Oliebollenschaak bij Torenhoog in trek

Soms hoor je een doffe klik, als er op de klok wordt gedrukt. Een andere keer komt er een wat melodieuzer geluid uit. Op het oliebollentoernooi van Torenhoog zijn de houten klokken in de meerderheid. Af en toe zegt een speler op een beschaafde manier ‘schaak’. Bij de schaakvereniging uit Hoogkarspel gaan de gedachten regelmatig terug naar vroeger.

Hoe toepasselijk! Oliebollentoernooiwinnaar Bert Spil met een oliebol.

,,Wat moet je meenemen: een vriendelijke lach, een opgewekt humeur, een snel reactievermogen en € 6,00 inschrijfgeld. Wij zorgen voor de rest, zoals: overheerlijke oliebollen, sympathieke tegenstanders en spannende partijtjes.’’ In de tekst op de flyer is geen woord overdreven. Zal die hebben bijgedragen aan de geweldige opkomst? Vijftien borden staan deze woensdagavond klaar voor gebruik, maar rond half acht (het aanvangstijdstip) moet Torenhoog-voorzitter Ed Hornick extra stoelen uit het sportcafé halen om alle deelnemers te herbergen. De voorzaal van sporthal De Sluis zit met 34 man en een jonge vrouw stampvol en zij geven allemaal kleur aan een geslaagd traditioneel evenement. Dat merkt ook streekfotograaf Fred Homan (mede-samensteller van het fraaie boek ‘Hoogkarspel van zwart-wit naar kleur’) die enige tijd aanwezig is om plaatjes te schieten van het best bezochte Hoogkarspelse oliebollentoernooi aller tijden.

Julia Kager is benieuwd naar welke zet Alex Swart zal spelen.

Zes ronden – met per partij een speeltempo van vijftien minuten – staan op het programma. Met een kleine bel klingelt mede-organisator Kevin Smit steeds om stilte. De indeling wordt, zonder microfoon, voorgelezen. Bij het horen van jouw naam moet je je hand opsteken, zodat de opponent weet tegen wie hij/zij rapidschaakt. Het oliebollentoernooi van Torenhoog geniet een zekere reputatie en van heinde en verre (Hoorn) zijn schaakliefhebbers op een qua weer onstuimige avond naar Hoogkarspel gekomen en lang niet iedereen weet wie wie is.

De grootte van het deelnemersveld heeft Paul Deken verrast. Hij moet de naam van het evenement eer aandoen en had een jaar geleden veertig oliebollen ingekocht. Van de twintig spelers toen konden er enkele genieten van drie lekkernijen, omdat anderen er aan één genoeg hadden. Ditmaal heeft Paul een ruimere bestelling geplaatst en lijkt het erop dat een aantal van de vijftig oliebollen – op vier schalen geserveerd – doormidden moet worden gesneden. Hij heeft een betere oplossing. Na de derde ronde mag iedere deelnemer er één pakken en de overgebleven exemplaren zijn voor de snelste schakers van de vierde ronde. Menig speler maakt van zijn rapidpartij een vluggertje.

De vier schalen met oliebollen staan in de keuken verdekt opgesteld.

Bert Spil, de latere toernooiwinnaar, neemt de tijd om van zijn oliebol te genieten. Het geeft schrijver dezes de gelegenheid om daar een foto van te maken. Een oliebollenliefhebber zittend voor een schaakbord, wil je het nog toepasselijker hebben? Bert typeert bovendien de sfeer van het toernooi. In zijn laatste partij, tegen Bert Jongsma, staat de eindzege op het spel. De Torenhoog-troef gaat met kwaliteitsvoorsprong het eindspel in. Hij heeft echter 37 seconden op de klok, terwijl zijn Hoornse opponent ruim vier minuten mag nadenken. De Hoogkarspelse Bert lijkt tegen een winnende stelling aan te kijken, maar kan die binnen de tijd niet verzilveren. Omdat de Caïssa-Eenhoorn-speler zwart niet door de klok wil jagen, vindt hij remise een mooi resultaat. De Hoornse Bert heeft sportiviteit hoog in het vaandel staan.

De Hoornse vereniging is met zes vertegenwoordigers actief. Ze eindigen allemaal in de bovenste helft van de ranglijst en drie van hen leveren zo een knappe prestatie. Zo wordt Nizar Alayoubi vierde, al heeft hij in de slotpartij tegen Kevin Smit het geluk aan zijn zijde. De oud-oliebollentoernooiwinnaar heeft in een toreneindspel twee pionnen meer, maar zet zichzelf min of meer mat met een onfortuinlijke koningszet. Daarop kan Nizar zich met zijn toren de winst toeëigenen: er zijn geen vluchtvelden voor de Hoogkarspelse monarch.

