Weinig lijden in Leiden

Langzamerhand komt het nieuwe schaakseizoen in zicht. De eerste clubavond, de eerste bondswedstrijd, nog een maand of iets meer wachten en dan is het zover. Voor menigeen staan de schaakactiviteiten momenteel op een laag pitje, maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Diverse spelers van Caïssa-Eenhoorn hebben aan zomertoernooien deelgenomen en tussen de talrijke berichten op het internet biedt de website van het Leiden Chess Tournament een aantal interessante partijen.

In het Denksportcentrum Leiden zette Jerrel Thakoerdien na een hapering een jaar geleden zijn klimmend klassement voort. In 2012 op de 31e plaats geëindigd, in 2013 werd hij 27e en in 2015 twintigste. De kink in de kabel was de 33e stek in 2016, maar afgelopen zondag stond hij in de eindstand prachtig achttiende. Achter zestien titelhouders.

Henk-Jan Visser legde beslag op de 27e plaats en was van onze twee clubgenoten de eerste met een aangenaam resultaat. In de derde ronde hield hij Hing Ting Lai op remise. De FM-speler scoorde de afgelopen twee seizoenen in de meesterklasse vijftig procent bij Pathena Rotterdam (4½ uit negen) en iets hoger bij SISSA (5 uit negen). Hij is in onze regio ook bekend als snelschaak- en rapidschaakspecialist en heeft daarmee op diverse toernooien prima gepresteerd. Tegen Henk-Jan haalde de Amsterdamse coming chessman de Catalaan van stal, waartegen zwart zich rustig en keurig wapende. Na een ruil van de meeste lichte stukken bleef de stelling gelijkwaardig. Onze eersteteamspeler probeerde zijn dame op de damevleugel te activeren en dat stond wit niet toe. Met zetherhaling werd de vrede getekend.

De volgende dag zat Henk-Jan tegenover Chanda Sandipan die deze week bij het open Nederlands kampioenschap in Dieren zijn titel verdedigt en in Leiden een van de zes grootmeesters was. Na een wat wisselvallige openingsfase kwam de routinier uit India een pion voor. Tijdens schermutselingen op de koningsvleugel ontpopte wit zich als een gelijkwaardig opponent, maar verslikte zich in het diepere inzicht van Chanda die een loper offerde om zijn zware stukken te kunnen ontplooien. Op cruciale momenten speelde Henk-Jan te voorzichtig, waardoor zwart de kans kreeg om met de torens en een paard aan een mataanval te bouwen. Het was Henk-Jans eerste nederlaag.

Jerrel Thakoerdien had na drie dagen een score van vijftig procent en won in de vierde ronde van Brede Andre Larsen Hagen. Ook die strijd ging gelijk op. In het Koningsgambiet werd het een en ander geruild, maar gaandeweg raakte de Noorse verdediging kwetsbaar. Zo moest wit opeens opletten op mat achter twee paaltjes. Dat kwam er, nadat het paaltje op g2 was verplaatst en de witspeler de dekking van veld f1 opgaf.

Jerrel kreeg grootmeesterlijke tegenstand in zijn laatste partij voor de rustdag. Alexei Gavrilov nam voor het eerst deel in Leiden en sloeg in het middenspel toe, toen wit in een gelijkwaardige stelling de kwaliteit offerde. Meteen kwam de Russische dame in de verdediging van Jerrel en ontstonden er enkele dreigingen die het verband uit zijn stelling haalde. Daarmee kwam het einde van de partij snel.

De zesde ronde bracht twee zegevierende Caïssa-Eenhoorn-spelers, allebei met de zwarte stukken actief. Henk-Jan pakte in een lange zit (74 zetten) het punt van de Duitser Berthold Rabus, Jerrel werd iets eerder gefeliciteerd door Cas Kok.

Vervolgens namen ze het met wit op tegen een oud-speler van Het Witte Paard en een huidige speler van Het Witte Paard. Henk-Jan dolf het onderspit tegen Yong Hoon de Rover die naar een meestertitel lonkt. In een Siciliaan met tegengestelde rokades waren er wisselende kansen. Het initiatief was in zwarts handen, maar dat had hem wel een pion gekost. Vervolgens raakte een toren ingesloten en vergrootte Henk-Jan zijn voorsprong tot de kwaliteit. In een goede stelling gaf hij de kwaliteit terug, waarna Yong Hoons vrijpion op d4 korte tijd een belangrijke rol ging spelen. Bovendien had de Purmerend-kopman het bezit van de diagonaal a1-h8. Wits compensatie was een vrijpion op b7 en na het opheffen van enkele dreigingen ontstond een dame-eindspel met een wit paard tegen een zwarte loper. Na dameruil ging het echter verkeerd. In een poging zijn c-pion naar de overkant te brengen kwam Henk-Jans koning min of meer buitenspel te staan. De grote activiteit van de zwarte monarch besliste uiteindelijk het spannende gevecht.

Jerrel veroverde tegen Christiaan Molenaar in het middenspel een pion en dankzij de mooie samenwerking van zijn stukken wat later ook de kwaliteit. Dat was voldoende om in zijn eindsprint het tempo hoog te houden.

Beide clubgenoten troffen op de voorlaatste dag buitenlandse FM-spelers. Ook Valentin Buckels, vaak in Nederland actief, trakteerde Henk-Jan op de Catalaan die met 6. … dxc4 een open karakter kreeg. Na jou, open! Zes zetten later had de Caïssa-Eenhoorn-speler een triplepion op de c-lijn. Daar was in het verre middenspel weinig van overgebleven, maar keek wit tegen een dubbelpion op de e-lijn aan. Met een toren en paard voor elk waren de betere papieren voor Henk-Jan. Dat veranderde na torenruil, toen de aanvankelijk voorzichtig manoeuvrerende Duitser vooral met een sterk springend paard toesloeg.

Tegen Kaare Hove Kristensen speelde Jerrel na een lastig begin prima. Op weg naar het eindspel kwam wit plotseling in grote problemen. In een spannende fase had de Deen een stuk verloren en met het kwaliteitsoffer 36. … Txf3 had hij kunnen opgeven. Jerrel koos voor een ruil en moest nog even opletten om het eindspel onder controle te houden. Kundig wikkelde hij naar zetherhaling af.

Terwijl Henk-Jan het toernooi afsloot met winst op de Spanjaard Ignacio Madurga Lopez, hield Jerrel ook  Roeland Pruijssers op remise. De grootmeester uit Hendrik Ido Ambacht was in 2016 winnaar van het Leiden Chess Tournament en deze zomer winnaar van het Limburg Open en gedeeld tweede op het ROC Nova College-toernooi in Haarlem. Daarnaast de hoogst gerate speler op JP’s Kroegloperstoernooi in Hoorn van enkele maanden geleden. In het Konings-Indisch bood de Caïssa-Eenhoorn-routinier uitstekend tegenstand. Na een grote afruil in het middenspel ging onze clubgenoot in op een torenoffer die zijn verdediging uit elkaar haalde. Meer dan herhaling van zetten leverde de actie niet op en rondde Jerrel zijn deelname in de sleutelstad af met een mooie plusscore.

Voor Caïssa-Eenhoorn was er de afgelopen anderhalve week derhalve weinig lijden in Leiden. Dat moeten we maar een tijdje volhouden.

1 thought on “Weinig lijden in Leiden

  1. Hallo Co, boeiende partijen, alleen jammer dat ze niet geannoteerd zijn door de spelers zelf…(vrij naar Bent Larsen).

Reacties zijn gesloten.