Gongklank domineert bij start clubseizoen

Een kleine vierhonderd keer galmt het geluid van een klankschaal door de theaterzaal van De Kreek. Dertig spelers openen op de eerste dinsdag van september het clubseizoen van Caïssa-Eenhoorn met gongschaak. Naarmate de avond vordert, neemt de hilariteit toe. Opeens klopt de volgorde niet meer.

Bij afwezigheid van een gong heeft slagman Co Buysman een klankschaal meegenomen. Met een houten stokje tikt hij erop en het klinkt alsof hij op een gong slaat. Elke vijftien seconden moet wit of zwart een zet doen, niet eerder en niet later. De deelnemers zijn in groepen van vier ingedeeld en met name in de derde ronde blijkt in menig partij dat een speler twee zetten achter elkaar heeft gedaan. Sportiviteit overheerst en alles wordt opgelost. Wanklanken zijn niet te horen op de eerste clubavond.

Net als vorig jaar begint Caïssa-Eenhoorn het seizoen in De Kreek, waar prachtig nieuw en chique meubilair in de barruimte meteen opvalt, met een inloopavond, ook wel kennismakingsavond genoemd. Veel leden hebben elkaar maanden niet gezien en krijgen door het ongedwongen karakter van de avond voldoende gelegenheid om een praatje te maken. Niet-leden kunnen eveneens meedoen en voorzitter Co Buysman heet er twee welkom: Joost Ponte en Jelle Breevaart. We hopen dat ze een goede eerste indruk van de vereniging hebben gekregen.

Sjoerd Kelder en Jan Smink spelen ook mee. Herintreders en bekend bij alle clubgenoten. Na afloop van het gongschaaktoernooi storten zij zich in de gezelligheid bij de bar en het is alsof ze nooit zijn weggeweest.

De dertig gongschakers treffen elkaar in acht groepen en elke poulewinnaar krijgt een prijsje in de vorm van een consumptiemunt. Voor elke ronde is drie kwartier uitgetrokken; goed voor negentig zetten. Die worden lang niet gehaald. Wout Druijf en Jan Schagen zijn in de eerste ronde het langst bezig: zo’n zestig zetten. Als de topper in groep 5 is geëindigd (remise), tikt de gongslagman nog vrolijk door. Er staan veel belangstellenden bij het bord en hij heeft niet in de gaten dat de partij is afgelopen.

Bas van den Berg – Gijs Leene is in de tweede ronde de langste partij en in de derde ronde zijn zij met hun groep 2-genoten Bert Spil en Ton van Dijk nog aan de gang, net als Aad Laan en Arnold van der Wolff, als alle andere deelnemers al aan het bier of frisdrank zitten. Aad en Arnold doen er pakweg tachtig zetten over, de langste partij van de hele avond. Hun remise zorgt ervoor dat het puntentotaal in groep 4 beslist, ten gunste van Arnold.

Dat is niet het geval in groep 2, waar Gijs, Bert en Ton van elkaar winnen en verliezen (ze eindigen alledrie op twee punten) en het onderling resultaat geen verschil maakt. In dat geval geldt het aantal zwartpartijen. Gijs en Bert hebben tweemaal de zwarte stukken gehad, Ton één keer. Onderling heeft Gijs van Bert gewonnen, zodat na een lange berekening ook in groep 2 de winnaar bekend is.

Volgende week wordt alles een stuk gemakkelijker. Dan gaan we weer 'echt' schaken.

Eindstanden:
Groep 1: Robbert van Dijkhuizen 3, Sjoerd Kelder 2, Nick Manshanden 1, Fred Avis 0.
Groep 2: Gijs Leene 2, Bert Spil 2, Ton van Dijk 2, Bas van den Berg 0.
Groep 3: Arend Stapel 3, Ger Roos 1½, Sernin van de Krol 1, Frans Kragten ½.
Groep 4: Arnold van der Wolff 2½, Martijn de Wit 2, Aad Laan 1½, Piet Duson 0.
Groep 5: Wout Druijf en Jan Schagen 2½, Willem van der Veen 1, Roel Ridderikhoff 0.
Groep 6: Jan Kuin 3, Jelle Breevaart 1½, Jan Smink 1, Dick Appelman ½.
Groep 7: Rinus van de Krol 3, Roy Verhoef 2, Kees Overboom 1.
Groep 8: Joost Ponte 1½, Joop Mus 1, Adri van der Starre ½.