Mooie zege op De Waagtoren 3 doet titelkansen CE 3 stijgen

Na alle Tata-schaakdrukte in januari met vooral prachtige resultaten van Robbert van Dijkhuizen en Robin Duson in de groepen 5 met automatische promotie, moest er door Caïssa-Eenhoorn 3 ook weer snel aangetreden worden in de NHSB-competitie. Onze volgende tegenstander was het altijd lastige en niet te onderschatten De Waagtoren 3 met enkele zeer ervaren spelers, onder wie oud-lid Willem Meyles. Op een regenachtige avond naar het statige Gulden Vlies in Alkmaar, waar parkeren veelal niet zo makkelijk is, werd toch wel een overwinning verwacht. De verwachting kwam uit: 3-5.

Al gauw bleek dat het vertrouwen van een ieder erg groot was. En dat werd nog versterkt, nadat de eerste openingen op de borden waren verschenen. Roy Kerkhoven en Nick Manshanden konden zeer tevreden zijn, want beiden hadden al groot voordeel bereikt. De Pirc die bij Roy op het bord verscheen, werd door zijn tegenstander wat al te passief behandeld en bij tegengestelde rokades kwam de zwarte koning onder vuur te liggen. Toen ook nog de h-lijn werd geopend, was het snel gebeurd.

Lekker zo’n snelle voorsprong en zeker toen Bert Spil ook snode plannen had getoond. Maar diens opponent toonde veerkracht en kon alle dreigingen pareren, zodat Bert na wat mindere zetten een wijs besluit nam door remise aan te bieden, wat snel werd aanvaard.

Aan bord 4 was Fred Avis achter de zwarte stukken zittend bezig een Hollandse opening een nieuwe dimensie te geven, vooral ingegeven omdat wit passief reageerde. Echter uit het drieste avontuur op wits veste kwam niets zinnigs en toen het allemaal op niets uitliep, bleek zwart te veel zwaktes te hebben op beide vleugels en was de nederlaag onafwendbaar. Derhalve een tussenstand van 1½-1½.

Aan bord 8 was Piet Aardenburg er op gebrand om zijn score van 1 uit 3 te verhogen. In een onregelmatige opening was de theorie ver te zoeken en kwam het aan op tactiek. Daar bleek Piet toch echt iets slimmer in dan oude rot Gerrit Valk, want met een centrumdoorbraak via c4 bleken de zwarte stukken beter gepositioneerd te staan en liep de aanval op de witte koning gesmeerd.

Zie de leuke stand vanaf c4 in het diagram:

Toen ook Ton Wessels aan bord 6 liet zien hoe je het Frans behandelt, moest oude bekende Andrew Weltevreden erkennen dat er nog steeds niet met Ton te spotten viel. Stoïcijns verdedigde hij zijn vroeg verkregen materiële voordeel en kon ook hier een punt worden bijgeschreven. Jammer genoeg was uit de notatie niet meer te herleiden hoe deze partij verliep, anders was deze zeker gepubliceerd.

De overige borden zagen er met een tussenstand van 1½-3½ zeer gunstig uit. Nick, Robin en Robbert stonden hoegenaamd alledrie gewonnen er zat een grote uitslag aan te komen. Het pakte toch iets ander uit dan gedacht. Nick had in de opening in het Boedapester gambiet via h7 een pion gewonnen en kon eigenlijk consolideren naar een gewonnen eindspel, maar good old Meyles dacht er anders over en toverde een alles-of-niets-spelletje op het bord met twee pionoffers. Echter, Nick raakte niet van slag en won gedegen en dat betekende al de definitieve overwinning.

Robbert aan bord 2 liet tegen de ervaren Van Steenoven zien dat hij duidelijk sterker is geworden en dat zijn plaats op de interne ranglijst niet toevallig tot stand is gekomen. De Siciliaan werd uitstekend met de zwarte stukken behandeld en toen hem in het verre middenspel een kans werd geboden om op h2 te slaan, leek winst een kwestie van tijd. De tijdnood zorgde er kort daarna voor dat de beslissende combinatie werd gemist met Lxc4. Daardoor bleef de c-pion behouden en deze leidde het verlies in. Jammer, maar een leuke pot voor de toeschouwers.

Diagram na 29. ... Lxh2+

In de laatste partij was Robin bezig om haar vierde punt binnen te halen, maar haar echte tegenstander ‘de klok’ gooide roet in het eten en moest zij berusten in het doen van een remise-aanbod. Met deze 3-5 overwinning kreeg ik nog laat op de avond mijn verjaardagscadeau. Bedankt team.

Met twee belangrijke wedstrijden voor de boeg hebben we nu twee matchpunten en twee bordpunten meer dan directe concurrent HWP 3 en zal de rechtstreekse confrontatie in De Kreek op 28 februari duidelijk maken of we niet boven onze stand leven. Ik ben er zeker van overtuigd dat een kampioenschap mogelijk is, zeker als we ook nog compleet kunnen aantreden.

De Waagtoren 3 (1828) – Caïssa-Eenhoorn 3 (1809) 3-5:

1. Willem Meyles 1873 Nick Manshanden 1863 0 1
2. Leo van Steenoven 1906 Robbert v Dijkhuizen 1763 1 0
3. Fred Driesse 1935 Roy Kerkhoven 1872 0 1
4. Guido Florijn 1821 Fred Avis 1887 1 0
5. Dick Bouma 1775 Bert Spil 1824 ½ ½
6. Andrew Weltevreden 1777 Ton Wessels 1845 0 1
7. Alexander Versluis 1725 Robin Duson 1600 ½ ½
8. Gerrit Valk 1817 Piet Aardenburg 1821 0 1

 

2 thoughts on “Mooie zege op De Waagtoren 3 doet titelkansen CE 3 stijgen

Reacties zijn gesloten.