Martijn de Wit overtreft zichzelf

Afgelopen weekend werd in Oegstgeest voor de 77e keer het alom bekende Noteboomtoernooi verspeeld en voor de derde keer weer in het prachtige Museum Corpus. Het inspireerde Martijn de Wit tot een sterk optreden. Hij werd in de C-groep gedeeld eerste.

De zeven besten van groep C. Martijn de Wit staat tweede van rechts. Naast hem (een beetje verstopt) oud-clubgenoot Klaas Jan Koedijk.

De zeven besten van groep C, tussen twee mensen van de organisatie. Martijn de Wit staat tweede van rechts. Naast hem (een beetje verstopt) oud-clubgenoot Klaas Jan Koedijk.

Museum Corpus had een prima speelzaal en de organisatie (Leids Schaakgenootschap) van het toernooi was goed. Zoals elk jaar vindt dat plaats in de carnavalsperiode en voor mij is dat vaker een reden geweest om niet in Zwaag te verblijven. Al dat hossen,springen en de optocht door de straat heb ik vaak genoeg gezien.

Dus het kwam zeer goed uit dat enkele leden van Caïssa-Eenhoorn ook naar Oegstgeest gingen. Zodoende kon ik net als Martijn de Wit meerijden met Sander Koning, die na zijn goed verlopen Tata-toernooi zijn vorm wilde bevestigen. In de C groep behaalde Martijn een mooie score van 5 uit 6 en met zes anderen werd de eerste plaats gedeeld en dat leverde hem het mooie bedrag op van € 140,-. Sander kwam tot 4 punten met een bye en was zeer tevreden over zijn spel. Als hij in de tweede ronde niet een mooie stelling had verprutst, dan had ook hij hoog geëindigd.

Martijn de Wit (zwart) in zijn partij tegen Nanne van Foreest. Naast Martijn zit Schaakmat-talent Marit de Boer.

Martijn de Wit (zwart) in zijn partij tegen Nanne van Foreest. Naast Martijn zit Schaakmat-talent Marit de Boer.

Mijn hooggespannen verwachtingen om in de B-groep een rol van betekenis te spelen werden in de tweede ronde de grond in geboord, toen ik toeliet dat een paar stukken van mijn tegenstander een overheersende rol gingen spelen in mijn stelling. Na dit verlies en de bye was er niet meer dan een bijrol weggelegd. Schrale troost was nog wel dat op zondag in ieder geval twee punten bijeen werden gesprokkeld .Met 4 punten vond ik me in de eindstand terug op een gedeeld achtste positie.

Moe maar zeker voldaan werd na een uitgestelde prijsuitreiking pas om 20.00 uur de thuisreis aangevangen. Jammer was het dat een drietal eerder ingeschreven Caïssa-Eenhoorn-leden verstek moesten laten gaan, want dan had er zeker een prijs ingezeten voor het beste verenigingsresultaat.

Martijn de Wit won vijf van zijn zes partijen, onder meer in de derde ronde van Kadir Arslan.