Bijzonder normaal (14)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakgebeurtenissen op normale dagen. In deel 14: de Caïssa-jaren van Dimitri Reinderman.

Het laatste kranteverslag van het open Hoorns kampioenschap van 1986.

Lees verder

Bijzonder normaal (13)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakevenementen op normale dagen. In deel 13: het Open Hoorns van 1991, verrassend gewonnen door Wilko van der Gracht.

Wilko van der Gracht anno nu.

Lees verder

Bijzonder normaal (12)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakevenementen op normale dagen. In deel 12: de eerste aflevering van ‘Stuk voor stuk’, de schaakrubriek van Peter Doggers, in de krant van 13 november 1996.

De kop in de eerste aflevering van 'Stuk voor stuk'.

Lees verder

Bijzonder normaal (11)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakevenementen op normale dagen. In deel 11: de gemeenteraadsverkiezing van 1953.

Stemmen tellen tijdens de gemeenteraadsverkiezing van woensdag 3 maart 2010. Caïssa's regerend clubkampioen Peter Holscher (vierde van links) is een van de leden van het stembureau in district 86. Inzet: de top van de VVD-kandidatenlijst met Caïssa-voorzitter Fred Avis daarbij. Het toeval wil dat de avond ervoor in de clubcompetitie de partij Peter Holscher - Fred Avis is gespeeld.

Lees verder

Bijzonder normaal (10)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakevenementen op normale dagen. In deel 10: de eerste Westfriese titel van Caïssa, in 1933.

Lees verder

Bijzonder normaal (9)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakevenementen op normale dagen. In deel 9: het debuut van HSV De Eenhoorn in de landelijke eerste klasse, in het seizoen 2004-2005.

De nog altijd laatste schaakzaterdag: 7 maart 2020. HWP uit Haarlem ontvangt onder meer eersteklasser Caïssa-Eenhoorn (rechts) en derdeklasser Caïssa-Eenhoorn 2 (midden).

Lees verder

Bijzonder normaal (8)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakevenementen op normale dagen. In deel 8: Caïssa wint de NHSB-bekerfinale, op zaterdag 16 juni 2012.

Vlnr Peter Holscher (zittend), Bart Voorn, Marten Ploeger en Erik van Tooren zorgen op 16 juni 2012 voor een historische prestatie door de NHSB-beker (zonder grote oren) te veroveren.

Lees verder

Bijzonder normaal (7)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakevenementen op normale dagen. In deel 7: het twintigste Bischoff-jeugdtoernooi, op zaterdag 18 oktober 2014.

Het Bischoff-jeugdtoernooi: een zaal vol met schakende kinderen en toeschouwers.

Lees verder

Bijzonder normaal (6)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakevenementen op normale dagen. In deel 6: het debuut van jeugdspeler Dimitri Reinderman in Caïssa’s seniorencompetitie, op 3 september 1985.

Lees verder

Bijzonder normaal (5)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakevenementen op normale dagen. In deel 5: de eerste simultaanwedstrijd van Max Euwe in Hoorn, op 24 februari 1924.

De advertentie in Onze Courant van 20 januari 1924 van de eerste simultaanwedstrijd van Max Euwe in Hoorn.

Lees verder