David Verweij zorgt voor thuiszege op Finbotx GP

Voor het eerst sinds 2012 heeft de Finbotx GP Hoorn een winnaar uit eigen omgeving gekregen. Zes jaar geleden zegevierde Joey Bekkink in de hoogste groep, zondag stond David Verweij op de eerste plaats. David heeft sinds zijn debuut in het jeugdtoernooi – in 2013 – steeds vooruitgang geboekt, maar hoger dan de eerste plaats in de topgroep is niet mogelijk en dus is aan zijn progressie een einde gekomen.

Namens de organisatie feliciteert Sander Bischoff David Verweij met zijn zege op de Finbotx GP Hoorn. Toernooidirecteur Robbert van Dijkhuizen kijkt toe.

Dat geldt dan alleen op het Grand Prix-evenement van Caïssa-Eenhoorn, want als schaker zet hij nog steeds stappen in de juiste richting. David doet mee in de seniorencompetitie van Aartswoud (op vrijdagavond) en staat momenteel in een veld van vijftig man, inclusief Donald Duck, op de zevende plaats. Hij is ook bij Caïssa-Eenhoorn op dinsdagavond actief en is daar 32e in een gezelschap van 66 deelnemers. Menig ervaren clubschaker heeft zich al eens verslikt in zijn spel en het is prachtig als een talent zich op een goede manier ontwikkelt.

Een prijs winnen op het jeugdtoernooi overkwam hem niet vaak. Bij zijn entree in 2013 werd David in groep 10 zesde. Het jaar erop mocht hij bij de prijsuitreiking, als winnaar in groep 4, wel naar voren komen. Na de vijfde plaats in groep 3 in 2015 en de zevende in groep 2 in 2016 speelde David een jaar geleden in de hoogste groep, maar een dominante rol was niet voor hem weggelegd: zevende. Het verloop in alle groepen is verderop in dit verslag te lezen.

Toernooidirecteur Robbert van Dijkhuizen noemt de naam van de winnaar, Sander Bischoff staat met de eerste prijs klaar.

Sander Bischoff heeft de eerste prijs aan David Verweij uitgereikt.

Met honderd kinderen werd de Finbotx GP Hoorn een groot succes. Toernooidirecteur Robbert van Dijkhuizen kon dertien groepen samenstellen en veel Noord-Hollandse verenigingen werden vertegenwoordigd in cultureel centrum De Plataan. Dat zie je overigens ook terug in de laatste zes winnaars: allemaal lid van een andere club. Het lijstje: 2013 Gilian Honkoop (Chesscool), 2014 Barry Broek (Kijk Uit), 2015 Chaim Bookelman (De Waagtoren), 2016 Sven Damen (Purmerend), 2017 Quint de Jong (Kennemer Combinatie), 2018 David Verweij (Aartswoud + Caïssa-Eenhoorn).

De schaakdag werd geopend met een applaus voor Jacco Provoost die namens hoofdsponsor Finbotx aanwezig was. Jacco maakte dertig jaar geleden deel uit van de succesvolste jeugdlichting ooit van Caïssa. Zo zat hij samen met de huidige grootmeester Dimitri Reinderman in een team dat meestreed in het Nederlands kampioenschap. Na de oprichting van HSV De Eenhoorn in 1988 deed hij veel voor de tweede Hoornse schaakclub (lid jeugdcommissie, clubbladredacteur, voorzitter). Hoewel hij als actief clubspeler is gestopt, heeft hij de schaaksport nooit uit het oog verloren.

Het uitvoeren van de eerste zet liet Jacco overigens over aan zijn dochter Lotte, mede-eigenaar van Finbotx; uit te spreken als ‘finbot iks’. Dat deed zij op het bord van Elize Mollee die met wit tegen Diede van Soest speelde. Achteraf gezien bleek die partij de topper in groep 13 – waar Lottes opa Gilles Provoost de tafelleider was – te zijn, want aan het einde van de dag werd Diede gehuldigd als winnaar en eindigde Elize op de tweede plaats.

De Finbotx GP Hoorn wordt door Lotte Provoost met e2-e4 in de partij Elize Mollee - Diede van Soest geopend.

Onbewust werd zo ook een link gelegd met een schaakster die in De Plataan ontbrak: Robin Duson. Als Nederlands jeugdkampioene vertegenwoordigt ze de Oranje-ploeg op het wereldkampioenschap dat afgelopen vrijdag is begonnen en tot en met dinsdag 30 oktober duurt. Elize had een week eerder tegen Robin (de laatste jaren op het jeugdtoernooi actief in de organisatie) gespeeld in een simultaanwedstrijd op Wereldschaakdag en deed het heel goed. Als deelneemster is Robin één keer derde geworden en Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Co Buysman gaf kort voor de prijsuitreiking aan dat je geen groepswinnaar hoeft te zijn om toch het WK te kunnen halen. Talent is natuurlijk belangrijk, maar ook doorzettingsvermogen.

