Van Daan naar Olav

Mooier kan de historie van ons jeugdtoernooi niet worden uitgebeeld. Op het eerste evenement legde Daan Zult in zijn groep beslag op de tweede plaats. Zondag had de 25e editie plaats en eindigde zoon Olav ook als tweede.

De geschiedenis herhaalt zich. Daan Zult is op het eerste jeugdtoernooi tweede geworden en bij de 25e editie gaat zoon Olav ook met de tweede prijs naar huis.

Het jeugdschaken speelt in de geschiedenis van onze vereniging een belangrijke rol. De oprichting van HSV De Eenhoorn, in 1988, is er voor een belangrijk deel aan te danken. Met een grote groep talentvolle jongens en meisjes kon het organiseren van een aparte dag voor hen niet achterblijven en op zaterdag 14 oktober 1995 was het zo ver. Het eerste Bischoff-jeugdtoernooi – in de grote Regenboogzaal van cultureel centrum De Huesmolen, de thuishaven van de club – trok 118 deelnemers.

Daan Zult was een week eerder 16 jaar geworden en een van die Eenhoorn-talenten. Zo speelde hij in het tweede team dat in de NHSB-promotieklasse uitkwam en een week na dat eerste Bischoff-toernooi Castricum met 6-2 versloeg. In de negen bondswedstrijden kroonde Daan zich met 8½ bordpunt tot topscorer van GZ/De Eenhoorn 2, de ploeg die de titel veroverde en de vereniging het landelijk niveau binnenloodste.

In de hoogste groep van het Bischoff-toernooi van 1995 zegevierde de 17-jarige Warner de Weerd, dat seizoen voor het eerst basisspeler van de landelijke eersteklasser Purmerend. Het talent uit Kwadijk veroverde zes punten, Daan vijf en had daarmee een punt meer dan nummer 3 Sjoerd Ligthart (Torenhoog).

Er was in De Huesmolen een begin gemaakt met een mooie traditie. Het Bischoff-toernooi zou uitgroeien tot een gerenommeerd jeugdevenement dat in de topjaren zo’n honderdvijftig deelnemers trok. Het twintigste toernooi was de laatste met de naam van de sponsor, al zou de naam Bischoff zeker niet verdwijnen. Sander Bischoff is nog altijd een van de drijvende krachten achter de schaakdag die sinds vorig jaar Finbotx GP heet.

En ook daar is sprake van het doorgeef-effect. Zoals Daan Zult zijn schaakinteresse heeft doorgegeven aan zoon Olav, zo deed Gilles Provoost – een kwart eeuw actief als medewerker op het jeugdtoernooi – dat bij zijn zoon Jacco. Als sponsor is Jacco (eind jaren tachtig talent bij Caïssa en bij De Eenhoorn) nu betrokken bij het jeugdtoernooi dat nog steeds een belangrijke rol speelt voor de Westfriese en Noord-Hollandse schaakjeugd. De jongste kinderen zetten hun eerste stappen buiten de eigen clubcompetitie en zitten opeens tegenover leeftijdgenoten van andere verenigingen. Een belangrijke ervaring, net als het gegeven dat ze meerdere partijen kort achter elkaar spelen en kunnen leren van eerdere partijen. Heel aardig is de ‘les’ van tafelleider Michaël van Liempt aan Rosa Smit. Michaël leert de op Finbotx debuterende Aartswoud-speelster hoe zij een toreneindspel tegen een koning kan winnen. In de volgende ronde komt die weer op het bord en doet zij de juiste zetten. Haar opponent Can Öz heeft echter een pion op a2 en met zijn koning op a1 (meer zwart materiaal is er niet) en Rosa’s vorst op c1 zorgt de laatste torenzet voor een patstelling.

Het stokje doorgeven is er ook bij het benoemen van de tafelleiders. Oud-jeugdspeler Thomas van der Knaap (19) draait alweer enkele jaren mee en houdt op de eerste verdieping van De Plataan (het cultureel centrum in Zwaag is het thuishonk voor de Finbotx GP) met NHSB-competitieleider en Caïssa-Eenhoorn-routinier Gerard Groot alles bij in de hoogste drie groepen.

