Mooie afsluiting van geslaagd jeugdseizoen

De laatste twee jeugdschaakavonden vormden een mix van ontspanning aan de ene kant, en (gezonde) spanning aan de andere kant. In wijkcentrum de Kersenboogerd werden vorige week alle prijswinnaars, waaronder clubkampioen David Verweij gehuldigd. Dat terwijl een week later de stappenexamens op het programma stonden.

 

Op de eerste vrijdagavond van juni hebben de eerste stappers al het examen gemaakt. De stap 1 groep, geleidt door Gilles Provoost, kenden veel nieuwkomers gedurende het seizoen. Erg leuk natuurlijk, en mooi dat het weer wat aantrekt. Mede door de jeugdspotpas konden we vanaf januari veel nieuwe enthousiaste schakers begroeten. Dat resulteerde in mooie resultaten op het examen, zodat alle kinderen slaagden voor hun opstapje 1 en 2 examen, of het stap 1 examen. Gilles was meer dat tevreden, dus goed gedaan jongens!

Stap 1 met v.l.n.r. Tim van Kerckhoven

Stap 1 met v.l.n.r. Tim van Kerckhoven (O 1+2), Mick van Berkum (O 1+2), Ingmar Klarenbeek (O 1+2), Douwe van der Sman (1), Fa Thang Nguyen (O 1+2), Brian de Rooij (O 1+2), Wouter Suurendonk (O 1+2), Mats van Splunter (1) en Mason Brouwer (1). Gilles kon helaas niet bij de uitreiking aanwezig zijn.

Terwijl stap 1 het examen aan het maken was, werd er in de grote zaal een doorgeefschaaktoernooitje gehouden. Een hele andere discipline waarbij je goed rekening moet houden met je teamgenoot. Het inzetten van stukken kan tot hele ingewikkelde stellingen leiden. Er kunnen zomaar acht paarden op het bord staan! Naast gezelligheid natuurlijk ook veel hilariteit 🙂

Ter afsluiting werden de prijzen van de competitie uitgereikt. Met sleutelhangers, aanmoedigingsprijzen, snoep en chocola was er genoeg te kiezen. Niemand ging dus met lege handen naar huis. Uiteraard waren er ook bekers voor de winnaars:

Clubkampioen David Verweij
2e plaats Thomas van de Knaap (beste stap 4)
3e plaats Kevin de Rooij (beste stap 2)
Beste stap 4 (na Thomas) Alen Bosma
Beste stap 3+ Cung Dan Nguyen
Beste stap 2+ Xander Kaptein
Beste stap 2 (na Kevin) Thomas Bood
Beste stap 1 Mason Brouwer

*helaas zijn de foto's van de prijsuitreiking niet helemaal gelukt...

Een week later, op vrijdag 9 juni, vonden dan de examens voor stap 2 t/m 5 plaats. Hiervoor hadden we examinator Arie Karreman (KTV) uitgenodigd om het examen af te nemen. Even na 7 uur kon de spanning plaats maken voor opperste concentratie, en stortte de kinderen zich op alle opgaven.

Na ruim een halfuur ontstond de eerste filevorming al bij de examentafel. Daar keek Arie direct ook de examens na, onder toeziend oog van de leerling. Nadat hij het verlossende woord gaf, konden zij onder het genot van een ijsje  vertellen aan hun ouders en familie over het resultaat. Zij zaten namelijk met smart benden te wachten.

Vervolgens de diploma-uitreiking, per stap. Nadat de examens van opstapje 1, 2 en stap 1 werden uitgereikt kreeg trainer Gerard Groot van stap 2 het woord. Samen met superhulp Martijn de Wit heeft Gerard dit jaar deze grote groep tweede stappers les gegeven. Veel nieuwe manieren om materiaal te winnen werden er geleerd, er werd geoefend met matzetten, en kwam de verdediging natuurlijk ook aan bod. Uiteindelijk mocht een trotse Gerard heel wat diploma's uitreiken!

Stap 2 met v.l.n.r.: Cung Bass Nguyen

Stap 2 met v.l.n.r.: Cung Bass Nguyen, Kevin de Rooij, trainer Gerard Groot, Thomas Bood, Luca Nguyen, Frank Boersma, Joël van der Maarl, Aron Verweij, Ruben Bakker, Daimy van der Gracht, trainer Martijn de Wit, Liz Manshanden, Jelle de Jong, Nathan Wilbrink en Teun Bremen. Nienke Broer, die vorige week slaagden voor haar examen, ontbreekt op de foto.