Het was plezierig te constateren dat op de Finbotx GP Hoorn diverse leden van andere schaakverenigingen en ouders van jeugdspelers de organiserende club hielpen door als tafelleiders te fungeren. Hulde aan Annemieke de Vries (dames gaan voor), Piet Konijn, Piet Krul, Niklas Laan, Luan Nguyen en Michel Verweij. De Caïssa-Eenhoornaren die alles bijhielden waren Gerard Groot, Johan Paul Hendriks, Sernin van de Krol, Gilles Provoost en Ger Roos en ook Thomas van der Knaap en Martijn de Wit die enkele jaren geleden nog deelnemers waren.

Voor de mannen op de achtergrond – Sander Bischoff, Robbert van Dijkhuizen, Gilles Provoost en Ben Takken – was het een drukke dag, omdat ook de prijzen van het Grand Prix-klassement 2017-2018 van de Noordhollandse Schaakbond werden uitgereikt. In de loop van de dag moesten ze voorts kleurplaten ophangen en de kinderen konden raden hoeveel snoepjes in een fles zaten.

Bloemen voor de mannen op de achtergrond. Vlnr Gilles Provoost, Ben Takken en Sander Bischoff.

In een volle recreatiezaal hadden Tanja en Piet Duson het eveneens druk. Ze bemanden de keuken en het leek wel of er elke vijf minuten een tosti werd besteld. Piet liep op (op de eerste verdieping was de ruimte voor de groepen 1 tot en met 4) en af om de warme lekkernij naar de koper te brengen, terwijl Tanja de koffie-, thee- en frisdrankklanten hielp. En een zak chips was bij menig jeugdspeler ook in trek.

Af en toe krioelde het van aanwezigen, zeker als een nieuwe ronde op het punt van beginnen stond. Jongens en meisjes zochten hun tafels weer op, ouders wensten hen succes en keken nog even naar het programma om vervolgens naar hun stoel in de recreatiezaal te gaan. Aan het einde van de dag, nadat alles was opgeruimd, kon de organisatiestaf tevreden concluderen dat geen enkele wanklank was gehoord.

En dan nu het verloop van de dertien mini-competities.

In de hoogste groep was David Verweij oppermachtig. Hij speelde in de tweede ronde remise tegen clubgenoot Kevin de Rooij en werd Piet Krul (Schaakmat) de enige met twee uit twee. Omdat David hem in zijn derde partij versloeg, kwamen er drie koplopers met 2½ punt: David, Johan Krul (Schaakmat) en Quint de Jong (Kennemer Combinatie). Aranka Verweij (Caïssa-Eenhoorn) behaalde in de vierde ronde haar eerste winstpartij, terwijl broer David ook te sterk was voor Johan.

De topper in de vijfde ronde ging tussen Quint – de winnaar van vorig jaar – en David. Met zwart zegevierde het Hoornse talent die zo een vol punt voorsprong had op zijn grootste concurrenten. Mirjam van Rijs (Purmerend) boekte haar eerste zege. Tafelleider Sernin van de Krol kondigde vervolgens twee familieschaakjes aan: de partijen David-Aranka en Piet-Johan, ofwel broer tegen zus en broer tegen broer. De Langedijker strijd kreeg geen winnaar, maar David voegde weer een punt toe aan zijn totaal toe en verzekerde zich van de eindzege. Omdat bij gelijk eindigen het onderling resultaat als eerste telde, kon Quint David niet meer inhalen.

Voor de verdeling van de overige prijzen stond er in de slotronde nog wel wat op het spel. De broers Krul zegevierden, waardoor Piet met de winstpartij tegen Quint zijn opponent op basis van die uitslag passeerde. Johan legde beslag op de tweede plaats.

De toppers van de Finbotx GP Hoorn zitten in groep 1. De broers Piet (links) en Johan Krul spelen de hele dag om topklasseringen.

Quint de Jong, de winnaar van vorig jaar, valt dit keer - in een sterk bezette poule - net buiten de prijzen.

De enige damespartij in groep 1. Mirjam van Rijs aan zet tegen Aranka Verweij.

Volle aandacht voor het spel bij Aranka Verweij (wit) en Mirjam van Rijs.

Met een pen in de rechterhand is Isaac Visser waarschijnlijk de enige deelnemer die zijn zetten noteert. Kevin de Rooij (naast hem) broedt een plan uit.