Nizar Alayoubi kan het niet geloven dat hij van Kevin Smit heeft gewonnen. Na ... Kf3 geeft de zwartspeler op, omdat hij ziet dat Te3# in aantocht is.

Hetzelfde gebeurt bij Renzo Snel die in de zesde ronde jeugdspeler Stef de Wit verslaat. Renzo schaakt al een tijdje bij Torenhoog en neemt dit seizoen ook deel aan de clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn. Hij staat een loper voor, maar het is – met voor beiden voorts een toren en drie pionnen – zoeken naar de afronding. Stef zet echter zijn koning klem tussen eigen en witte pionnen en opeens heeft zijn clubgenoot een lopermat in petto. Renzo haalt nog net de top tien: negende.

Alex Swart valt daar precies buiten. Na drie ronden heeft hij een score van honderd procent, maar daarna wil het niet meer vlotten. Met een remise tegen Joost Reus wordt de Caïssa-Eenhoorn-speler dertiende en zijn opponent met ook 3½ punt elfde.

Bij de prijsuitreiking mogen de deelnemers in volgorde van de eindklassering naar voren komen om iets lekkers (wijn, tulband, chocola, kerststol, enzovoorts) uit te zoeken. Na Bert Spil wordt de naam van Arend Stapel genoemd. Het oud-bestuurslid van Caïssa-Eenhoorn is enigszins stilletjes door de avond geslopen, maar heeft wel flink gescoord en onder meer favoriet Kevin Smit op remise gehouden. Met zijn tweede plaats zorgt hij voor een Hoornse dubbelslag.

Op de donkere dagen aan het einde van het jaar zorgt het oliebollentoernooi voor een mooi licht. Het laatste woord is aan Ed Hornick en de voorzitter van Torenhoog is dik tevreden. Opvallend is de flinke groep aan jonge spelers die heeft meegedaan. Juist in een tijd, waarin de schaakvlam bij De Groene Zes uit het niet ver van Hoogkarspel gelegen Bovenkarspel bijna is gedoofd, lijkt er iets van een nieuw elan voor de Streek-dorpen te ontstaan. Ed hoopt dezelfde spelers in mei 2024 ook te zien op het open kampioenschap van Drechterland.

Eindstand:
1. Bert Spil (Caïssa-Eenhoorn, 1752)...............549,0  6 4 2 0 = 5
2. Arend Stapel (Caïssa-Eenhoorn, 1561)............520,0  6 4 1 1 = 4½
3. Bert Jongsma (Torenhoog, 1628)..................498,2  5 3 2 0 = 4
4. Nizar Alayoubi (Caïssa-Eenhoorn, 1483)..........491,0  6 4 1 1 = 4½
5. Hendrik Kager (1469)............................468,5  6 4 1 1 = 4½
6. Piet Reus (Schaaklust, 1839)....................449,0  6 4 1 1 = 4½
7. Gerard Broersen (Degoschalm/Revanche, 1329).....441,0  6 4 0 2 = 4
8. Ad de Heij (Schaaklust, 1590)...................407,0  6 4 0 2 = 4
9. Renzo Snel (Torenhoog + Caïssa-Eenhoorn, 1367)..398,0  6 4 0 2 = 4
10. Kevin Smit (Torenhoog, 1908)....................397,5  5 2 2 1 = 3
11. Joost Reus (1202)...............................395,5  6 3 1 2 = 3½
12. Dirk Mantel (Schaaklust, 1646)..................387,5  6 3 1 2 = 3½
13. Alex Swart (Caïssa-Eenhoorn, 1228)..............373,0  6 3 1 2 = 3½
14. Rens Vriend (Degoschalm/Revanche, 1180).........367,0  6 3 1 2 = 3½
15. Co Buysman (Caïssa-Eenhoorn, 1616)..............353,0  6 3 1 2 = 3½
16. Tom Beerpoot (Torenhoog, 1597)..................341,5  6 3 1 2 = 3½
17. Klaas Silver (Torenhoog, 1590)..................330,3  5 3 0 2 = 3
18. Jan Swormink (1137).............................319,0  6 3 0 3 = 3
19. Frans Kool (Degoschalm/Revanche, 1201)..........307,0  6 3 0 3 = 3
20. Stef de Wit (Torenhoog, 1265)...................301,0  6 3 0 3 = 3
21. Dion Brandt (Degoschalm/Revanche, 1308).........292,0  6 3 0 3 = 3
22. Paul Deken (Torenhoog, 1416)....................275,8  5 2 1 2 = 2½
23. George Tadrous (Degoschalm/Revanche, 1371)......242,5  6 2 1 3 = 2½
24. Ed Hornick (Torenhoog, 1540)....................238,0  5 2 0 3 = 2
25. Nico Reus (Degoschalm/Revanche, 1223)...........232,0  6 2 0 4 = 2
26. Tim Slagter (1217)..............................226,0  6 2 0 4 = 2
27. Erik Hol (1209).................................223,0  6 2 0 4 = 2
28. Sam Bakker (1188)...............................218,0  6 2 0 4 = 2
29. Wout Slagter (1198).............................215,0  6 2 0 4 = 2
30. Tim Sneeboer (1206).............................215,0  6 2 0 4 = 2
31. Julia Kager (1181)..............................211,0  6 2 0 4 = 2
32. Piet Sinnige (Schaaklust, 1312).................166,5  5 1 0 4 = 1
33. Marco van der Lans (1157).......................137,0  6 1 0 5 = 1
34. Wil Hagelaars (Torenhoog, 808)..................134,0  6 1 0 5 = 1
35. Wiebe Hol (1160).................................66,0  6 0 0 6 = 0