Kevin de Rooij (13), een van Caïssa-Eenhoorns grote talenten en oud-deelnemer op de Finbotx GP, debuteert als tafelleider en doet dat met verve. Nauwkeurig vult hij achter de partijen alle uitslagen in en controleert die in het diagram met de spelersnamen. En als de stukken na afloop van een ronde niet netjes in de beginopstelling zijn geplaatst, doet Kevin dat.

De historie van Caïssa-Eenhoorns jeugdtoernooi nalopen is bovendien het volgen van de ontwikkeling van de Noord-Hollandse talenten. In het najaar van 2013 werd David Verweij zesde in groep 10 en de inmiddels 16-jarige speler van Aartswoud en Caïssa-Eenhoorn is voor iedereen een geduchte opponent geworden. In 2014 zegevierden de Purmerenders Vladimir Bartels en Romayn Brandsma in respectievelijk groep 8 en groep 10 en kijk, waar ze nu staan. Zeven seizoenen geleden eindigden Gilian Honkoop uit Assendelft en Nick Manshanden (Caïssa-Eenhoorn) op de tweede en derde plaats en presteerden de afgelopen anderhalve week uitstekend in de hoogste groep van de Haarlemse Meesters. Gilians zus Stella en Nicks clubgenote Robin Duson hebben eveneens naast de poulezege gegrepen, maar zijn wel Nederlandse jeugdkampioenes.

Daarnaast zijn er veel kinderen die het gewoon leuk vinden om op een zondag in Zwaag te schaken. Zo zijn Gagik Artunov (Magnus, Schagen) en Sofie Peters (Purmerend) ondertussen bekende gezichten geworden op de Finbotx GP. Andere jongens en meisjes komen voor de tweede of derde keer naar De Plataan. Zeventien verenigingen zijn vertegenwoordigd, ook de niet-NHSB-clubs Almere, VAS (Amsterdam) en Zukertort Amstelveen. Die verscheidenheid is terug te zien in de eindstanden. Van de elf groepswinnaars leveren HWP (Haarlem) en Krommenie er twee; de overige spelen bij Opening’64 (Sint-Pancras), Zukertort Amstelveen, Santpoort, Caïssa-Eenhoorn en Aartswoud, terwijl Chia-Yun Liu – winnares in groep 8 – als ratinghoudster meedoet en Benjamin Chim – eerste in groep 11 – als schoolschaaklid.

Van de eerste tot en met de laatste zet is het een gezellige dag. Af en toe moet er worden geïmproviseerd. Op enkele stoelen in groep 10 valt via de glazen dakramen de zon binnen en is het lastig kijken naar het schaakbord. In de benedenzaal is alles royaal opgezet en tafelleidster Annemieke de Vries ontwaart naast groep 4 voldoende ruimte om met ‘haar’ kinderen daar na de eerste ronde naar toe te verhuizen. Zonnestralenprobleem opgelost.

Wat later wordt in groep 1 een partij stilgelegd. De reden: een losse tand. Tafelleider Gerard Groot zet de klok stil, stelt de speler (Vincent van Rijn) gerust en gaat op zoek naar een stuk keukenrol. De tand wordt even later bewaard in het velletje papier. Vincent en opponent Thomas Otte kunnen verder schaken.

En zo loopt alles gewoon weer op rolletjes. Met Annemieke en Gerard, met Thomas van der Knaap, Piet Konijn, Michaël van Liempt, Gilles Provoost, Ger Roos, Kevin de Rooij, Arend Stapel en Ben Takken als ervaren medewerkers die in de elf groepen alles goed in de gaten houden en met Tanja en Piet Duson achter de bar (ondanks een lager aantal deelnemers is de kantine wel tjokvol) kunnen de toernooi-organisatoren Robbert van Dijkhuizen en Sander Bischoff tevreden terugblikken op andermaal een geslaagde jeugdschaakdag.