Aan het begin van de schaakdag heeft David Verweij de beker gekregen voor de winnaar van het NHSB Grand Prix-klassement in de AB-categorie. Aan het eind van de schaakdag krijgt hij nog een beker: als winnaar van groep 1 in de Finbotx GP Hoorn.

Familieschaak 1. David en Aranka Verweij ontspannen voor het begin van hun partij in de zesde ronde.

Nog even lol maken...

...en dan gaat het echte werk beginnen.

Familieschaak 2. Ook Piet en Johan Krul treffen elkaar in de zesde ronde. Piet gaat lang rokeren.

Johan Krul kijkt wat broer Piet gaat doen.

De prijswinnaars in groep 1. Vlnr Johan Krul (tweede), David Verweij (eerste) en Piet Krul (derde).

Bij Caïssa-Eenhoorn is Mason Brouwer de speler in vorm. Drie weken na zijn uitstekend debuut in de meesterklasse C (winstpartijen in de wedstrijden tegen Leiderdorp en Ten Boer) was hij ook in de Finbotx GP Hoorn niet af te stoppen. Twee ronden voor het einde kon de eerste plaats in groep 2 hem al niet meer ontgaan.

Mason won in De Plataan als enige zijn eerste twee partijen en had meteen een punt voorsprong. De verschillen tussen de overige deelnemers was klein en daar werd clubgenote Stella Duson het slachtoffer van. Na vier ronden deelde ze met Gagik Artunov (Magnus) de tweede plaats, maar door enkele ongelukkige partijen zakte zij naar de middenmoot. Jeffrey Smit (Opening’64) stond toen in de onderste regionen en klom dankzij een sterke eindsprint naar de derde plaats.

Mason zorgde in de vijfde ronde, tegen Stella, voor zijn vijfde overwinning. Omdat hij zijn drie naaste concurrenten had verslagen, werd meteen duidelijk dat hij met twee punten voorsprong zeker was van de eindzege. Stella greep door (stuk)verlies tegen Jeffrey naast de derde plaats, terwijl Mika Venekamp (Schaakmat) met zijn winstpartij tegen Gagik de nul doorkraste.

Groep 2 in de vijfde ronde. Gagik Artunov (links) en Mason Brouwer, met 6½ punt twee uur later groepswinnaar, willen hun goede positie vasthouden.

Bij Mika Venekamp is de Schotse opening op het bord verschenen. Naast hem Guido van Hesselingen die met een loperzet bezig is.

Jeffrey Smit wil een pionzet uitvoeren. Naast hem denkt Chenwu Zhu nog na.

Vincent van Rijn (rechts) en stella Duson staan onder druk.

Twee clubgenoten tegen elkaar. Caïssa-Eenhoorn-speelster Stella Duson aan zet tegen koploper Mason Brouwer.

En ze verspeelt een stuk. ,,Hoe heb ik die zet kunnen missen?'' lijkt Stella te zeggen.

De prijswinnaars in groep 2. Vlnr Guido van Hesselingen (tweed), Mason Brouwer (eerste) en Jeffrey Smit (derde).

In groep 3 een oneven aantal deelnemers en dat maakt een wedstrijdverloop vaak wat onoverzichtelijker. Na twee ronden hadden Sara Najetovic (Opening’64) en Thijs Schols (Purmerend) de maximale score, terwijl Daan Tollenaar (Santpoort) en Thomas Otte (Almere) een vrije ronde en een verliespartij achter hun naam hadden staan. Toch waren ook hier de onderlinge verschillen niet groot. In de vierde ronde zorgden Dennis Wartenhorst (Opening’64) en Thomas voor verrassende zeges, zodat iedereen al één of twee keer had gewonnen en een kans maakte op een prijs.

En soms kan het schaakleven hard zijn. Bij koploopster Sara stond de vlag op vallen in haar partij tegen Dennis die nog een minuut of acht had. Toen zijn clubgenote de laatste toren sloeg, beschikte de zwartspeler alleen nog over een eenzame koning en daarmee kun je geen partij winnen. De vlag viel, waarna tafelleider Martijn de Wit terecht stelde dat het resultaat remise was. Daarmee was Dennis’ kans op een prijs verkeken, al mocht hij aan het eind van de middag wel naar voren komen om een aanmoedigingsprijs in ontvangst te nemen.

In de slotronde maakte hij het Thijs, die bovenaan stond, nog wel heel lastig. Eerst had de Purmerend-speler een pion meer en later Dennis, vervolgens weer Thijs die tenslotte met een sterke aanval van dame en loper de winst veilig stelde en een zucht van verlichting slaakte. Sara werd tweede, Daan Tollenaar (Santpoort) derde. Hij eindigde gelijk met Barrie Romijn (Purmerend) en Esteban Brunel Guzman (De Wijker Toren). Hun onderlinge scores leverden geen beslissing op, maar Daan had als enige van de drie van koploper Thijs gewonnen en daarmee legde hij beslag op de derde plaats.

