Tweede soepel langs Wageningen

Door gebrekkige tijd (helaas) een wat verlaat verslag van de wedstrijd van 7 maart van het tweede team. Tegenstander was Wageningen 2, een team dat enigszins verrassend onderaan bungelt in klasse 3D.


Wat waren de hoogtepunten op deze zaterdagmiddag? Natuurlijk de aanwezigheid van Jan Timman in De Kreek, met Daan Zult als zijn ‘gelukkige’ tegenstander. (Hoe Daan in een prima gespeelde partij zelfs winstkansen wist te verkrijgen in een laat stadium van de partij, maar uiteindelijk toch aan het kortste eind trok, zullen we hopelijk nog gaan lezen op deze website…) Dan de wedstrijd zelf, in het kort. De ratings deden een gelijk opgaande strijd vermoeden, maar niets was minder waar. CE2 is niet in de problemen geweest en won eenvoudig.

Alexander was aanvankelijk optimistisch gestemd in zijn Benko-gambiet met wit, echter de klassieke zwarte druk op de damevleugel was een pion waard. Een misser kostte zelfs een kwal, en slechts door taaie verdediging in combinatie met een gehonoreerde claim van driemaal dezelfde stelling – daar waar tegenstander Verwoert een gewonnen pionneneindspel had kunnen bereiken – wist Alex een zwaarbevochten remise te behalen.
Sjors speelde een onberispelijke Sveshnikov-Siciliaan met zwart – een handelsmerk – en behaalde een verdiende overwinning.
Ronalds stelling, met wit tegen een Stonewall (zwarte pionnen op d5 en f5, dame via e8 naar h5 en aanvallen maar) oogde gevaarlijk tegen het zwarte aanvalsgeweld, maar onze man kon rustig pareren en de machines geven hem steeds een plus. Kwestie van gezichtsbedrog.
Cultheld Joseph Molenaar slaagde er niet in om, ondanks het spelen van de Skandinavische verdediging, een inferieure stelling te bereiken, waardoor ook zijn mogelijkheden om in de tweede helft van de partij de zaken karakteristiek om te draaien en vervolgens te winnen, niet aanwezig waren. Tegenstander van Leerdam haalde vanaf het begin alle spel eruit met wit, bah.
Sjoerd meende met d3-d4 tijdelijk een pion te offeren, maar bemerkte een zet later dat hij een cruciale pion voor goed had weggegeven. En uiteindelijk ook de partij.
Arjon won zijn partij, maar niet voordat zijn tegenstander een kansrijk stukoffer bracht dat hij echter geen goed vervolg gaf. Arjon nam de aanval over en zegevierde.
De tegenstander van Bas speelde Koningsindisch zonder te rocheren met zwart. Een kenner die een belangwekkende finesse toebrengt? Neen, iemand die deze bondswedstrijd uitkoos om eens een nieuwe opening te spelen, zonder op de hoogte te zijn van de nuances! Die wonnen we dus.
Tenslotte vermocht ik zelf mijn geliefde Benoni van stal halen, die tegenstander Marks weliswaar had voorbereid, maar niet al te diepgravend. Nadat ik in de denktank ging en me de belangrijkste wendingen weer wist te herinneren, ging het plotseling van een leien dakje. Met zware stukken in de aanval, pion d5 werd veroverd, wat wil je nog meer? Edoch, die pionwinst had beter kunnen wachten, nu miste wit een kans op gelijkspel, moest ik nog een wonderzet (Pe3!!) vinden alvorens de winst te kunnen claimen.
Spelen we nog ergens om in poule 3D? Nu ja, met 7 uit 6 is theoretisch de eerste plaats nog mogelijk, laten we het daar maar ophouden. En degradatie is uitgesloten.
Ardjan Langedijk
Caissa-Eenhoorn 2 2020 Wageningen 2 2018 5½ 2½
1. Ardjan Langedijk 2131 Hendrik Marks 2272 1 0
2. Alexander Geerts 2082 Jef Verwoert 2036 ½ ½
3. Sjors Broersen 2081 Tjerk Sminia 2031 1 0
4. Ronald Ritsema 2004 Martijn Naaijer 1981 ½ ½
5. Joseph Molenaar 2077 Robin van Leerdam 1945 ½ ½
6. Sjoerd Kelder 1864 Audry Burer 1887 0 1
7. Arjon Buikstra 1987 Eric Smaling 1985 1 0
8. Bas Dudink 1938 Clemens de Vos 2007 1 0