Groep 1
Tenslotte lopen we alle groepen nog even langs. Met drie talenten bij de eerste vier doet Opening’64 het in groep 1 uitstekend. Na zijn derde plaats in groep 2 van vorig jaar zegeviert Jeffrey Smit. Dennis Wartenhorst wordt derde, Guido van Hesselingen vierde. Tussen hen in thuisclubfavoriet Mason Brouwer. In de topper tegen Jeffrey, derde ronde, dreigt de Hoornse troef na pionwinst een stuk te verliezen en biedt meteen remise aan. Dat wordt geaccepteerd. Het halve punt achterstand wordt in de vijfde ronde weggewerkt door de remise van Jeffrey tegen Guido, terwijl Mason Thomas Otte verslaat. De spanning valt weg, als de Caïssa-Eenhoorn-speler onverwacht van Vincent van Rijn verliest en zijn concurrent te sterk is voor Gagik Artunov. Jeffrey stelt in zijn laatste partij met een halfje de eindzege veilig, Mason en Dennis met hun zeges de tweede en derde plaats.

Jeffrey Smit op weg naar een mooie toernooi-overwinning.

Groep 2
Door het oneven aantal deelnemers is de strijd in groep 2 wat onoverzichtelijker. Na vier ronden hebben alle zeven minstens één keer verloren. Laurens Terwee gaat met drie punten aan kop, gevolgd door HWP-talent Tjacko Bok, Niels Bakker (beiden uit drie partijen) en Sofie Peters. De twee laatstgenoemden delven vervolgens het onderspit en blijven Tjacko en Laurens – 0-1 uitslag in de tweede ronde – als kanshebbers over. Jelle Kop stunt tegen Laurens, ten gunste van zijn clubgenoot. Tjacko blijft winnen en pakt net als in 2017 (toen in groep 4) de eerste plaats. Laurens wordt tweede en Sofie, op basis van het onderling resultaat tegen Jelle, derde.

Tjacko Bok zal de beste in groep 2 worden.

Groep 3
Sparsh Patel is in groep 3 oppermachtig; hij wint alles. In de derde ronde slaat het Zukertort Amstelveen-talent een goede slag met winst op concurrent Sipke van der Wal. Na vier ronden hebben Sparsh en Schaakmat-speler Lars Pluijmakers drie uit drie en ook de tweede topper wordt een prooi voor Sparsh die begin dit jaar de eerste plaats behaalde op het Grand Prix-toernooi van de Indische Buurt in Amsterdam. Met nog een ronde te gaan is dan de top drie al vastgelegd. Sipke verslaat Lars en stelt op basis van dat resultaat de tweede plaats veilig.

Sparsh Patel: zes uit zes in groep 3.

Groep 4
Olav Zult begint de schaakdag met remise tegen Wiebe Maas, speler van Volendam. Een aardig detail is dat vader Daan binnenkort wellicht ook tegen een Volendammer zal spelen, aangezien zijn club Caïssa-Eenhoorn in het KNSB-bekertoernooi Volendam heeft geloot. Yoran de Wolff is hard op weg om net als een jaar geleden eerste te worden. Met vier uit vier heeft hij anderhalf punt meer dan Olav en dan Rob Beaufort. Ook Tim Bakker, Milan Beaufort en Sergii Matviiets hebben kans op de tweede plaats. Misschien is de vijfde partij van Olav wel de belangrijkste. Hij blijft bij kwaliteitsachterstand tegen Tim rustig en kan zelfs de matzet uitvoeren. Van alle concurrenten is Milan de enige die ook wint. Een ronde later neemt Milan de tweede plaats over van Olav, die van Yoran verliest, waardoor Yoran de eindzege niet meer kan missen. Achter hem zijn de verschillen klein. Olav zegeviert in de slotronde, terwijl Milan het onderspit delft tegen Tim die zo de derde plaats pakt. Het VAS-talent verovert net als zijn vader op het eerste jeugdtoernooi de tweede plaats.

Een bekende naam voor de Caïssa-Eenhoorn-familie. Olav Zult, zoon van eersteteamspeler Daan, volgt de zet van Luc Scherpenhuisen.