Een topper in groep 3. Thijs Schols (de latere nummer 1) speelt met wit tegen...

...Sara Najetovic (de latere nummer 2).

Dennis Wartenhorst aan zet in groep 3. Barrie Romijn denkt nog na over zijn zet.

Zwart driemaal aan zet in groep 3. Vrnl Sara Najetovic, Daan Tollenaar en Thomas Otte.

De tafel vanaf de andere kant. Vlnr Thomas Otte, Daan Tollenaar en Sara Najetovic.

De prijswinnaars in groep 3. Vlnr Sara Najetovic (tweede), Thijs Schols (eerste) en Daan Tollenaar (derde).

Je moet nooit de huid verkopen voor de beer geschoten is. Aan dat spreekwoord zal Wouter Geldof zondagmiddag wel niet hebben gedacht, toen hij in groep 4 vijf partijen had gewonnen en er nog twee ronden te gaan waren. Toch moest hij genoegen nemen met de derde plaats.

Na drie ronden hadden Yinke Bouman (Opening’64), Cas Smets (HWP) en Wouter (Krommenie) de maximale score en al twee punten meer dan Lars Pluijmakers (Schaakmat), Timo Elzinga (Magnus) en Colin Laan (Caïssa-Eenhoorn). Wouter won vervolgens van Yinke, terwijl Liam Rooijakkers (Kennemer Combinatie) voor een grote verrassing zorgde door Cas mat te zetten; het was zijn eerste zege.

Yinke, vorig jaar nog zevende in groep 3, op haar beurt versloeg Cas die nu twee punten minder had dan Wouter. De slotfase verliep sensationeel. Het Krommenie-talent verloor van Cas en daarna ook van Timo, terwijl zijn concurrenten geen misstappen maakten. Daardoor legde Yinke met een punt voorsprong op de HWP’er en Wouter, derde door onderling resultaat, beslag op de eerste plaats.

Er is een beslissing gevallen in groep 4. De zwarte loper op c5 verdedigt de dame. Colin Laan ziet dat hij mat staat. Naast hem is Niels Bakker nog bezig.

Wouter Geldof (rechts) heeft al lang gerokeerd, terwijl Cas Smets zijn paard wegspeelt om de korte rokade te kunnen uitvoeren.

Tafelleider Thomas van der Knaap volgt het eindspel tussen Cas Smets (wit) en Liam Rooijakkers.

En zo ziet dat eindspel er uit.

Liam moet eerst een aantal lastige torenschaakjes oplossen.

En arbiter Thomas helpt mee om een onreglementaire zet, als het niet opheffen van schaak, op te lossen. Op veld a1 staat overigens een zwarte toren.

Maar dan eindelijk mat. Koploper Cas feliciteert Liam met zijn overwinning.

In groep 5 werd de topper al in de eerste ronde gespeeld, maar dat bleek pas achteraf. Floris Witlox (HWP) begon met een zwartzege op Max Geldof (Krommenie) en had als winnaar in de eindstand een punt voorsprong op zijn eerste opponent. Opvallend was dat ook Jelle Kop (HWP) en Kay van Zelm (Magnus) met de witte stukken verloren en uiteindelijk derde en vierde werden. Een verliespartij in de eerste ronde hoeft nog geen verloren toernooi te betekenen. Na twee ronden was Jelle de enige met nul punten, maar daarna begon de Haarlemse machine te draaien. Door zijn eerste zege, tegen clubgenoot Pedro Gomes, klom hij meteen naar de met nog vier spelers gedeelde vierde plaats.

Floris en Max bleven winnen, al leek in de zesde ronde de spanning terug te keren. Tim Bakker (KNSB-lid) zorgde voor een stunt door de koploper te verslaan. Omdat ook Max – tegen Jelle – het onderspit moest delven, bleef het punt voorsprong gehandhaafd en wist Floris dat de eerste plaats hem niet meer kon ontglippen. Jelle werd in de slotronde verrast door Liz Manshanden (Caïssa-Eenhoorn) en eindigde achter Max als derde.

De spanning is groot. Liz Manshanden vouwt haar handen, Sil Winkelaar gebruikt zijn handen om zich beter te kunnen concentreren.

Tafelleider JP Hendriks volgt het eindspel met de dame voor Liz contra de toren voor Sil met grote belangstelling.

Hoe zet je ook alweer een koning alleen mat? Liz Manshanden controleert alle velden om pat te voorkomen.

Eindelijk gelukt.

Sil Winkelaar, Jelle Kop, Max Geldof en Kay van Zelm (vlnr) zijn in groep 5 aan hun derde partij begonnen.

