voor iedereen, te verkrijgen na afloop van het evenement. Dankzij de sponsoring van Stukadoorsbedrijf Dennis Plat – inmiddels net zo verbonden aan het schaakkampioenschap als het openingsrepertoire aan de schaker – heeft de titelstrijd in Volendam iets wat andere toernooien niet hebben. En die traditie valt in de smaak. Tijdens het regelen van het vervoer naar het IJsselmeerdorp (wie chauffeurt en wie rijdt mee?) mailt een van mijn clubgenoten dat het geven van een reiskostenvergoeding voor hem geen enkel probleem is, maar dat we wel van zijn makreel moeten afblijven.

Niet alleen het aantal deelnemers van 85 is een record, ook het puntentotaal van de kersverse NHSB-kampioen Dimitri Reinderman. De Amsterdamse grootmeester speelt een dijk van een toernooi en zegeviert in al zijn partijen. Rob Schoorl (zijn 6½ punt van vorig jaar was het oude record) moet het met zes overwinningen doen, waardoor de titelverdediger op de tweede plaats eindigt. Piet Peelen – winnaar in 2005, 2008 en 2009 – klasseert zich met weer een punt minder als derde.

Danny de Ruiter debuteert in de hoofdgroep met de gedeelde vijfde plaats. Hij heeft de afgelopen maand gestunt door de grootmeesters Ivan Sokolov en Jan Timman te verslaan. In 2004, bij het eerste NHSB-kampioenschap in Volendam, pakte hij de eindzege in groep D. Toen nam hij plaats tussen zeven schaakliefhebbers, op deze tiende november zit hij bij de schaaktoppers. Dat geldt overigens ook voor Enno Veerman, die in datzelfde jaar 2004 de sterkste was in groep B en nu schaakclub Volendam vertegenwoordigt in het topveld.

En de deelnemers van Caïssa-Eenhoorn? Die, vier man sterk, moeten het doen met een bescheiden rol. Fred Avis is in de hoogste groep van de achtkampen ingedeeld. Dankzij overwinningen in de zesde (met een sterke opstelling van vooral de dame en het loperpaar) en zevende ronde eindigt hij op drie punten en komt net een halfje te kort om mee te doen aan de SB-berekening voor de derde plaats.

Bert Spil begint in groep B na de pauze aan een inhaalrace. Na drie nullen verslaat hij zijn volgende drie tegenstanders. De slotpartij is beslissend voor de derde plaats, maar daarin zegeviert Johan Plooijer. Overigens gaat Bert in de tweede ronde op bizarre wijze onderuit. Met een mooie aanval op de koning van Reinier Bodemeijer (een van de organisatoren van het toernooi) verovert hij met een dameschaak een toren en heeft een winnend eindspel. Om met de volgende zet zijn dame te verspelen.

Tegen Aad Laan wordt na twee ronden gezegd dat hij op weg is naar de ‘gouden makreel’. Met zwart scoort hij maximaal tegen Dirk Mantel en Maaike Keetman. Zijn eerste witpartij levert echter een teleurstelling op. Tegen de latere groepswinnaar Robert Schilder kan hij een gewonnen stelling niet omzetten in een punt. Na de pauze laat Aad – die het in groep C tegen vijf Volendam-spelers opneemt – tegen Murat Musabegovic zijn dame instaan. Met een aardig eindsprintje komt hij nog op een puntentotaal van vier, een halfje te kort voor de gedeelde derde plaats.

Co Buysman tenslotte stuit na twee remises op de pechduivel. Met wit en een goede stelling in het middenspel tegen de latere groepswinnaar Martin Tomanice ziet hij tot zijn schrik dat hij ruim zes minuten op de klok heeft en de zwartspeler een kwartier. De groepsgenoot die naast Martin zit, heeft een aantal keren op de verkeerde klok gedrukt. Door de grote tijdsachterstand gaat Co haastig spelen en verliest kansloos. Een dijk van een partij in de slotronde voorkomt dat hij als laatste eindigt. De matzet voert hij met nog vijf seconden over uit.

Het laatste woord is voor Dimitri Reinderman. Als nieuwe kampioen moet hij een speech houden. ,,Bedankt alle deelnemers, de organisatie, de mensen aan de bar, de sponsor, de NHSB en de fotograaf.’’ Een daverend applaus wordt zijn beloning.