Groep 5
Bij schaakclub Aartswoud hebben ze nog niet zo lang een jeugdafdeling, maar de vooruitgang is ondertussen opmerkelijk. Robin Smit wint in groep 5 zijn eerste vier partijen en wordt zo een serieuze kandidaat voor een prijs. Daarna verliest hij van Dorus Hollander, de latere groepswinnaar, en verrassend van Joël van de Maarl. Robin heeft voldoende gescoord om de derde prijs in ontvangst te mogen nemen. Igor Matviiets wordt tweede.

Tafelleider Arend Stapel noteert de uitslag van de partij Robin Smit – Tije van Ravesteyn (achterste bord).

Groep 6
Beginnen met een nul betekent nog niet een verloren toernooi. Bo Stassen moet in de eerste ronde zijn meerdere erkennen in Jonathan Chim, maar staat aan het einde van de dag in groep 6 bovenaan. Grappig is dat na twee ronden zeven van de acht spelers al minstens één keer hebben gewonnen. Bo staat in zijn derde partij opnieuw met lege handen, maar door de zege van Micha Lansbergen op Yari de Bree (had twee uit twee) hebben bijna halverwege de competitie liefst vijf deelnemers twee punten. Daarna begint de achtervolgingsrace van Bo. De HWP’er verslaat in de vijfde ronde Yari en dan is Emma Otte de enige die boven hem staat. De speelster van Almere verliest van Yari en Bo wint van Max Wijnstra, waardoor met nog één ronde te gaan drie talenten vier punten hebben en drie drie punten. Bo boekt zijn vierde zege op rij en wordt op onderling resultaat eerste; Yari tweede. Emma incasseert opnieuw een nul, maar valt na een ingewikkelde berekening nog net in de prijzen.

Tafelleider Ger Roos kijkt ook naar de mogelijkheden in de partij Timo Venekamp – Emma Otte.

Groep 7
In de eindstand van de oneven groep 7 bedraagt het verschil tussen nummer 1 en nummer 6 anderhalve punt. Dat is niet groot. Na vier ronden staat Lars Kroon met 2½ uit drie bovenaan en telt eigenlijk iedereen behalve Patryk Dyksinski nog mee. Maar Patryk stunt vervolgens tegen Ruby Steenbrugge die later op de eerste plaats zal eindigen. Vince van Ingen is na vijf ronden koploper. Met nog één ronde te gaan heeft hij net als Ruby drie punten en zijn er vier leeftijdgenoten met 2½ punt. Het kan nog alle kanten op. De beide ranglijstaanvoerders blijven winnen en daardoor beslist het onderling resultaat: ten gunste van Ruby. Ook Lars pakt nog een winstpartij mee, goed voor de derde plaats.

De 13-jarige tafelleider Kevin de Rooij kijkt naar de opening in de partij Patryk Dyksinski – Tom Veldt.

Groep 8
De meiden zijn oppermachtig in groep 8. Na vier ronden zijn Chia-Yun Liu en Xuan Xuan Mu ongeslagen en van de jongens blijft alleen Thijmen Bohré (drie punten) in de buurt. In de vijfde ronde zitten beide favorietes tegenover elkaar en met de zwarte stukken zegeviert Chia-Yun. Zij houdt haar score van honderd procent vast, terwijl voor Xuan Xuan de tweede plaats niet in gevaar komt. Met twee punten achterstand op de Oppositie-speelster wordt Thijmen derde.

Meisjestopper in groep 8. Xuan Xuan Mu (wit) en Chia-Yun Liu, beiden hebben vier uit vier, wensen elkaar prettige partij.