Kay van Zelm heeft gerokeerd en brengt bij de volgende zet de toren in het spel. Naast hem zit Max Geldof.

Tim Bakker is tevreden over zijn zet.

Floris Witlox valt met zijn dame de stelling van Sil Winkelaar binnen. Naast hem wacht Pedro Gomes af wat de witspeler zal doen.

De prijswinnaars in groep 5. Vlnr Max Geldof (tweede), Floris Witlox (eerste) en Jelle Kop (derde).

Een mooie ontknoping was er in groep 6, toen de bovenste vier in de slotronde tegenover elkaar zaten. De strijd om de eerste plaats was overigens al wel gestreden, want Karst Lemkes (HWP) had al zijn partijen gewonnen en leidde met anderhalve punt voorsprong op Melle Jong (Opening’64), zijn laatste tegenstander. Melle, met drie uit drie gestart, liet in de vierde ronde een punt liggen tegen Levi Draijer (schoolschaaklid) en de topper tegen Jens Mischke (Santpoort) kreeg geen winnaar. Hij hield de koploper van een score van honderd procent af en stelde de tweede plaats veilig. Jens deed dat met de derde plaats door zijn laatste concurrent Nick van Zelm (Magnus) te verslaan en passeerde hem op de ranglijst.

Van links naar rechts Karst Lemkes, Melle Jong, Jens Mischke (de latere top drie van groep 6) en Levi Draijer zijn bezig met hun partijen uit de derde ronde.

De witspelers vanaf de andere kant gezien. Op de hoek zit Levi Draijer, naast hem Jens Mischke.

En zij spelen tegen Nick van Zelm (hoek) en Sjors Elzinga.

Rob Beaufort zoekt naar aanvalskansen, maar zijn koning op g8 staat niet veilig. Naast hem Dennis Najetovic.

De prijswinnaars in groep 6. Vlnr Melle Jong (tweede), Karst Lemkes (eerste) en Jens Mischke (derde).

Een dubbelslag in groep 7 met twee spelers van Caïssa-Eenhoorn op de bovenste plaatsen. Gaandeweg het toernooi was Quint van Soest (HWP) de enige die het Hoornse dubbelsucces had kunnen verstoren. Na vijf ronden stonden Mats van Splunter – uit vier partijen – en Joël van der Maarl, die in de tweede ronde onderuit ging tegen Dylan Zwaan, op vier punten en volgde Quint op één punt. De HWP’er werd vervolgens verrast door Tessel Schrijver (Heerhugowaard) en de clubstrijd tussen Mats en Joël eindigde in een triomf voor de ranglijstaanvoerder. Meteen ook stond de top twee vast. Joël was in de slotronde vrij, maar had eerder op de dag van Quint gewonnen en was daarmee, achter Mats, verzekerd van de tweede plaats. Quint bleef in zijn laatste partij het Caïssa-Eenhoorn-talent de baas en hield zo zijn voorsprong op Tessel vast.

Van rechts naar links Quint van Soest, Joël van der Maarl en Mats van Splunter (aan het eind van de dag als de respectievelijke nummers 3, 2 en 1 van groep 7 gehuldigd) hebben zwart in de vierde ronde.

De latere groepswinnaar Mats van Splunter neemt het op tegen Tessel Schrijver (rechts). Op de achtergrond volgt tafelleider Luan Nguyen de drie partijen.

De witspelers in de vierde ronde. Vrnl: Tessel Schrijver, Cung Bass Nguyen en Tim van Kerckhoven.

Tim van Kerckhoven slaat de zwarte pion op d4.

De prijswinnaars in groep 7. Vlnr Joël van der Maarl (tweede), Mats van Splunter (eerste) en Quint van Soest (derde).

In verschillende groepen namen jeugdspelers uit één gezin het tegen elkaar op. Sipke en Bowe van der Wal (schoolschaakleden uit Vijfhuizen) leverden een mooie prestatie door als broers in groep 8 het denkbeeldige erepodium te halen. Dat gebeurde in een heel spannende wedstrijd. Bowe had na twee ronden als enige twee punten, maar verloor daarna van Yoran de Wolff (Santpoort) en toen waren er ineens vijf koplopers: Bowe, Sipke, Yoran, Dhruv Breimer (HWP) en Mart van Rijn (Purmerend). In de vierde ronde won Sipke van Bowe en bleven er vier leiders over. Van dat kwartet zegevierde Yoram in de vijfde ronde ook en kwam zo alleen bovenaan. Sipke bleef op de tweede plaats staan en speelde in de slotronde tegen de ranglijstaanvoerder; bij winst zou hij eerste worden. Dat gebeurde niet, maar hij bleef wel tweede en Bowe steeg met zijn succes tegen Iain de Kok naar de derde plaats. Ook Dhruv en Mart hadden vier punten. De onderlinge resultaten vielen voor de beide broers beter uit.

