Mooie zaterdag CE 1 en CE 2

De voorlaatste bondsronde van het seizoen hebben in de klassen met teams van Caïssa-Eenhoorn opzienbarende uitslagen opgeleverd. Onze meiden – meervoud, want we hebben nu Arlette van Weersel en Robin Duson in de gelederen – en jongens deden daar niet aan mee. Het vlaggeschip versloeg Qonnected/Hardenberg met 5-3, het tweede team verzamelde een half punt meer tegen Paul Keres 3.

De laatste thuiswedstrijden van dit seizoen in De Kreek zijn begonnen. Rechts Caïssa-Eenhoorn - Qonnected/Hardenberg, links Caïssa-Eenhoorn 2 - Paul Keres 3.

De laatste thuiswedstrijden van dit seizoen in De Kreek zijn begonnen. Rechts Caïssa-Eenhoorn - Qonnected/Hardenberg, links Caïssa-Eenhoorn 2 - Paul Keres 3.

Na Caïssa-Eenhoorns nederlaag in de laatste thuiswedstrijd (op 17 december tegen SISSA 2) leek het alsof de competitie in 2A op weg was naar een voortijdige beslissing. De Groningers zouden ook de overige duels winnen en dan kon op 1 april de vlag in top. Dat bleek dus een grap te zijn, Zaterdag had SISSA 2 een massale off-day en verloor in eigen huis van het tegen degradatie strijdende Assen. Waarvan ons team nog met 6½-1½ had gewonnen.
Zo werd de achterstand verkleind tot één punt en twee bordpunten. De enige zekerheid is dat Caïssa-Eenhoorn bij de eerste twee zal eindigen. Nummer 3 is het tweede achttal van Groninger Combinatie, op zaterdag 6 mei gastheer voor de Hoornse ploeg. Zelfs bij een 8-0 uitslag zal CE op de ranglijst niet zakken. SISSA treft in Hilversum HSG dat bij winst vrijwel verzekerd is van handhaving. Bij een gelijkspel in het mediadorp moet Caïssa-Eenhoorn zesenhalf bordpunt veroveren om alsnog op de eerste plaats te eindigen.
Laten we ons daarom niet gek maken of rijk rekenen. De beste papieren zijn nog altijd in handen van de studentenploeg. Het is altijd lastig als in een klasse twee teams de overhand hebben. Dan bepaalt vaak de onderlinge wedstrijd hoe de competitie afloopt.

Martijn de Wit laat Caïssa-Eenhoorn 2-invalster Robin Duson en Caïssa-Eenhoorn 1-speler Ron Deen op de computer zien dat de liveborden van het eerste team goed zijn aangesloten.

Martijn de Wit laat Caïssa-Eenhoorn 2-invalster Robin Duson en Caïssa-Eenhoorn 1-speler Ron Deen op de computer zien dat de liveborden van het eerste team goed zijn aangesloten.

Namens Caïssa-Eenhoorn heet Sernin van de Krol de ploegen van Qonnected/Hardenberg en Paul Keres 3 welkom en legt de gasten uit waar alles in De Kteek te vinden is.

Namens Caïssa-Eenhoorn heet Sernin van de Krol de ploegen van Qonnected/Hardenberg en Paul Keres 3 welkom en legt de gasten uit waar in De Kreek alles te vinden is.

