Mooie prestatie Stella op NK D

DSC_0086-1024x681Afgelopen Hemelvaartweekend heeft Stella Duson meegedaan aan het Nederlands kampioenschap voor D meisjes (tot 12 jaar). Dit kampioenschap werd traditioneel gehouden in Rijswijk

Nadat ze begon met 0 uit 4, eindigde ze het kampioenschap op prachtige wijze door uit haar laatste vijf partijen nog 4 punten te halen. Knap gedaan!

Stella werd in november 2016 tweede op het Noord-Hollands kampioenschap voor meisjes tot 12 jaar (D). Een mooie prestatie waardoor ze zich plaatste voor het Nederlands kampioenschap in Rijswijk. Dit kampioenschap wordt al jarenlang gehouden tijdens het Hemelvaartweekend in het Don Bosco.

Bekend terrein voor de familie (en ook voor mij trouwens). Dat, aangezien Stella haar zus, Robin, daar ook (twee keer) heeft meegedaan. Robin beleefde aldaar haar eerste topprestatie op landelijk niveau. In 2014 pakte ze namelijk brons op het NK D.

Die prestatie werd op papier niet verwacht van Stella. In een deelnemersveld van 30 speelsters was Stella namelijk als 26e geplaatst. Ze kon dus gewoon lekker schaken, en een prachtige ervaring opdoen. Maar, daarnaast natuurlijk ook een leuk en gezellig weekend beleven in Den Haag e.o. met haar zussen, moeder en oom en tante.

Desalniettemin werd er natuurlijk gewoon op het scherpst van de snede geschaakt. Ook ondanks het prachtige weer. De eerste NK-dag voor de debutante viel niet mee. Erg zwaar, en helaas ook drie nullen door een aantal kleine foutjes.

Op de tweede dag kwam ze beter in het ritme. Na een verliespartij in ronde vier kreeg ze in de vijfde en zesde ronde wat extra support van Robin en ondergetekende. Resultaat: twee prima winstpartijen. Nice 🙂

Nu begint het leuk te worden! Op de laatste dag kon ze de goede lijn van vrijdag gestaag doortrekken en won in ronde zevenn op schitterende wijze. Om de hattrick te bewerkstelligen speelde ze een strakke partij met de zwarte stukken. Keurige opening, pakte haar kansjes, won een pion, en kon vervolgens afwikkelen naar een eindspel met voor beide twee lichte stukken (en een zwarte pion mee). Stella beschikte over het loperpaar en liet dan ook even mooi zien hoe je daar gebruik van moet maken. Knap staaltje eindspel techniek!

Haar partij in de zevende ronde tegen Eva Molanus:

Met 3 uit 3 kon het al bijna niet meer stuk. Ondanks de vleugels, moest ze wel weer even een stapje terugdoen in ronde acht en een 0 incasseren. Dat om vervolgens het kampioenschap gewoon heerlijk af te sluiten met een vol punt. Altijd lekker, laatste ronde winnen.

Als 26e geplaatst, en dan met 4 uit 9 op een 17-24e plaats eindigen, met een plusscore van +0,75. Dat is niet gek voor een eerste NK.

Dus, goed gedaan Stella, en ga lekker door zo!

Zie voor de gehele eindstand de toernooiwebsite.

Stella, letterlijk het middelpunt van de belangstelling, op de groepsfoto gemaakt door Cissy Calje

Stella staat letterlijk in het middelpunt van de belangstelling op de groepsfoto.