Pedaalridders Caïssa-Eenhoorn vullen clubkas met een lange zit

Het lijkt erop dat de sponsorfietstocht van de Rabobank dit jaar meer deelnemers heeft getrokken. Het is onderweg veel drukker. Zeker is dat de route van vandaag meer kilometers telt. Als de pedaalridders van Caïssa-Eenhoorn de finish in zicht krijgen, staat de teller boven de veertig.

De pedaalridders van Caïssa-Eenhoorn: klaar voor het vertrek.

De pedaalridders van Caïssa-Eenhoorn: klaar voor het vertrek.

Na enkele kilometers wordt de drukte beeldend uitgedrukt door zeker honderd wachtende fietsers. Het parkoers voert via Bobeldijk over het Gorterpad naar het Lekermeer, waar het ‘peloton’ tot stilstand komt. Om op het Lekerveen – een onverhard pad richting Wognum – te komen moet iedereen een smal bruggetje over en dat is voor menig oudere deelnemer te steil om het fietsend te doen. Man, vrouw, jong en oud, alle cyclosportieven verlaten het zadel om de hindernis lopend te nemen.

De drukte bij het bruggetje tussen Lekermeer en Lekerveen.

De drukte bij het bruggetje tussen Lekermeer en Lekerveen.

Achteraan aansluiten.

Achteraan aansluiten.

Onderweg is het van start tot finish een gezellige boel. De wielerploeg van Caïssa-Eenhoorn heeft voorzitter Fred Avis als kopman en Arend Stapel, Sernin van de Krol en Co Buysman als meesterknechten. Stella en Emma Duson en hun oma’s en Margreet Buysman worden zoveel mogelijk uit de wind gehouden.

Co heeft weer een schaakbord met de Westfriese Omringdijk als probleemstelling voorop zijn fiets. Die trekt ditmaal heel veel aandacht. Diverse deelnemers en passanten maken foto’s, er wordt over gesproken en een deelnemer van HSV Sport wil zelfs met de witte koning een zet doen. Prompt trekt hij het vastgelijmde stuk van het bord, maar met een kleine tube superlijm in de jaszak wordt dat probleem snel opgelost. Het vervolg is, al fietsend, een aangenaam praatje met hem.

In Opmeer wordt gepauzeerd voor een koffiestop. Sfeervol is het bij de stempelpost naast het Brakenkerkje, in Obdam. Malletband De Woudklappers uit Hoogwoud zorgt voor de muziek. Xylofoon ontmoet percussie, het klinkt geweldig. Een medewerker van de organisatie heeft vooral oog voor de veiligheid en regelt op prima wijze het verkeer, waardoor opstappende en stoppende fietsers en passerende automobilisten gezamenlijk verder kunnen.

Koffiestop in Opmeer.

Koffiestop in Opmeer.

Schaken is alleen gespreksonderwerp bij de start. Nederlands kampioene en clubgenote Robin Duson doet mee aan het open Utrechts kampioenschap en moet noodgedwongen haar ‘Rabofiets’ in de schuur laten staan. Op vrijdagavond, in de eerste ronde, heeft ze als witspeelster gewonnen van Manfred Lenhardt (lid van SC Weisse Dame uit Berlijn) die een internationale rating van 2126 heeft. Terwijl wij de kilometers wegtrappen, zit Robin voor haar tweederondepartij tegenover grootmeester Twan Burg.

Op de parkeerplaats van voetbalclub RKEDO ontmoeten we clubgenoot Cees Overboom, oud-keeper van RKEDO ook. Hij rijdt het sponsorrondje voor een andere vereniging. In De Goorn is een einde gekomen aan vele kilometers tegenwind, waardoor het laatste stuk – door Berkhout – figuurlijk fluitend wordt afgelegd. Dankzij de negen fietsers van Caïssa-Eenhoorn zal de Rabobank de clubkas met € 250 vullen.

De wielerploeg van Caïssa-Eenhoorn komt eraan. Kopman Fred Avis (rechts) en meesterknecht Co Buysman geven het tempo aan.

De wielerploeg van Caïssa-Eenhoorn komt eraan. Kopman Fred Avis (rechts) en meesterknecht Co Buysman geven het tempo aan.