Groep 9
Als organiserende vereniging verwelkomde Caïssa-Eenhoorn een jaar geleden vijf jeugdleden als groepswinnaars, ditmaal moeten we het met één talent op de hoogste trede van het denkbeeldige platform doen: Alec Borgemeester in groep 9. Hij wordt al in de tweede ronde verrast door een goed spelende Elize Mollee die de witspeler op remise houdt. Alec verslaat wel concurrent Thymen Boon en deelt het punt met Niels Smit, Aartswoud-talent en de latere nummer 2. Na zes van de zeven ronden hebben Alec, Niels en ook Alissa Boon vier punten verzameld. Niels – Alissa is de topper die een prooi wordt voor de witspeler. Alec verslaat clubgenoot Tomek Chace. Alec en Niels eindigen gelijk, hebben tegen elkaar remise gespeeld en allebei van nummer 3 Alissa Boon gewonnen. De SB-score van de Caïssa-Eenhoorn-speler is iets hoger dankzij zijn hele punt tegen nummer 4 Thymen Boon, terwijl Niels een halfje tegen de Oppositie-schaker heeft behaald.

Een bijzonder mat van Alissa Boon.

Groep 10
De broers Robin en Niels Smit zijn dicht bij de groepszege geweest, maar niet op de eerste plaats geëindigd. Dat lukt Sophia Stratmann wel, waardoor de Aartswoud-ploeg toch met een hoofdprijs naar huis gaat. Ook in groep 10 geven de meiden aanvankelijk de toon aan. Sophia en Caïssa-Eenhoorn-speelster Maaike Groot leiden na vier ronden met vier punten. Zij hebben er twee meer dan Tymofii Korin, Joost van der Vegte en Dylan van der Meulen. Laatstgenoemde is vervolgens te sterk voor Maaike die ook de topper tegen Sophia verliest en in de slotronde van Joost van der Vegte. Sophia is bij het begin van haar laatste partij al zeker van de groepswinst, maar kan een half uur later haar laatste opponent Tymofii feliciteren met zijn zege en zijn tweede plaats. Vier deelnemers eindigen op vier punten en na een – weer – ingewikkelde berekening is de derde prijs voor Joost.

Meisjestopper in groep 10. Maaike Groot doet een koningszet tegen Sophia Stratmann.

Groep 11
Achteraf gezien wordt de belangrijkste partij in groep 11 in de tweede ronde gespeeld. Benjamin Chim verslaat Kevin Mollee en zij mogen aan het einde van de dag naar voren komen om de eerste en tweede prijs in ontvangst te nemen. Kevin (hij krijgt les in het Zwaagse jeugdgebouw Honky Tonk) wint vervolgens alles, terwijl Benjamin in de vierde ronde remise bereikt tegen Deniz Tromp en de overige partijen eveneens naar zich toe trekt. De strijd om de derde plaats is heel spannend, met in de slotronde vier kandidaten. Victor Westerneng heeft de minste kansen, maar zie wat er gebeurt. Zijn drie concurrenten verliezen, onder meer Jayden van der Meulen van de Caïssa-Eenhoorn-speler zelf die daardoor op het laatste moment de derde prijs verovert.

Nienke Kreuk heeft zin in de tweede ronde. Naast haar Benjamin Chim, terwijl ook Victor Westerneng witspeler is.

En dan blijkt aan het einde van het toernooi dat van de zeventien deelnemende schaakverenigingen er vijftien met hun talenten in de prijzen zijn gevallen.

Hieronder het fotoverhaal van de tweede Finbotx GP.

Welkom bij de Finbotx Grote Prijs Hoorn.

De benedenzaal stroomt vol, als mede-organisator Ben Takken de microfoon heeft gepakt en met het openingswoord wil beginnen.

Jacco Provoost, van sponsor Finbotx, wordt door toernooidirecteur Robbert van Dijkhuizen verrast met een aardigheidje: een gekoelde bidon.

Voor alle deelnemers aan de Finbotx GP: de bidon als herinnering aan de schaakdag in Zwaag.

Lotte Provoost zal op het bord van Alexia Stratmann de openingszet doen. Eerst wil ze van de witspeelster weten wat haar favoriete eerste zet is.

1. d4 zweeft boven het bord.

Maar eerst gaan we alle deelnemers van Caïssa-Eenhoorn voorstellen.

Mason Brouwer: groep 1.

Mats van Splunter (links): groep 3.

Joël van de Maarl: groep 4.

Ingmar Klarenbeek (aan zet): groep 8.

Alec Borgemeester: groep 9.

