Caïssa-Eenhoorn in cinema

De viering van het 95-jarig bestaan is komende zaterdag, maar je kunt zeggen dat Caïssa-Eenhoorn vandaag al een begin maakte met de festiviteiten. Een kleine veertig man van onze schaakvereniging bezocht vanmiddag in Cinema Oostereiland in Hoorn de documentaire ‘Magnus’.

DSC_0061

In januari werd ‘Magnus’, dat over de periode van de Noorse topschaker Magnus Carlsen van kind tot wereldkampioen gaat, aan het publiek vertoond. Cinema Oostereiland bracht Caïssa-Eenhoorn op de hoogte van de mogelijkheid om als club een zaal te huren en dat gebeurde op de eerste zondag van februari.

Gastheer Jan ontving de 36 bezoekers in zaal 3 en stelde in zijn inleidend woordje een aantal schaakvragen. Alle aanwezigen moesten staan. ,,Als er iets te vieren valt, dan vieren wij het feest mee’’, knipoogde hij naar het naderende lustrumfeest. ,,Wie weet wat phalanx betekent?’’ was de eerste vraag, gevolgd door vragen over de desperado, en prise, de beginzetten van de Siciliaanse opening en het verschil tussen korte en lange rokade. Degenen die het antwoord wisten, konden direct gaan zitten. Uiteindelijk bleven vijf bezoekers over en na loting won Saskia, de vriendin van Ton van Dijk. In het verrassingspakket zat het boek ‘Schaken voor dummies’, dus wie weet, kan ze een volgende keer als echt Caïssa-Eenhoorn-lid de bioscoop bezoeken.

‘Magnus’ was zeer de moeite van het bekijken waard. Verschillende clubgenoten hadden vrouw, vriendin of een familielid of kennis meegenomen en ook de niet-schakers genoten van het verhaal over de opkomst van Magnus Carlsen tot het moment dat hij wereldkampioen Viswanathan Anand – in de woonplaats van de titelverdediger uit India – versloeg en zich tot mondiaal beste kroonde. Aardig was dat in de eerste beelden van die WK-tweekamp in Chennai onze clubgenoot Peter Doggers duidelijk te zien was. Peter stond midden tussen een ‘horde’ fotografen om plaatjes te schieten voor zijn, internationaal vermaarde, website Chessvibes.

DSC_0054

DSC_0047