Externe wedstrijden jeugd

Naast dat er vrijdagavond wordt geschaakt zijn er ook vele andere wedstrijden buiten onze club om: de externe wedstrijden.

De schaakbond (landelijk) KNSB is opgedeeld in regionale bonden. Zo valt Caïssa-Eenhoorn uiteraard onder de Noord-Hollandse schaakbond: de NHSB.

Grand Prix cyclus

Zo wordt er vanuit de Noord-Hollandse schaakbond per maand een Grand Prix georganiseerd. Die Grand Prix worden georganiseerd door verenigingen in Noord-Holland. Tijdens een GP wordt je ingedeeld in een groep naar je speelsterkte van 7 of 8 spelers waar je gedurende het toernooi tegen speelt. Je bent vrij om te kiezen of je wel of niet aan een GP mee doet. Op een Grand Prix doe je veel schaak ervaring op(goed voor je ontwikkeling) en je komt veel andere jeugdspelers tegen. Als je het goed doet krijg je een beker en wordt het de volgende keer op een GP iets lastiger omdat je dan omhoog gaat in je speelsterkte ook wel je rating. Over je rating meer informatie hieronder.

Ons eigen jeugdtoernooi (GP)

Caïssa-Eenhoorn organiseert ook zo'n GP. Dit Grand Prix toernooi wordt elk jaar georganiseerd in oktober en heette vroeger het Bischoff toernooi (na 20 jaar gestopt) en heet tegenwoordig het GP Hoorn. Zie hier de aankondiging voor het komende toernooi. Vanuit Caïssa-Eenhoorn is het natuurlijk leuk als er heel veel deelnames komen uit de eigen afdeling!

Als er een Grand Prix is zal er een aankondiging komen hier op de site en kun je, je daar voor aanmelden. Dat kan of via een van de jeugdleiders of je kunt je zelf aanmelden via de organisatie van het toernooi. Informatie daarover staat in de aankondiging.

Individuele kampioenschappen 

West-Fries kampioenschap

Elk jaar organiseert Caïssa-Eenhoorn in de kerstvakantie het West-Fries jeugdkampioenschap. Alle jeugdschakers die in West-Friesland wonen kunnen daar aan mee doen. Tijdens dit kampioenschap wordt je ingedeeld in een categorie naar je leeftijd. De A categorie is de categorie met de oudste jeugd t/m 20 jaar. B tot 16 jaar, C tot 14 jaar, D tot 12 jaar en de E tot 10 jaar. Daaronder is er ook nog de F (9 jaar), G (8 jaar) en H (7 jaar) categorie maar daar wordt geen apart kampioenschap voor gehouden tijdens het West-Fries kampioenschap. Dat is voor onder de 10 jaar. Deze categorieën worden regionaal en landelijk ook gebruikt.

Noord-Hollandse kampioenschappen

Als je het goed doet op het West-Fries kampioenschap kun je of meedoen aan een Noord-Hollands kampioenschap of je wordt daarvoor uitgenodigd. Per categorie zijn er dan Noord-Hollandse kampioenschappen waarbij je tegen de beste jeugdspelers van Noord-Holland speelt. Zo is er een pupillendag voor jeugd onder de 10 jaar (vrije inschrijving). Een kampioenschap voor de E categorie(ook vrij). Voor het kampioenschap tot 12 jaar (D) en 14 jaar(C) krijg je een uitnodiging om mee te doen. Zo'n uitnodiging kun je verdienen op het  West-Fries kampioenschap. Als je het daar goed doet mag je meedoen aan het Noord-Hollands kampioenschap. Voor de A en de B categorie is er een vrije inschrijving.

Voor meisjes is er ook een apart Noord-Hollands kampioenschap. Dat kampioenschap wordt ook vaak in Hoorn gehouden waar de beste meisjes per leeftijdscategorie tegen elkaar spelen om plaatsen voor het Nederlands kampioenschap voor meisjes. De meisjes kunnen naast dit kampioenschap ook gewoon meedoen aan het algemene Noord-Hollands kampioenschap

Nederlandse kampioenschappen

Hetzelfde geldt voor de Open Nederlandse kampioenschappen. Per schaakbond zijn er maar ene beperkt aantal plaatsen voor het NK. Je kunt je dus alleen plaatsen voor het NK door heel hoog te eindigen op het Noord-Hollands kampioenschap. Dan zijn er ook weer per categorie de kampioenschappen.

Naast deze Nederlandse kampioenschappen zijn er ook Open Nederlandse jeugdkampioenschappen. De inschrijving voor zo'n kampioenschap is vrij. Alle jeugdschakers kunnen daar aan deelnemen. Meer informatie over deze Nederlandse kampioenschappen staat op het jeugdgedeelte van de site van de KNSB.

Clubteam kampioenschappen(viertallen)

Naast de individuele kampioenschappen zijn er ook de clubteam kampioenschappen. Dit zijn kampioenschappen waarbij je met 4 spelers van dezelfde vereniging gaat spelen tegen andere teams. Dit is een kampioenschap per leeftijdscategorie. Zo zijn er Noord-Hollandse kampioenschappen waar wij als Caïssa-Eenhoorn vaak aan meedoen. Sinds vorig seizoen mag Caïssa-Eenhoorn ook één van deze Noord-Hollandse kampioenschappen organiseren. Dat is of voor de E categorie of de D en C categorie. Voor de A/B categorie zijn er andere kampioenschappen. Dit wordt via de KNSB geregeld. Als je het goed doet met een team dan kun je, je plaatsen voor het Nederlands kampioenschap. Zo speelt bijvoorbeeld het A/B team van Caïssa-Eenhoorn op het hoogste niveau van Nederland.

Overige toernooien 

Naast Grand Prix toernooien en kampioenschappen zijn er ook soms nog wat andere toernooien. Zo is er in maart elk jaar het Jeugdraad Zwaag schaaktoernooi.
Ratings:

Iedere schaker krijgt als hij/zij lid wordt van een vereniging als je een aantal partijen hebt geschaakt een rating. Zo is er voor de jeugd een aparte jeugdrating. Op de site van de KNSB staan de actuele jeugdratings. Deze ratings worden 4 keer per jaar vernieuwd zodat je rating zo precies mogelijk blijft naarmate je speelsterkte. Vanzelfsprekend wordt de rating hoger naarmate je beter gaat spelen en meer partijen wint. De meeste toernooien tellen mee voor de rating. Er is ook een rating voor de Grand Prixs. In het begin van het seizoen begin je gewoon op de huidige jeugdrating van de KNSB maar per GP toernooi verandert deze rating. Die rating wordt niet aangepast naar de op dat moment huidige jeugdrating van de KNSB. De resultaten tellen wel mee voor je ''gewone'' KNSB jeugdrating.

Verslag toernooi

Ook is het wel leuk als je hebt meegedaan aan een toernooi waar niemand van de jeugdleiding van onze club bij is geweest dat je er dan een kort verslagje over schrijft met de belevenissen van het toernooi. Of je het leuk vond en hoe je hebt gespeeld. Als iedereen die meedoet aan het toernooi dat doet of één iemand voor alle deelnemers van Caïssa-Eenhoorn wordt het een mooi verslag!

Stuur dan een mail met het verslag naar: algemeenjeugd@caissa-eenhoorn.nl en het wordt geplaatst op deze website!

Heb je vragen over externe wedstrijden? Of wil je, je aanmelden voor een toernooi zoals een Grand Prix? Stuur dan ook een mail naar algemeenjeugd@caissa-eenhoorn.nl.