Groep A:

1e ronde: Jan Schol-Fred Avis 1-0. 2e ronde: Fred Avis-Pim Verkerk 1-0. 3e ronde: Nathalie van der Lende-Fred Avis 1-0. 4e ronde: Ton Fasel-Fred Avis 1-0. 5e ronde: Fred Avis-Jan Tol 0-1. 6e ronde: Gerard Kuijs-Fred Avis 0-1. 7e ronde: Fred Avis-Anton Bakels 1-0.

1. Ton Fasel (De Waagtoren, 1914)................5

2. Nathalie van der Lende (Santpoort, 1899)...4½

3. Pim Verkerk (Opening’64, 1883)..................3½

4. Anton Bakels (Purmerend, 1844).................3½

5. Jan Tol (Volendam, 1908)............................ 3½

6. Gerard Kuijs (Castricum, 1811)....................3½

7. Fred Avis (Caïssa-Eenhoorn, 1906).............3

8. Jan Schol (Krommenie, 1856)......................1½

Groep B:

1e ronde: Ingmar Visser-Bert Spil 1-0. 2e ronde: Bert Spil-Reinier Bodemeijer 0-1. 3e ronde: Daniël Doorn-Bert Spil 1-0. 4e ronde: Bert Spil-Jan Veerman 1-0. 5e ronde: Ron Greven-Bert Spil 0-1. 6e ronde: Bert Spil-Nico Koning 1-0. 7e ronde: Johan Plooijer-Bert Spil 1-0.

1. Daniël Doorn (geen club, 1774)....................5

2. Ron Greven (WSC De Pion, 1774)..............4½

3. Johan Plooijer (De Waagtoren, 1775)..........4½

4. Ingmar Visser (Kijk Uit, 1770).......................4

5. Jan Veerman, Verdi (Volendam, 1778)........3½

6. Reinier Bodemeijer (Volendam, 1777).........3

7. Bert Spil (Caïssa-Eenhoorn, 1798)..............3

8. Nico Koning (Volendam, 1795)..................... ½

Groep C:

1e ronde: Dirk Mantel-Aad Laan 0-1. 2e ronde: Maaike Keetman-Aad Laan 0-1. 3e ronde: Aad Laan-Robert Schilder 0-1. 4e ronde: Murat Musabegovic-Aad Laan 1-0. 5e ronde: Aad Laan-Jan Veerman 1-0. 6e ronde: Hans Keizer-Aad Laan 1-0. 7e ronde: Aad Laan-Henk Veerman 1-0.

1. Robert Schilder (Volendam, 1750)...............6½

2. Maaike Keetman (De Waagtoren, 1762)......4½

3. Hans Keizer (Volendam, 1709).....................4½

4. Aad Laan (Caïssa-Eenhoorn, 1748)..............4

5. Murat Musabegovic (Volendam, 1750)..........3½

6. Dirk Mantel (Schaaklust, 1732)......................2½

7. Henk Veerman (Volendam, 1725)..................1½

8. Jan Veerman, Kluit (Volendam, 1708)...........1

Groep D:

1e ronde: Co Buysman-Anneke Schol-Grin ½-½. 2e ronde: Sjoerd van Raaij-Co Buysman ½-½. 3e ronde: Co Buysman-Martin Tomanice 0-1. 4e ronde: Co Buysman-Louis Witte ½-½. 5e ronde: Bertus Droog-Co Buysman 1-0. 6e ronde: Co Buysman-Piet Kuijs 0-1. 7e ronde: Frank Reurs-Co Buysman 0-1.

1. Martin Tomanice (geen club, 1700)..........6

2. Louis Witte (Excelsior, 1681)....................5½

3. Piet Kuijs (Castricum, 1685).....................4

4. Anneke Schol-Grin (Krommenie, 1697)....3

5. Bertus Droog (Schaaklust, 1682)..............2½

6. Co Buysman (Caïssa-Eenhoorn, 1671)....2½

7. Frank Reurs (Purmerend, 1689)...............2½

8. Sjoerd van Raaij (HWP, 1665)..................2

 

1 thought on “Dijk van een toernooi voor Dimitri Reinderman

  1. Dag Co,
    Je bent aardig in de historie gedoken van ons toernooi. De sfeer heb je voortreffelijk weergegeven, mijn complimenten daarvoor. Ik zal je stukje bij mijn clubgenoten aanbevelen en een afdruk aan Anneke Lansen van De Groene geven. Dat vindt ze fantastisch. Bedankt.

Reacties zijn gesloten.