Nog meer foto's.

De speelzaal voor het oliebollentoernooi van Torenhoog stroomt vol. Er komen meer deelnemers dan verwacht.

Nizar Alayoubi staat in het eindspel tegen Paul Deken de kwaliteit voor, maar heeft wel een paar pionnen minder.

Fotograaf Fred Homan schiet een paar plaatjes in een volle schaakzaal.

Schaaklust-topper Piet Reus buigt zich over de stelling van clubgenoot Dirk Mantel die zo te zien is klemgezet door zwartspeler Bert Spil.

Oud-Caïssa-Eenhoorn-bestuurslid Arend Stapel maakt de houten klok in orde voor zijn partij tegen clubgenoot Nizar Alayoubi.

Met weinig tijd op de klok is Renzo Snel aan zet, als hij tegen Gerard Broersen speelt.

Met de bel in zijn rechterhand laat Kevin Smit de derde ronde beginnen.

De top tien na drie ronden.

Halverwege het toernooi leest Kevin Smit vanaf zijn laptop de volledige tussenstand voor.

En de vierde ronde is begonnen.

Eén houten klok tussen vier digitale exemplaren.

Verschillende spelers zitten schouder aan schouder te schaken. Soms horen ze een doffe klik, soms een melodieuzer klank als de houten klok wordt ingedrukt.

De slotronde is onderweg. Op de voorgrond neemt Alex Swart het met wit op tegen Joost Reus.

Mooi eindspel in de partij Hendrik Kager - Dirk Mantel. Beide spelers vallen met hun toren en paard een pion aan. Wit is aan zet.

Renzo Snel heeft tegen jeugdspeler Stef de Wit een loper extra, maar hij moet nu eerst dat stuk in veiligheid brengen.

De witte loper doet nog steeds mee en heeft zojuist met de matzet voor de beslissing gezorgd. Voor de duidelijkheid: op g3 en h4 staan witte pionnen.

De topper in de slotronde. Bert Jongsma is aan zet tegen Bert Spil. Zwart heeft twee pionnen minder dan de koploper.

De bordjes zijn verhangen. Bert Jongsma staat de kwaliteit voor en de open e-lijn is interessant voor hem. Met een halve minuut op de klok komen de Torenhoog-speler en Bert Spil, die eigenlijk geen winstkansen heeft, remise overeen.

Kevin Smit heeft de winnaar bekend gemaakt (Bert Spil, door Torenhoog-voorzitter Ed Hornick gefeliciteerd) en zal de overige eindklasseringen opnoemen.

De prijzentafel is leeg, het laatste woord is aan Ed Hornick die zeer tevreden is over de 2023-editie van het oliebollentoernooi van Torenhoog.

 

2 thoughts on “Oliebollenschaak bij Torenhoog in trek

 1. Hallo Co,
  Je hebt er wederom een zeer uitgebreid en onderhoudend verslag met mooie fotocollage van gemaakt. Heel leuk om te lezen en treffend de sfeer weergegeven. Je kunt goed zien dat iedereen er van heeft genoten. Het was een zeer geslaagd evenement en een prima PR-manifestatie. Nu maar hopen dat we dat volgende keer kunnen prolongeren.
  Met groet, Ed.

Reacties zijn gesloten.