Speciale schaakcursus

Leerlingen van De Stormvogel, een school in Hoorn voor speciaal onderwijs, konden de afgelopen maand kiezen uit verschillende activiteiten. Een aantal jongens en meisjes had belangstelling voor het schaken, waarop Co Buysman gedurende vier woensdagochtenden langs kwam om het een en ander te vertellen. En natuurlijk werd er ook geschaakt.

Vier jonge schaakliefhebbers van De Stormvogel. Vlnr Karel, Ayla, Jacco en Jacco.

Vier jonge schaakliefhebbers van De Stormvogel. Vlnr Karel, Ayla, Jacco en Jacco.

Voor Co was het een echte thuiswedstrijd, want hij woont zo’n honderd meter van de school en kon – gewapend met een tas met borden en dozen met stukken – wandelend naar het klaslokaal. Op de eerste ochtend kregen de leerlingen alles te horen over de loop der stukken, op de tweede en derde mochten ze diagramstellingen oplossen en op de laatste was er een simultaanwedstrijd. Co nam het in zijn eentje op tegen twee Jacco’s, Karel en Ayla. Hij won drie partijen en speelde remise tegen Ayla.

De mini-cursus werd begonnen met een pak rijst (als inleiding om het verhaal van de miljarden rijstkorrels op de 64 velden van een schaakbord te vertellen) en eindigde met een pak koek. De schaakmaatjes waren niet meer voorradig, maar dezelfde chocoladekoekjes met een andere afbeelding smaakten net zo lekker.

De speler van Caïssa-Eenhoorn vond het geweldig om de jongeren schaakles te geven en had gisteren naar de laatste cursus ‘Schaken voor dummies’ meegenomen. Die krijgt een plaats in de schoolbibliotheek, want menig cursist wil nog wel een keer door het boek bladeren om iets over schaken op te zoeken.