Tomek Chace: groep 9.

Maaike Groot: groep 10.

Kris Chace: groep 10.

Victor Westerneng: groep 11.

De tweede Finbotx GP is begonnen. Vrnl Gilles Provoost (tafelleider), kleindochter Lotte en zoon Jacco volgen de partijen in de jongste groep.

Al snel wordt er geïmproviseerd. De helft van groep 10 krijgt zonnestralen in het gezicht. Eén tafel is naar een schaduwplek verschoven.

Maar voor Joost van der Vegte (met zwart tegen Tymofii Korin) helpt dat niet echt.

Groep 10 is verhuisd naast groep 4; een prima plek. Tafelleider Piet Knijn komt even buurten. Hij volgt de partij Tymofii Korin – Celina Jansen.

Een jaar geleden deelnemer (in de hoogste groep), nu tafelleider. De 13-jarige Kevin de Rooij noteert de uitslag van de partij Gijs Veldt – Ruby Steenbrugge…

…en zet vervolgens op een ander bord de stukken in de beginopstelling. ,,Eigenlijk moeten de spelers dat zelf doen’’, vindt de Hoornse schaker. ,,Uit respect voor de schaaksport.’’ Mede-tafelleider Ger Roos kijkt tevreden toe.

Aanvalskansen voor Nienke Kreuk? De zwarte pion op f7 wordt twee keer aangevallen.

Hebbes.

We gaan naar de eerste verdieping van De Plataan, waar de groep 1 (voorgrond), 2 en 3 spelen.

En dit is de speelzaal gezien vanaf de andere kant. Groep 2 (midden) telt een oneven aantal deelnemers. Sybe Terwee is een van de aanwezige ouders en schaakt tegen degene die een vrije ronde heeft.

Belangstelling voor de partij Mats van Splunter – Lorlor Lu.

Het toreneindspel op het bord van Mats en Lorlor.

De koning en toren moeten samenwerken om de matzet te kunnen uitvoeren.

Zo doe je dat. Mats feliciteert zijn opponent.

Tafelleider Gerard Groot biedt een helpende hand. De losse tand van Vincent van Rijn wordt veilig ingepakt.

Het is lastig te zien, maar midden op het keukenrolvelletje ligt Vincents tand. Beter zichtbaar is zijn triplepion op de f-lijn, in de partij tegen Thomas Otte.

Terug naar de orde van de dag. Gerard Groot volgt in groep 1 de partijen uit de derde ronde. Zijn ogen gaan naar het tweede bord, waar clubgenoot Mason Brouwer met zwart koploper Jeffrey Smit treft.

Mason heeft … Dxa4 gespeeld en een giftige pion geslagen. Wits antwoord is Txb8, waarop het Caïssa-Eenhoorn-talent meteen remise aanbiedt en zijn opponent dat al even snel aanneemt.

Ondanks een witte pion extra zal Guido van Hesselingen tegen mede-Opening’64-talent Dennis Wartenhorst genoegen moeten nemen met een half punt.

Tussen de ronden door laat tafelleider Michaël van Liempt een computerspelletje zien aan Thijmen Bohré en Chia-Yun Liu.

Tellen, schatten of gokken? Maaike Groot schrijft haar inzending op voor de wedstrijd ‘Hoeveel schaakstukken liggen er in de mand?’

Hoeveel?

Tomek Chace denkt na over wat hij gaat spelen. Italiaans, Russisch, Schots, Spaans, Weens, koningsgambiet of misschien wel het olifantengambiet. Na 1. e4 e5 is alles mogelijk.

Concentratie bij Elize Mollee, terwijl Thijmen Boon en Julia Stratmann een zet gaan doen.

Twee supporters. Daan Zult (vader van deelnemer Olav) geeft in de kantine een korte les aan Ruben Stratmann, broer van de deelneemsters Julia, Sophia en Alexia.

Gilles Provoost ziet een bijzonder pat als einde van de partij Benjamin Chim – Deniz Tromp (rechts). Met een witte dame op f6 kan de zwarte koning geen kant op.