Caïssa-Eenhoorn deed tegen Qonnected/Hardenberg in ieder geval wat het moest doen. Jeroen Edeling handhaafde zijn ongeslagen status tegen Jan van der Veen. Na zestien zetten werd tot remise besloten. In het Konings-Indisch aasde Jeroen op de e5-pion, terwijl zwart de d3-pion op de korrel nam. Zetherhaling maakte een eind aan de partij.
Daan Zult kreeg geen onbekende opening tegen zich: het Engels. Hij heeft er zelf vaak succes mee en in de theaterzaal van De Kreek bleek het andermaal een goede keuze; echter van Ludger Höllmann. Na veel wederzijds gemanoeuvreer ontstond een enigszins open stelling, waarin onze kopman een tikkeltje beter kwam te staan. Een prettige pionnenstructuur en -meerderheid op de koningsvleugel leken een voorbode van een aantrekkelijke aanval. Die werd echter al in de kiem gesmoord en van de structuur bleef weinig over. De Duitse eerstebordspeler beschikte in een eindspel met vier torens en een eigen loper contra een paard voor Daan over een sterke vrijpion op d6. Aan het einde van de tijdcontrole plaatste zwart echter een toren op een diagonaal van de oostelijke loper, terwijl daar zijn andere toren al op stond. Kwaliteitsverlies derhalve en meteen ook een verliezende stelling.
Met tweeënhalf punt uit haar laatste drie partijen staat Arlette van Weersel ook aan de hogere borden haar mannetje. Bram Klapwijk (honderd ratingpunten meer) slaagde er niet in de serie te onderbreken. Mede door wederzijdse dubbelpionnen op de koningsvleugel zat die flank al snel op slot. Na torenruil op de open d-lijn en dameruil op f2 probeerde de Hardenberg-speler de stelling open te breken, maar hij schoot daar niets mee op. Arlette kon zich bevrijden van een dubbelpion op de f-lijn en aan de andere zijde haar b-pion doorschuiven. Met toren, paard en lopers van gelijke kleur bleef de stelling tamelijk gesloten en werd remise het logische resultaat.
Caïssa-Eenhoorn moest daarna een tijdje wachten op de volgende score. De meeste borden gaven een rooskleurig beeld te zien.
Martijn Monteban heeft de draad van het winnen weer opgepakt en boekte tegen Peter Mijnheer zijn tweede zege op rij. Vanuit de opening kwam onze FM-speler een tikkeltje beter te staan, hoewel hij veel geduld moest hebben om het punt uiteindelijk te incasseren. Met een mooie manoeuvre belandde na dameruil een Westfriese loper op b6 om van daaruit het Hardenbergse tegenspel te ontregelen. Met een sterke witte toren op d7 gingen beiden op weg naar een toreneindspel met een actief wit paard contra een passieve loper voor zwart. Toen hij overschakelde naar wat actiever spel, sloeg Martijn meteen toe. Caïssa-Eenhoorns routinier won op de 42e zet een pion en had zelf een vals pionnetje op b2 dat hem stukwinst opleverde. Na een pionnenjacht hield wit een centrumpion over en Peter Mijnheer een randpion en was verder verzet zinloos.
Na twee nullen deed Henk-Jan Visser weer een duit in het puntenzakje. Richard Hendriks bleek een taaie opponent, waardoor Henk-Jan genoegen moest nemen met remise, maar een ZZP-functie (zaterdag zonder prestatie) werd beëindigd. Zwart begon enigszins aan te dringen, toen onze tweedebordman met in het centrum samenwerkende paarden de druk kon wegnemen. Nadat er veel was geruild, had de Hardenberger de f3-pion kunnen nemen. Hij koos voor een andere voortzetting, al bleef het opletten geblazen voor de witspeler. Ook de dames en de laatste lichte stukken gingen van het bord. In een toreneindspel raakte Henk-Jan alsnog een pion achter. Zwarts plusje was een randpion die geen kans maakte om de overkant te halen.
Bij de stand van 2½-2½ mocht Caïssa-Eenhoorn zijn plusborden verzilveren. Peter Doggers zorgde voor de eerste voorsprong van de dag. Hij nam het op tegen Caroline Slingerland, die deel heeft uitgemaakt van de Nederlandse vrouwentop. Na drie verliespartijen op rij wilde Peter zijn persoonlijke score opkrikken en een eerste teken dat het met zijn vorm deze zaterdag goed zat, was direct na de rokade van zijn opponente merkbaar. Met een geestige en toch ook kundige afruil van pionnen en lichte stukken in het centrum won zwart een pion. De WFM-speelster dwong hem tot enkele gedwongen zetten, terwijl de Caïssa-Eenhoornaar tevens al zijn stukken in het spel wilde betrekken en dat secuur moest aanpakken. Toen dat eenmaal was gebeurd, had hij voor zijn opponente een onaangename verassing in petto. De onverdedigde e7-pion sneuvelde, maar dat kostte haar – tijdelijk – een stuk. Na het terugwinnen stond Caroline Slingerland twee pionnen achter. Zwart had een pionnenmeerderheid op de damevleugel, maar hij moest tegelijkertijd wel in de gaten houden dat de pion op f7 tweemaal werd verdedigd. Met dat aspect onder controle liet Peter zijn dame en toren uitstekend samenwerken om de winst veilig te stellen.
Ron Deen en Arie van Wageningen maakten er een Franse partij van. Enkele lichte stukken werden geruild, waarop Ron zijn pionnen op de damevleugel in stelling bracht. Zijn zware stukken stonden uitstekend op met name de e-lijn en na torenruil veroverde hij de f7-pion. Zwart kreeg bovendien te maken met enkele zwakke plekken in zijn verdediging. Daarna verliep de strijd echter wat moeizamer. Wit hield de Hardenberg-speler wel steeds onder druk en dan valt het niet mee om steeds de beste zetten te zien. De witte stukken (dame, toren, paard) waren compacter opgesteld dan de zwarte en Arie van Wageningen verloor de kwaliteit. Nadat zijn koning het open veld was ingejaagd, kwam er een snel einde aan de partij. Ron ruilde de overgebleven stukken en kon dan twee vrijpionnen uitspelen. Dat wachtte zijn opponent niet af.