Iain de Kok (groep 8) speelt zijn paard weg, want g8 is een mooi veld voor de toren om de witte koning te belagen. Naast hem is ook Sipke van der Wal aan zet.

Het lijkt erop dat Yoran de Wolff (rechts) iets ziet, terwijl Dhruv Breimer een plan bedenkt.

,,Wat gaat wit doen?'' lijkt Dhruv Breimer te denken, als hij met zijn paard op d4 de dame aanvalt.

,,En wat gaat zwart doen?'' denkt Aron Verweij, als hij zijn dame naar het veilige veld d3 heeft verplaatst. Bowe van der Wal, naast hem, is er nog niet uit wat hij zal spelen.

Mart van Rijn kijkt naar de damevleugel in zijn partij tegen Iain de Kok. De tweede witspeler is Mick van Berkum.

De prijswinnaars in groep 8. Vlnr Sipke van der Wal (tweede), Yoran de Wolff (eerste) en Bowe van der Wal (derde).

Een jaar geleden eindigde hij onderaan in groep 13 en was er geen winstpartij voor hem weggelegd. Zondagochtend had Bryan de Rooij al meteen in de eerste ronde zijn eerste zege te pakken. Er volgden er meer, vier in totaal. De gouden toernooitijger van Caïssa-Eenhoorn veroverde daarmee de eerste prijs in groep 9.

Cruciaal was zijn overwinning in de vierde ronde op Ruby Steenbrugge (Krommenie). Bryan kwam zo als enige op drie punten, maar had in de poule met een oneven aantal deelnemers een partij meer gespeeld. In de derde ronde had hij verrassend verloren van Nathan van Rijs (Purmerend). Er waren nog enkele concurrenten en de strijd was zeker niet beslist. Bryan en Ruby bleven evenwel winnen en eindigden samen op zes punten, waardoor het onderlinge resultaat besliste.

Groep 9 in de vierde ronde. Christiaan Smit (links) heeft al een zet gedaan, terwijl Ruby Steenbrugge er mee bezig is.

De andere helft van groep 9. Vrnl Evert Rus, Bryan de Rooij en Maren Veldt.

Volop concentratie bij Purmerend-talent Nathan van Rijs...

...die tegen clubgenote Maren Veldt speelt.

De prijswinnaars in groep 9. Vlnr Ruby Steenbrugge (tweede), Bryan de Rooij (eerste) en Christiaan Smit (derde).

In de jongere jeugdgroepen is het verloop in een poule soms verrassend. Micha Lansbergen (Schaakmat) en Alexander Oudmaijer (De Wijker Toren) stonden na twee ronden in groep 10 met twee punten bovenaan, terwijl Bo Stassen (HWP) beide partijen had verloren. Micha handhaafde de score van honderd procent tot in de vijfde ronde, maar bij Alexander lukte het niet meer en hij verloor bijna alles. Bo begon in de derde ronde aan een opmars die bij de tweede plaats eindigde.

Na vier ronden had Alexander 2½ punt en deed nog mee voor een prijs. Met vier spelers in zijn kielzog – Bo, Simge Milli (ratinghouder bij Purmerend), Catootje Smets (HWP) en Kristijan Steblaj (Schaakmat) – was de concurrentie groot. Met een goede eindsprint legde Simge beslag op de derde plaats. Kristijan snoepte Micha het eerste halfje af, waarmee het Schaakmat-talent wel de eindzege veilig stelde. Daar kon de nederlaag tegen Bo in de slotronde niets aan veranderen.

Groep 10 is enkele minuten onderweg in de tweede ronde. Vrnl Tom Veldt, Micha Lansbergen, Kristijan Steblaj en Catootje Smets.

Tafelleider Piet Krul noteert de uitslag van de meisjespartij Simge Milli - Catootje Smets. Alexander Oudmaijer (wit) en Kristijan Steblaj zijn nog bezig.

Concentratie bij Bo Stassen, terwijl Joshua Mannien een pion heeft geslagen.

De prijswinnaars in groep 10. Vlnr Bo Stassen (tweede), Micha Lansbergen (eerste) en Simge Milli (derde).

Van de dertien winnaars was er zondag één die alles won: Luc Scherpenhuisen. Het Schaakmat-talent deed al in de tweede ronde van groep 11 goede zaken door Pepijn van de Kruk (HWP) te verslaan. Pepijn zou daarna alles winnen en werd tweede. Emma Otte (Almere) deed het aanvankelijk met twee winstpartijen ook goed. Het verrassende verlies tegen David de Gier (De Waagtoren) – zijn enige winstpartij – leidde een mindere fase in met nederlagen tegen de beide topspelers. Van belang voor de derde prijs was Emma’s partij in de slotronde tegen Gijs Veldt (Purmerend) en die won ze.

