Remise, remise, remise, remise

Het lijkt er een beetje op dat op de zesde avond van de clubcompetitie remise overheerst. De sterkste NHSB-teams van Caïssa-Eenhoorn en De Waagtoren spelen remise, de wedstrijd voor het landelijk bekertoernooi tegen het viertal van Magnus Anna Paulowna Combinatie levert remise op en ook de twee partijen op onze tafel krijgen geen winnaar.

Opperste concentratie bij Aad Laan (wit) en Albert Noordhuis. De zwartspeler heeft zijn torens op de e-lijn verdubbeld om de vrijpion op e6 weg te werken. Maar hij is nog niet aan zet.

Lees verder

Van WFK naar WK

Het scheelt maar één letter: de F (van FIDE). Het eerste evenement, waarin Robin Duson furore maakte, was het Westfries kampioenschap voor de jeugd. Komend weekeinde debuteert de Nederlands jeugdkampioene op het wereldkampioenschap. In de bijna 100-jarige historie van onze club is zij de eerste die in een mondiale titelstrijd actief is. Van het WFK in 2011 naar het WK in 2018.

Lees verder

‘Chess connects us’

Het contrast is groot. Eind augustus was Robin Duson simultaangeefster op een zomerdag met herfstweer, gisteren op een herfstdag met zomerweer. Toen in de buitenlucht, ditmaal binnen. In Andijk kwam het regenwater met bakken uit de lucht, nu ‘teisteren’ zonnestralen de Westfriese Schaakdag.

Nederlands jeugdkampioene Robin Duson op Wereldschaakdag in actie. De simultaangeefster heeft tegen Kevin 3. c4 gespeeld.

Lees verder

Start beker met enkele verrassingen

Na de drukte afgelopen zaterdag bij de vier bondswedstrijden was de vijfde ronde meteen de eerste van het bekertoernooi. De loting had een paar interessante ontmoetingen opgeleverd zoals de partijen Arnold van der Wolff-Gijs Leene en Frans Kragten-Fred Avis.

Peter Holscher kan na een analyse bij de bar tevreden het bord terugbrengen. Vijf partijen gespeeld, vijf partijen gewonnen.

Lees verder

Koploper na 8-2 triomf

In zijn welkomstwoord haalde Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Co Buysman de enige keer aan dat VAS 2 een wedstrijd in Hoorn speelde; op 1 februari 1949. De Amsterdammers – landskampioen in 1961 – wonnen toen met 8-2. ,,Dat zal nu niet gebeuren’’, reageerde wedstrijdleider Aart Strik ad rem, kijkend naar beide achttallen. Maar hij kon gistermiddag wel een 8-2 uitslag noteren. Het vlaggeschip van de thuisclub overdonderde Purmerend en gaat na twee ronden aan de leiding in de eerste klasse A.

De derby tussen Caïssa-Eenhoorn en Purmerend is enkele zetten onderweg. Op de achtergrond Caïssa-Eenhoorn 2 - VAS 2 en rechts de gastwedstrijd Aartswoud 2 - Bergen 2.

Lees verder

Live: Caïssa-Eenhoorn - Purmerend

Vanmiddag wordt de 2e ronde in de KNSB-competitie gespeeld. Het 1e speelt tegen Purmerend, het 2e tegen VAS 2 en het 3e tegen Magnus Anna Paulowna Combinatie 2. Daarnaast hebben wij de wedstrijd Aartswoud 2 - Bergen 2 te gast. De partijen van het 1e zijn vanaf 13.00 uur live te volgen. De partijen van alle teams zijn natuurlijk ook te zien in MFA de Kreek in Zwaag.

Alternatieve weergaves:

De meeste velden kunnen aangeklikt worden voor extra functies, enkele belangrijke zijn:

  • a1: begin van de partij
  • d1: zet terug
  • e1: zet vooruit
  • h1: einde van partij
  • c3: vorige partij
  • f3: volgende partij
  • c8: PGN huidige partij
  • d8: PGN alle partijen

Let op: voor deze functies is a1 altijd linksonder, zelfs als het bord omgedraaid is!

Wie stopt Nick op weg naar clubkampioenschap?

Met twee aansprekende duels in de vierde ronde kon er mogelijk vuurwerk worden verwacht. En dan doel ik op Fred Avis tegen Nick Manshanden en mijn partij tegen good-old Peter van Waert.

Fred Avis (links) aan zet in de topper tegen Nick Manshanden. Zwart speelt een dame-eindspel met zeven pionnen contra een paard met vijf pionnen.

Lees verder

Loting eerste ronde beker

Gisteravond heeft na de reguliere speelavond de loting voor de eerste ronde van de beker plaatsgevonden. Jan Schagen, die inmiddels jarig was, en Nizar Alayoubi hebben in de bar van de Kreek de kaarten geschud. Spectaculairste affiche is zonder twijfel Roy Kerkhoven (die altijd verschrikkelijke lotingen krijgt) tegen Nick Manshanden. Andere fraaie clashes zijn Frans Kragten-Fred Avis, Piet Aardenburg-Peter van Waert, Arnold vd Wolff-Gijs Leene, Ton Wessels-Arend Stapel en Lex Griffioen-Erik Romkes.

Het is een paar minuten na middernacht. De kersverse jarige Jan Schagen begint aan de loting en trekt de naam van jeugdspeler Jelle de Jong als eerste.

Lees verder