Met achter hun de clubgenoten Sjors Broersen en Tom Balla als supporters is Ron Deen (links) op weg naar het matchwinnerschap en zal Jerrel Thakoerdien de eindstand van Caïssa-Eenhoorn - Qonnected/Hardenberg op 5-3 bepalen. Voor arbiter Peter Voets zitten Arie van Wageningen en Johan Offringa (rechts).

Met achter zich de clubgenoten Sjors Broersen (links) en Tom Balla als supporters is Ron Deen (links) op weg naar het matchwinnerschap en zal Jerrel Thakoerdien de eindstand van Caïssa-Eenhoorn - Qonnected/Hardenberg op 5-3 bepalen. Voor arbiter Peter Voets zitten Arie van Wageningen en Johan Offringa (rechts).

Ondertussen was teamtopscorer Jerrel Thakoerdien bezig om zijn zesde opeenvolgende partijzege te behalen. Johan Offringa stond dat niet toe, al moest de Hardenberger hard werken om met een halfje op zak terug naar het oosten te reizen. Wit keek lange tijd tegen een goede stelling aan. Op de half open c-lijn oefende hij druk uit op de c7-pion van Jerrel die met veel pionnen op de zevende rij weinig goede velden had voor zijn stukken. Na dame- en later paardruil kwam de routinier van Caïssa-Eenhoorn beter in de partij. Alleen de torens bleven over na een pittige strijd en dan spelen die goede velden geen prominente rol meer. Zwart veroverde na torenruil zelfs een pion en probeerde vervolgens nog zo’n vijftig zetten om weer een vol punt bij te laten schrijven. Met een witte toren enigszins opgesloten aan de rand van het bord leek dat haalbaar, maar terwijl de seconden doortikten bood Johan Offringa taai verzet. Zijn laatste stuk kreeg wat meer ruimte. In het toreneindpel stond nog één pion op het bord: de a-pion van Jerrel. Met de witte koning bij het promotieveld besefte hij na bijna honderd zetten dat remise het maximale resultaat was.
De opzienbare uitslagen werden vooral in de derde klasse C genoteerd. Caïssa-Eenhoorn 2 werkte er zelf aan mee dat de bovenste vier ploegen samen slechts acht bordpunten verzamelden. Ze verloren allemaal, onder meer het op de gedeelde derde plaats staande Paul Keres 3 van het team van Joseph Molenaar. Caïssa-Eenhoorn 2 had nog een punt nodig om zich in veiligheid te spelen. Achteraf gezien zou het zich bij een nederlaag in de nesten hebben gewerkt, maar het werd een overtuigende zege van 5½-2½.
Aan het zevende bord maakte de 14-jarige Robin Duson haar landelijke debuut. In de Draak toonde zij zich lange tijd gelijkwaardig aan Mark Uildriks (rating 1960). De Utrechtse witspeler sloeg toe, kort na zijn f4 en g4. Hij bracht zijn torens in stelling op e1 en h3. Na het openvallen van de e-lijn en het plaatsen van een toren op de zevende rij had Robin geen verweer tegen een mataanval.

Arbiter Peter Voets leest bij Caïssa-Eenhoorn 2 - Paul Keres 3 de opstelling voor. ,,Aan bord 7 Mark Uildruks met wit tegen Robin Duson.''

Arbiter Peter Voets leest bij Caïssa-Eenhoorn 2 - Paul Keres 3 de opstelling voor. ,,Aan bord 7 Mark Uildriks met wit tegen Robin Duson.''

Caïssa-Eenhoorn-talent Robin Duson debuteert in de landelijke competitie en wenst Mark Uildriks een prettige partij.

Caïssa-Eenhoorn-talent Robin Duson debuteert in de landelijke competitie en wenst Mark Uildriks een prettige partij.

Concentratie bij Robin Duson in haar eerste partij op KNSB-niveau.

Concentratie bij Robin Duson in haar eerste partij op KNSB-niveau.

Het belangrijkste is evenwel ervaring opdoen op dit niveau. Op 6 maart 2010 debuteerde Seréyo Bekkink (als 12-jarige) in de landelijke derde klasse. Met HSV De Eenhoorn 2 speelde hij tegen die andere bekende club uit de Domstad: Utrecht. Seréyo had vrijwel dezelfde rating als Robin nu en verloor van Utrecht 4-speler Peter de Jong (rating 1915). En anno 2017 is hij een zeer gewaardeerde kracht in het tweede. Benieuwd waar Robin over zes, zeven jaar staat.