Met een bemoedigend wordt troost de tafelleider de witspeler die overigens alle andere partijen wint.

Alexia Stratmann volgt van dichtbij de partij Tomek Chace – Julia Stratmann.

En tafelleider Ben Takken van afstand.

Hoe is de stand? Maaike Groot wijst haar klassering aan in groep 10.

Ze is gedeeld eerste. Let ook op de stand in groep 6.

Xuan Xuan Mu (wit) en Chia-Yun Liu, ze hebben hun vorige vier partijen gewonnen, kiezen voor het Englund-gambiet. 1. d4 e5 2. dxe5.

Een echt schaakgezin. Moeder Jessica Stratmann met vlnr haar dochters Alexia, Julia en Sophia, alledrie speelsters van Aartswoud en deelneemsters aan de Finbotx GP.

Rosa Smit, met mascotte.

Schaakclub Aartswoud heeft ook het schaakgezin Smit. Naast Rosa doet broer Niels mee aan de Finbotx GP. Met zwart neemt hij het op tegen Tomek Chace.

En Robin Smit zit met zwart tegenover Dorus Hollander.

Tymofii Korin heeft de matzet uitgevoerd. Tafelleidster Annemieke de Vries legt uit dat de koning van Celian Jansen geen kant op kan.

Olav Zult (wit) speelt in de vijfde ronde een belangrijke partij tegen Tim Bakker. Vader Daan kijkt van een afstandje toe.

Terwijl hij een torenzet doet, staat Olav de kwaliteit achter.

Nog steeds. Maar wit heeft een plan in de maak. Zijn b-pion is een vrijpion die zo snel mogelijk naar de overkant moet. Hoe kan zwart, terwijl zijn toren wordt aangevallen, die tegenhouden?

Tim heeft zijn toren verloren en kan de promotie niet verhinderen.

En gaat vervolgens mat, waarna Tim Olav feliciteert.

Max Verstappen? Nee, Micha Lansbergen.

Rosa Smit aan zet. Moeder Sandra en ook tafelleider Michaël van Liempt volgen haar partij tegen Can Öz met spanning.

Can heeft … h5 gespeeld en wit kan de en passant-zet (gxh6 ep) uitvoeren, maar kiest voor iets anders.

Nu is het oppassen geblazen. De koning op a1 staat klem. Het is al bijna pat.

De zwartspeler heeft nog drie zetten.

O jee, pat. Can is aan zet, maar hij kan niets doen.

De jeugd van vroeger (tafelleider Arend Stapel) oefent met de jeugd van nu (Robin Smit). Het Aartswoud-talent, dat ruim een jaar schaakt, wil misschien wel de Franse opening spelen.

Sophia Stratmann heeft Kris Chace mat gezet en wordt door de Caïssa-Eenhoorn-speler gefeliciteerd.

Dollen met het tafelnummer. Alissa Boon heeft de ‘9’ omgedraaid. Chia-Yun Liu geniet mee van de grap.

Kevin de Rooij leest bij het begin van de zesde ronde de partijen van groep 7 voor. Iedereen zit op de goede stoel.

Partij afgelopen, computerspelletje begint. Yoran de Wolff (in groep 4 zal hij zeven uit zeven halen) verveelt zich geen moment.

Drie Caïssa-Eenhoorn-talenten jutten elkaar op. Vlnr Kevin de Rooy, Mats van Splunter en Mason Brouwer.

Kevin, Mason en Mats (vlnr) zijn weer dikke vrienden. En dat is maar goed ook, want over anderhalve week spelen ze voor hun club in de eredivisie voor de jeugd tot en met 14 jaar.

In groep 1 gaat de slotronde beginnen. Terwijl Gerard Groot het programma voorleest, zitten vlnr de zwartspelers Jeffrey Smit en Dennis Wartenhorst en de witspelers Thomas Otte en Gagik Artunov er ontspannen bij.

‘Psychologische oorlogsvoering’? Mason Brouwer (achteraan met de zwarte stukken), tweede in groep 1, heeft de druk opgevoerd door tegen koploper Jeffrey Smit (met zwart aan het tweede bord) te zeggen dat hij moet winnen om op de eerste plaats te blijven.

