Hoorenaissance (9)

Na een prachtig weekeinde in Edinburgh, waar honderden muzikanten op de binnenplaats van het kasteel voor een schitterende military tattoo hebben gezorgd, komt de veerboot aan in IJmuiden. Voor het eerst sinds tijden eens drie dagen niet aan het schaken gedacht.
Uit een rek in het aankomstgebouw pak ik een gratis Metro. Er staat immers een lange rij voor de douane. Op pagina 12 van de maandagkrant staat een opvallende kop: ‘Schaken als voorbeeld’. Het gaat evenwel niet om stukoffers, matzetten, combinaties of vorken en penningen. Een van de Feyenoord-voetballers heet Ruben Schaken die zich uit een moeilijke situatie heeft teruggeknokt in het elftal van trainer Ronald Koeman. Een voorbeeld voor andere Feyenoorders.
Die kop valt op, omdat de schaaksport zelden de krantenpagina’s haalt en als er over schaken wordt geschreven, dan gaat het om vergelijkingen. Een politieke kwestie verkeert in een patstelling, bij cao-onderhandelingen zijn de vakbonden aan zet en de ergste van allemaal: een sportief topduel als schaakpartij. En dat betekent volgens de verslaggever dat de wedstrijd automatisch een tegenvaller is en teleurstellend verloopt.
Twee dagen later heeft het Noordhollands Dagblad op de verkiezingspagina ‘Stembus 2012’ een interessante gastschrijver. Karel van Doodewaerd spreekt zich uit om de huidige somberheid om te bouwen naar het geven van een droom. Zoals vroeger de VOC heel ambitieus was, zoals na de Tweede Wereldoorlog de Deltawerken een ambitieus plan was. Zijn slotvraag aan de politici: ,,Geef ons geen rode rozen, tomatenijsjes, ballonnetjes en vlaggetjes, maar geef ons een droom met perspectief dat ons bindt.’’
Hij heeft het over een PIDV, een Punt In De Verte, om je op te concentreren. Schakers hebben in elke partij een PIDV, een Pion In De Verte en een Promotieveld In De Verte. Er zijn ook Paarden In De Verte. Mijn PIDV is een Plan In De Verte, met aan de horizon het jaar 2022. Dan wordt honderd jaar georganiseerd schaken in Hoorn gevierd. Na de jaarvergadering van komende dinsdag gaat Caïssa-Eenhoorn pas echt van start en hebben we tien seizoenen de tijd om uit te groeien tot de grootste schaakvereniging van Nederland.
Drie dagen niet aan het schaken gedacht? Eerlijk gezegd, één seconde wel. De topper op de military tattoo in de Schotse hoofdstad is het Top Secret Drum Corps, uit Basel. De Zwitsers zijn gekleed in zwart en wit.

1 thought on “Hoorenaissance (9)

Reacties zijn gesloten.