Vierde eenvoudig voorbij Revanche

In de vijfde ronde van de NHSB klasse 2A heeft Caïssa-Eenhoorn 4 zonder moeite gewonnen van het onderaanstaande Revanche. Aan het eind van de avond stond een duidelijke 6½-1½ op het bord.

Revanche is een kleine club van zo'n veertien leden en het moet elke keer moeite doen om een volledig team op de been te brengen. Toch mooi dat het ze lukt want juist in diverse plaatsen van de orde grootte Wervershoof zijn schaakclubs ter ziele gegaan. Bovendien is het keurig dat ze er in geslaagd zijn om op het niveau van de tweede klasse te mogen acteren.

Kleine clubs hebben meestal grote rating verschillen tussen de topborden en de laagste borden. Op grond daarvan zou de weerstand op de hoogste borden het grootst moeten zijn. Dat zou dit keer maar ten dele opgaan.

Een aantal partijen gingen voorspoedig van start voor de mannen van teamcaptain Sernin van de Krol. Vooral Frans had binnen de kortste keren een heerlijke actieve stelling opgebouwd in een Italiaan tegen Harrie van Dijk. Na een dik half uur spelen kon hij een pion mee snoepen, zonder dat hier enig bezwaar aan kleefde.

Gerrit Roos besloot een zwaar beroep de gaan doen op zijn pionnen, en dan met name op de damevleugel. Vanuit de opening roken de kleine mannetjes de overkant en, aangezien ze dat in een keurig nette formatie deden, werd de zwarte verdediging zwaar in het nauw gedrukt, zeg maar ingesloten. Deze beide partijen zouden binnen twee uur beslist worden. Frans was het eerst klaar toen hij een stuk kon opeten. Gerrit's pionnen drukten zover door dat Hendrik Kager een kwaliteit had moeten opofferen, twee pionnen extra in de doos had zien verdwijnen en nog steeds rampzalig gedrukt stond. De 2-0 liet dan ook niet lang op zich wachten.

Intussen hadden ook Sernin en Dirk een flink voordeel opgebouwd. Sernin had een kwaliteit tegen een pion, maar moest wel uitkijken dat het pionnenoverwicht niet gevaarlijk werd. Dirk Lont, die zijn kennis van de Sokolsky (Orang Oetang) mocht opfrissen, had snel het initiatief met een passieve witte stelling, en had halverwege de partij inmiddels ook een kwaliteit in de plus.

Ton van Dijk en Aad Laan stonden zeker niet slecht, maar het was ook moeilijk veel voordeel te bespeuren in de stellingen. Bij Ton kwamen er op een bepaald moment lopers van ongelijke kleur op het bord, bij Aad was de zaak erg in elkaar geschoven maar hadden hij en tegenstander Jaap Kool beide een half open lijn, waarover ze konden proberen wat te bereiken.

Ik dreigde ook in een wat gesloten stelling te geraken en moest wat verzinnen om de zaak open te breken. Uiteindelijk kon ik op de e-lijn breken, en uit de gecombineerde dreiging van mat en pionwinst hield ik de laatste over. Er waren echter wel wat stukken afgegaan, en uiteindelijk bleef het materiële verschil hetzelfde totdat alle stukken geruild waren. De eenzame vrijpion op de a-lijn maakte het verschil, omdat het dappere ventje zich opofferde aan de koning van Remmert Sijm, zodat zijn eigen baas zich over de resterende vijandelijke centrumpionnen kon ontfermen. Met twee pionnen minder en een verdwaalde koning streek Remmert de vlag: 3-0.

Bas van den Berg zat op bord acht maar had een moeilijke avond. De opening was niet helemaal goed gegaan, en Bas stond onder druk en zijn koningsstelling was niet helemaal meer ongeschonden. Tegenstander Wil Mosman bood remise aan, maar met een flink tijdvoordeel en een hoop goede moed, en zeker ook de gunstige ontwikkelingen op de andere borden, besloot Bas het nog even aan te zien. En met recht. Wil gaf een kwaliteit weg. Vervolgens moest Bas nog wel even aan de bak om een vrijpion op de tweede rij te neutraliseren, maar doen de Revanche speler ook nog eens zijn paard weggaf was het niet moeilijk meer.

Kort voor de overwinning van Bas had Dirk de 4-0 laten aantekenen, en deed Sernin uitstekend werk door op bord één van Jan Kelder te winnen. Nadat hij de kwaliteit had gewonnen moest hij uitkijken voor het pionnenoverwicht van Jan. Deze pionnen kwamen ver maar doordat ze niet de ondersteuning van de juiste stukken konden krijgen kwamen ze niet ver genoeg. Dat gold niet voor Sernin's pion. Die bereikte wel velig de overkant, en de vers gepromoveerde dame rekende eenvoudig af met de resterende tegenstand. Met het punt van Bas dus 6-0.

Aad en Ton nog aan het werk en dit waren stellingen waarin weinig meer leek te zitten. Ton vond het niet nodig om per sé voor een 8-0 te gaan en terecht want zijn stelling bood daarvoor geen reële kans. Hij en Rob van Gageldonk konden zich vinden in een puntendeling.

Aad had geen voordeel in de stelling maar wel veel meer tijd. Hij dacht kennelijk meer te hebben dan er in zat want toen hij iets ging proberen ging het plotseling helemaal mis. De f lijn ging open en kwam in handen van Jaap Kool. En niet maar zo een klein beetje. Onder het genot van een paar pionnetjes kwamen de witte stukken de stelling binnengestormd en met een bord vol stukken werd de Hoornse monarch in een matnet gedrukt. De spreekwoordelijke eer van Revanche was gered, en Jaap bepaalde de eindstand dus op 1½-6½.

Daarmee staat CE4 op een solide tweede plaats maar de weg omhoog is steil. De volgende ronde brengt de topper tussen koploper Opening'64 en ons in St. Pancras. Zij staan twee matchpunten en vier en een half bordpunt voor dus om gelijk te komen zal CE4 met 6½-1½ moeten winnen. Winnen is in elk geval een must, willen we aan het eind van het seizoen aanspraak kunnen maken op een DGT. In de slotronde krijgt Opening'64 dan nog KTV2, dat ietsje hoger staat dan onze laatste tegenstander Bergen 2.