Ook Thomas van der Knaap (rechts van Gerard Groot), bij groep 3, kondigt het begin van de slotronde aan.

Een oorbeschermer is voor Niels Bakker ideaal om zich volledig op het schaken te concentreren.

Dat geldt ook voor Dennis Wartenhorst.

In een toreneindspel staat Jeffrey Smit een pion voor. Hij zal winnen en houdt de eerste plaats vast.

Mason Brouwer staat een stuk voor, maar hij moet opletten voor listige zetten. Mika Venekamp zal T1h2 spelen en na torenruil op h8 kan zwart zijn paard naar een beter veld brengen.

Zwart heeft nog steeds een stuk meer. Het paard moet naar e5.

Via een omweg…

…komt het op dat veld.

Na torenruil is het over voor wit.

Maar zijn opponent snoept eerst nog een pion op g4 mee.

Even wat anders. Op een bord met ‘gouden en zilveren’ stukken speelt Lars Kroon dobbelschaak.

Aan het einde van de schaakdag heeft toernooidirecteur Robbert van Dijkhuizen (tweede van rechts) bloemen voor vlnr Sander Bischoff, Gilles Provoost en Ben Takken die voor de Finbotx GP weer bergen werk hebben verzet.

Applaus voor het drietal van deelnemers, ouders en supporters.

En nog een gezellige foto met Ben, Gilles en Sander.

De tafelleiders krijgen een gekoelde bidon met inhoud (geen koud water, maar snoep) als herinnering.

Ingmar Klarenbeek heeft de wedstrijd ‘Hoeveel schaakstukken liggen er in de mand?’ gewonnen. Met zijn oplossing van 265 zit hij het dichtst bij het juiste totaal van 276 dat microfonist Sander Bischoff opnoemt.

De aanmoedigingsprijs is voor Alexia Stratmann die zij uit handen van Robbert van Dijkhuizen krijgt.

Alexia met beker en bidon.

De tafel met de bekers. Daar is het uiteindelijk om begonnen.

De top drie van groep 11. Vlnr Kevin Mollee (tweede), Benjamin Chim (eerste) en Victor Westerneng.

De top drie van groep 10. Vlnr Tymofii Korin (tweede), Sophia Stratmann (eerste) en Joost van der Vegte.

De top drie van groep 9. Vlnr Niels Smit (tweede), Alec Borgemeester (eerste) en Alissa Boon.

De top drie van groep 8. Vlnr Xuan Xuan Mu (tweede), Chia-Yun Liu (eerste) en Thijmen Bohré.

De top drie van groep 7. Vlnr Vince van Ingen (tweede), Ruby Steenbrugge (eerste) en Lars Kroon.

De top twee van groep 6. Vlnr Yari de Bree (tweede) en Bo Stassen.

De top drie van groep 5. Vlnr Igor Matviiets (tweede), Dorus Hollander (eerste) en Robin Smit.

De top drie van groep 4. Vlnr Olav Zult (tweede), Yoran de Wolff (eerste) en Tim Bakker.

De top drie van groep 3. Vlnr Sipke van der Wal (tweede), Sparsh Patel (eerste) en Lars Pluijmakers.

De top drie van groep 2. Vlnr Laurens Terwee (tweede), Tjacko Bok (eerste) en Sofie Peters.

De top drie van groep 1. Vlnr Mason Brouwer (tweede), Jeffrey Smit (eerste) en Dennis Wartenhorst.

Een kwart eeuw schaakhistorie zit er tussen de tweede plaatsen van vader Daan en zoon Olav Zult.

De eindstanden tonen dat aan.

 

4 thoughts on “Van Daan naar Olav

  • Mooi verslag en mooie foto’s Co,
   Erg bedankt, ook aan alle mensen die dit toernooi al zo lang levend houden.
   Schaakgroet,
   Daan Zult

 1. Een geweldig verslag weer Co met prachtige foto’s er bij.
  Ik heb weer genoten van een mooie jeugdschaakdag.

Reacties zijn gesloten.