De oudere Westfries kent Euwe nog steeds

Max Euwe is nog lang niet vergeten. Hij werd schaakwereldkampioen in 1935 (en is nog steeds de enige Nederlander die die titel heeft veroverd), hij overleed in 1981. Maar diverse bezoekers van de ouderenmanifestatie ‘Met bewegen kunt u meer!’ noemden vandaag snel zijn naam.

Twee bezoeksters bij de kraam van Caïssa-Eenhoorn die meteen de naam van Max Euwe noemden.

Twee bezoeksters bij de kraam van Caïssa-Eenhoorn die meteen de naam van Max Euwe noemden.

Caïssa-Eenhoorn was ’s ochtends en de halve middag met een kraam aanwezig in de sporthal van de multifunctionale accommodatie De Kreek, op loopafstand van de eigen speelzaal. ‘Met bewegen kunt u meer!’ is een jaarlijks initiatief van de gemeente Hoorn om de senioren in Westfriesland bewust te maken van voldoende beweging. De organisatie is in handen van Team Sport – het vroegere Sportopbouwwerk – en er waren presentaties, workshops, dementietheater en een informatiemarkt, waar zorgorganisaties en enkele sportverenigingen acte de présence gaven.

De mensen konden meedoen aan een quiz door bij iedere kraam een vraag te beantwoorden. Bij het goede antwoord kregen ze een letter om een woord te vormen. ‘In 1935 is een Nederlander wereldkampioen geworden. Wat is zijn naam?’ stond op een A4tje dat aan Caïssa-Eenhoorns kraam hing. Opvallend was dat menigeen ‘Euwe’ en zelfs ‘Max Euwe’ direct opgaf. Veel bezoekers zijn in de periode 1940-1950 geboren en ondanks de bijzondere tijd van hun jeugd (oorlog en wederopbouw) met de naam van de Amsterdammer vertrouwd geraakt. De schaaksport zelf was toen nog behoorlijk populair in Nederland. De letter die ze kregen, was overigens de K. Van Koning en Kampioen, beide op Euwe van toepassing.

Verschillende ouderen vertelden dat ze vroeger wel eens hadden geschaakt, maar vergeten waren hoe ze de zetten moesten uitvoeren. Omdat het schaken een goede rol kan spelen in het fit houden van de hersenen en daarmee de kans op het dement worden verkleint of vertraagt, houdt Caïssa-Eenhoorn begin 2018 op de acht dinsdagavonden van 9 januari tot en met 27 februari een beginnerscursus (19.00-20.00 uur). De belangstellende senioren kunnen zo hun geheugen opfrissen en leren hoe je de toren verplaatst, de loper, het paard, enzovoorts. Overigens was Max Euwe als zeventiger nog altijd een uitstekend schaker.

Arend Stapel zit achter de kraam van Caissa-Eenhoorn klaar om het publiek van 'Met bewegen kunt u meer!' te ontvangen.

Arend Stapel zit achter de kraam van Caïssa-Eenhoorn klaar om het publiek van 'Met bewegen kunt u meer!' te ontvangen.

Ywee routiniers van Caïssa-Eenhoorn, Arend Stapel (links) en Fred Avis, denken na over de probleemstelling op het voor de kraam staande demonstratiebord. Ze vinde het mat in zes.

Twee routiniers van Caïssa-Eenhoorn, Arend Stapel (links) en Fred Avis, denken na over de probleemstelling op het voor de kraam staande demonstratiebord. Ze vinden het mat in zes.

Bij de schaakkraam stond een demonstratiebord met daarop een stelling die door Julien Guillaume Henri Karis, kapitein in de garnizoensstad Hoorn, in 1849 was gecomponeerd. ‘Wit, dat eerst speelt, geeft met den Raadsheer in zes zetten Mat’, luidt de opdracht, vermeld in het maandschrift Sissa. De eerste clubgenoot die het probleem voor komende dinsdag oplost, krijgt van de voorzitter van Caïssa-Eenhoorn voor aanvang van de elfde clubronde de chocoladeletter M(at). Fred Avis, Ger Roos en Arend Stapel zijn van deelname uitgesloten, omdat zij hebben meegeholpen met het bemannen van de kraam en van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om die mat in zes te vinden.

sissa1849

Voor de duidelijkheid de stelling:
wit: Kc2, Le1 (de 'Raadsheer'), Pf5, pionnen op b2, c3 en d4.
zwart: Ka4, pionnen op a5 en b6.