Vorig jaar hebben een aantal jeugdspelers het stap 2 examen al gehaald. Aangezien we niet als een gek door de stappen heen willen razen, en kwaliteit boven kwantiteit zien, zijn we niet meteen doorgegaan met stap 3. Eerst een goede basis leggen om vervolgens verder te gaan. Met veel herhaling in de reguliere lessen met afwisselend trainers Robbert van Dijkhuizen en Robin Duson werd en goede basis gelegd. In de extra plus trainingen, gegeven door IM Jop Delemarre werden vooral de lastigere nieuwe onderwerpen behandeld en werd er gezorgd voor meer verdieping. Mooie aanvulling.

Ook in deze groep veel geslaagden. Een speciale vermelding voor Kevin de Rooij, die naast zijn stap 2 examen, en passant ook even examen in 2+ deed. In de in totaal bijna 50 opgaven maakten hij weinig fouten, wat resulteerde in twee achten. Dat doen weinig, oftewel bijna niemand hem na.

Stap 2+ met v.l.n.r.: Armin Dams, trainer Robbert van Dijkhuizen, Mathieu Bouwman, Xander Kaptein, Lucas Hermeler en Kevin de Rooij.

Stap 2+ met v.l.n.r.: Armin Dams (2) , trainer Robbert van Dijkhuizen, Mathieu Bouwman (2+), Xander Kaptein (2+), Lucas Hermeler (2+) en Kevin de Rooij (2+).

 

Hetzelfde gold voor de stap 3 groep. Eerst wat meer verdieping voordat we verder gaan. Alles in teken van het feit dat we streven naar meer professionaliteit in de jeugdopleiding. Stap 3+ is toch wel een pittige stap met veel leuke, maar ook listige onderwerpen zoals tussenzetten en kruispenningen. Met trainer Ronald Ritsema werd er het afgelopen jaar hard gewerkt om zoveel mogelijk te doen en dat leidde tot veel vooruitgang en mooi een paar geslaagden.

Stap 3+ met v.l.n.r.: Daan Huberts (3), Lex Mentjox (3+), Sem Kox (3+) en trainer Ronald Ritsema

Stap 3+ met v.l.n.r.: Daan Huberts (3), Lex Mentjox (3+), Sem Kox (3+) en trainer Ronald Ritsema.

 

Voor de vierde stappers idem dito. In de eerste helft van het seizoen werden deze lessen verzorgd door trainer Dirk Lont. Na het wegvallen van Dirk nam Robbert de honneurs waar in deze groep. Met veel extra stof is er een mooie extra kennislaag bijgekomen. Stap 4 kenmerkt zich door de vele voorbereidende zetten (om vervolgens materiaal te winnen / mat te zetten). Toch vaak erg lastig, omdat het veelal draait om de zettenvolgorde. Veel oefening helpt zeker voor in de partijen. De meesten hebben geen examen gedaan, enkel diegene die stap nog niet hebben gehaald. Helaas was Colin Laan ziek.

Zo behaalde Alen Bosma, nadat het vorig jaar net niet lukte, dit jaar een prachtig resultaat door een 8,5 te halen. Super!

Een selfie met Alen Bosma die geslaagd is voor stap 4!

Een selfie met Alen Bosma die geslaagd is voor stap 4.

Zo zit het jeugdschaakseizoen 2016-2017 er alweer op. Over de gehele linie is er goed gescoord dit jaar op de examens, maar je wil altijd graag meer. Dus daar gaan we dan voor komend seizoen!  Het was al met al weer een erg leuk seizoen, en vanuit het jeugdleidersaspect natuurlijk meer dan geslaagd. Een Nederlands kampioene in de gelederen voelt heerlijk. Smaakt naar meer 🙂

Naast dat feit zijn er dit seizoen veel prijzen gewonnen op GP toernooien, deed Stella Duson mee aan het NK D, werd ons D team tweede van Noord-Holland, en presteerde het basisschoolschaakteam van De Tandem (met louter CE spelers) erg goed op het NK. Verder hebben we veel geld opgehaald met de Grote Clubactie en de Deen jeugdsponsoractie. Dat was meer dan welkom.

Enfin, voordat ik afsluit, is dit voor mij ook mooi nog even de gelegenheid  om alle trainers, maar ook alle anderen die dit jaar hebben geholpen, te bedanken voor alle inzet. Jullie zijn super!

Een mooie, en succesvolle (schaak)zomer toegewenst en graag tot in het nieuwe seizoen. Het nieuwe jeugdseizoen start op vrijdag 8 september. Tot dan.