Luc Scherpenhuisen (aan zet) op weg naar de eerste van zijn zes winstpartijen in groep 11.

Ook Ronan Kuijl (links) en Gijs Veldt zijn aan zet, terwijl tafelleider Niklas Laan twee handen bij één stuk op het middelste bord ziet.

Terwijl David de Gier nadenkt, komen Feline Brandsma (midden) en Emma Otte vrijwel synchroon in actie.

Pepijn van de Kruk speelt de dame in zijn eerste partij, in de tweede ronde van de oneven groep 11.

De prijswinnaars in groep 11. Vlnr Pepijn van de Kruk (tweede), Luc Scherpenhuisen (eerste) en Emma Otte (derde).

In de jeugdclubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn neemt Fa Thang Nguyen een bescheiden plaats in. Vijf partijen op vrijdagavond in wijkcentrum Kersenboogerd hebben hem een half punt, dankzij een remise tegen Ingmar Klarenbeek, opgeleverd. Zondagmiddag in De Plataan ging het aanmerkelijk beter. In de eerste ronde won hij van Ingmar en na nog vier partijzeges was de winnaar in groep 12 bekend: Fa Thang.

Hij moest wel één opponent feliciteren en dat was Florian Woort (schakend in jeugdgebouw Honky Tonk in Zwaag) in de slotronde. Florian bekroonde daarmee een fraaie reeks, want na vier ronden was hij het die slechts een half punt had. De sterke eindsprint leverde hem de tweede plaats op.

In een groep met drie meisjes hoort er eigenlijk minstens één op het erepodium te komen en dat lukte Julia Stratmann. Na drie gewonnen partijen deelde ze de eerste plaats met Fa Thang, maar op het verlies tegen Reinier Kajuffa (Caïssa-Eenhoorn) volgden nog twee nederlagen. Door in de laatste ronde Timo Venekamp (Schaakmat)te verslaan werd Julia derde, op basis van het onderling resultaat tegen Ingmar.

Er wordt in groep 12 vlak voor het begin van de tweede ronde aandachtig geluisterd naar tafelleidster Annemieke de Vries die nog even enkele spelregels doorneemt met de deelnemers.

En dan is het tijd om elkaar 'prettige partij' te wensen.

Fa Thang Nguyen, Elke van Rijn, Julia Stratmann en Maaike Takken (vlnr) hebben ditmaal de zwarte stukken.

Er valt een snelle beslissing. Reinier Kajuffa is met ... Df2 mat gezet en feliciteert de latere groepswinnaar Fa Thang Nguyen.

Tafelleidster Annemieke de Vries vraagt Reinier hoe het kan dat hij zo snel heeft verloren en zal hem uitleggen waar hij in de opening op moet letten. Clubgenoot Ingmar Klarenbeek luistert mee.

Timo Venekamp (links) en Florian Woort zijn in de tweede ronde witspelers.

De prijswinnaars in groep 12. Vlnr Florian Woort (tweede), Fa Thang Nguyen (eerste) en Julia Stratmann (derde).

Het was ook leuk om te zien dat er veel meisjes schaakten in de jongste groep (13). Elize Mollee had onlangs nog goed gespeeld in een simultaanwedstrijd tegen Caïssa-Eenhoorns topper Robin Duson – die momenteel op het wereldkampioenschap actief is – en wellicht stimuleerde dat haar om haar beste beentje voor te zetten. Ook zij krijgt les in Honky Tonk en van de Zwaagse groep eindigde Elize als hoogste: de tweede plaats.

Elize hield in de eerste ronde Diede van Soest (HWP) op remise. Daarna zou Diede alles winnen en ook groepswinnaar worden. Een tweede remise voor Elize was er in de vierde ronde tegen Alec Borgemeester (Caïssa-Eenhoorn) die zijn eerste twee partijen had gewonnen. In de topper Diede-Alec zegevierde de witspeler en dat was een meevaller voor Elize die onverwachts het onderspit moest delven tegen Maaike Groot (wijkcentrum De Zaagtand, Hoorn). Ze had in de derde ronde Noah Zeeman verslagen en het Santpoort-talent werd door dat onderlinge resultaat derde.

Groep 13 staat op het punt van beginnen. Tafelleider Gilles Provoost controleert of iedereen op de goede plaats zit en Elize Mollee zet alle stukken netjes op het bord.

Noah Zeeman, Sophia Stratmann en Diede van Soest (vlnr) zijn begonnen aan hun eerste partij.

Er wordt goed nagedacht door de 'dames' Maaike Groot, Nienke Kreuk en Elize Mollee.

Gilles Provoost kijkt naar het eindspel van de langste partij in de eerste ronde van groep 13, tussen Maaike Groot en de al juichende Noah Zeeman.

Maar nu is het pas mat en...

...feliciteert Maaike de speler van schaakclub Santpoort.

Alec Borgemeester, in de eerste ronde vrij, brengt zijn b-pion in het spel.

De prijswinnaars in groep 13. Vlnr Elize Mollee (tweede), Diede van Soest (eerste) en Noah Zeeman (derde).

Dertien groepen, precies 99 kinderen die samen 329 partijen speelden. Slechts achttien keer werd een remise als resultaat genoteerd. De strijdlust op de Finbotx GP Hoorn was dan ook groot.

Tenslotte nog wat foto's van een geslaagde schaakdag.

Overleg achter de schermen. Tafelleider Gilles Provoost, Lotte Provoost namens sponsor Finbotx en Sander Bischoff namens de organisatie (vlnr) vragen deelneemster Elize Mollee welke eerste zet zij wil spelen. Die wordt dan door Lotte uitgevoerd, waarmee het toernooi officieel is geopend.

Drie generaties Provoost betrokken bij de schaakdag. In het midden zoon Jacco en kleindochter Lotte.

Grandpa Gilles, die zich al vele jaren inzet voor het jeugdschaken in Hoorn, volgt belangstellend een zet van Maaike Groot.

Noah Zeeman is er bij gaan staan om beter bij de toren te kunnen komen.

Schakers snoepen slim. Luc Scherpenhuisen, speler van het Langedijker Schaakmat, bij een bak met moten appels en sinaasappels. De beker is overigens van clubgenoot Mika Venekamp, derdeprijswinnaar van het NHSB Grand Prix-klassement 2017-2018 in de E-categorie.

Fa Thang Nguyen heeft met de dame op f2 mat gegeven, waarna de witspeler een paard heeft verplaatst. Elke van Rijn legt uit dat dat niet kan.

Leuke stelling. Bryan de Rooij heeft met zijn dame op e1 schaak gegeven, waardoor ook de witte toren en loper niet gespeeld kunnen worden. Maar aan de overkant zorgt de witte dame eveneens voor een penning.

Twee inzendingen voor de kleurplatenwedstrijd. Met witte schaaksymbolen van Fréderique en gekleurde schaaksymbolen van Alexia.

Toernooidirecteur Robbert van Dijkhuizen kondigt het begin van weer een nieuwe ronde aan.

Dennis Wartenhorst draagt een oorbeschermer om zich beter te kunnen concentreren op een schaakpartij.

Een tafelleider verlaat als laatste het schip. Thomas van der Knaap volgt het eindspel tussen Cas Smets (wit) en Liam Rooijakkers.

Wat dreigt zwart? Aranka Verweij heeft ... c6 gespeeld om het paard op d5 te verjagen.

De dreiging is ... Pf4, met een vork op de koning en de dame.

Ook op de eerste verdieping van De Plataan komt publiek. Groep 1 heeft niet over gebrek aan belangstelling te klagen.

Vincent van Rijn vraagt aan tafelleider Sernin van de Krol hoe de stand van zaken is in groep 2.

Spiegelschaak.

Sara Najetovic speelt met wit tegen Dennis Wartenhorst. De partij zal een voor zwart ruw einde krijgen.

Sara heeft nog negen seconden, Dennis heeft 8 minuten en 58 seconden op de klok.

Een cruciaal moment. De witspeelster slaat het laatste stuk van haar opponent.

Sara heeft geen tijd meer, maar haar vlag is nog niet gevallen. Tafelleider Martijn de Wit zal Dennis uitleggen dat een koning alleen nooit kan winnen en dat de partij in remise is geëindigd.

De prijsuitreiking begint traditioneel met de overhandiging van de aanmoedigingsbeker. Nienke Kreuk, die schaakles krijgt in jeugdgebouw Honky Tonk in Zwaag, heeft die gewonnen.

Nienke Kreuk met de aanmoedigingsbeker.

Per groep zijn er twee aanmoedigingsprijzen en de winnaars gaan allemaal op de foto.

En tenslotte juichende prijswinnaars in de dertien groepen.

Groep 13.

Groep 12.

Groep 11.

Groep 10.

Groep 9.

Groep 8.

Groep 7.

Groep 6.

Groep 5.

Groep 4.

Groep 3.

Groep 2.

Groep 1.

1 thought on “David Verweij zorgt voor thuiszege op Finbotx GP

  1. Co, wat een prachtig verslag en wat een leuke foto’s van David en Aranka samen! En Aron lekker serieus bezig…

Reacties zijn gesloten.