SCHAAKACTIVITEITEN CAÏSSA-EENHOORN, update 4 op 2 april

Uitgelicht

Aangepaste tekst is vet afgedrukt

In verband met de recente ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus staakt het bestuur van Caïssa-Eenhoorn de meeste schaakactiviteiten die onder haar verantwoordelijkheid vallen, in ieder geval  t/m 28  april. Het betreft hier schaakactiviteiten die plaatsvinden in thans gesloten etablissementen en die risico van besmetting opleveren. Het bestuur volgt de adviezen en richtlijnen van de politiek, de Koninklijke Nederlandse Schaakbond en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wij gaan er van uit dat ook na 28 april voorlopig alleen online geschaakt kan worden. Daarom heeft het bestuur besloten dat de interne competitie en de interne bekercompetitie 2019-2020  NIET voortgezet worden; er wordt geen winnaar aangewezen en er worden geen bekers uitgereikt. Het bestuur onderzoekt of er wellicht in de zomermaanden een zomeravondtoernooi o.i.d. georganiseerd kan worden (uiteraard onder voorbehoud dat het virus dan bedwongen is).

De hiervoor genoemde beslissing geldt eveneens voor alle interne en externe wedstrijden van de jeugdafdeling en de trainingsactiviteiten in het clubgebouw van De Blokkers op vrijdagavond.

Ook het door Caïssa-Eenhoorn georganiseerde NHSB-snelschaaktoernooi (gepland op 23 mei) is afgelast. Het Kroeglopertoernooi  (17 mei) kan misschien op een later moment alsnog plaatsvinden.

De NHSB en de KNSB hebben besloten dat de bondscompetities beëindigd worden. Behalve in het geval van terugtrekking van clubs vindt geen promotie plaats en dus ook geen degradatie. De terugtrekking van een club in de KNSB-competitie heeft o.a. tot gevolg dat ons derde KNSB-team (overigens tot dusver ongeslagen bovenaan!) naar de vierde klasse gaat.

Er is nog geen duidelijk beeld van de financiële gevolgen van de opschorting van verenigingsactiviteiten voor de vereniging, de leden en de deelnemers aan toernooien en trainingen. Zodra dat wel duidelijk is worden de betrokkenen geïnformeerd.

ALTERNATIEF VOOR GEWONE CLUBACTIVITEITEN
Caïssa-Eenhoorn organiseert online toernooien waar alle leden aan kunnen deelnemen. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Aanmelding gaat via de volgende link:

https://www.chess.com/club/caissa-eenhoorn

Samenvattend: alle competitieactiviteiten, trainingen en toernooien zijn tot nader bericht uitgesteld en/of stopgezet.

Het bestuur zal de leden via de website www.caissa-eenhoorn.nl en per e-mail op de hoogte houden van komende ontwikkelingen. Voor vragen verzoeken wij u die per e-mail te richten aan bestuur@caissa-eenhoorn.nl.

Het bestuur wenst alle leden het allerbeste in de komende tijd en veel (online) schaakplezier (online).

Met vriendelijke groet,
namens het bestuur,
Co Buysman (voorzitter)

 

Schaakpuzzel voor de jeugd (10)

Door het coronavirus hebben de schaakverenigingen geen clubavonden meer. Niet voor de senioren en niet voor de jeugd. Maar dat betekent niet dat meisjes en jongens niet kunnen schaken. Speciaal voor de jeugd zal Caïssa-Eenhoorn de komende tijd elke dag (behalve zaterdag) een schaakpuzzel op de website plaatsen.

Er is een tijd geweest dat het schaken min of meer als een zonde werd beschouwd, maar daar was zo’n honderd jaar geleden geen sprake van. Zo ontstond in 1938 de Rooms-Katholieke Westfriesche Schaakbond. En al eerder genoot het schaakspel grote belangstelling in seminarie Hageveld, een opleidingscentrum voor geestelijken. In 1817 begonnen in Santpoort verhuisde Hageveld naar Voorhout en – in 1920 – naar Heemstede. Het seminarie had in het begin van de twintigste eeuw zelfs twee schaakclubs: Per Aspera ad Astra (‘Door moeilijkheden naar de sterren’, ofwel door moeilijkheden te overwinnen bereik je je doel) en een vereniging met een naam in Griekse letters. Een kwart eeuw later had Hageveld de schaakclub Ad Incitas (‘Tot het uiterste’) en de namen geven aan dat het Latijn een populaire taal was.

Dat gold ook voor de schaakrubriek in de katholieke krant De Tijd. Rond 1930 waren er zeventien schaakliefhebbers die hun oplossingen van probleemstellingen instuurden namens ‘seminarie Hageveld’. Eugène Adolfs uit Heemstede ging een stap verder en componeerde verschillende stellingen. Zoals schaakpuzzel 10. Wit geeft mat in twee.

 

De oplossing van vrijdag (wit aan zet geeft mat in drie). Na. 1. Lg7 kan zwart een koningszet, paardzet of een pionzet doen. Op … Kc5 volgt 2. Pe6+ Kb4 3. Pxc6#.  Als zwart … Pc3 of … Pa7 speelt, komt 2. Pf5+ Kc5 3. Pe6#. Wit beantwoordt … Pc7 met 2. Dxc7 Kc5 3. Pe6# (en na 2. … c5 3. e6# of Pf5#) , terwijl na … Pxd6 wit 2. Lf8 speelt met als vervolg … Kc5 3. Pe6# of … Kxe5 3. Lg7# of … paardzet 3. Pxc6# of … c5 3. Pc6#. Na zwarts pionzet … c5 is het mat in twee (2. e6# of Pf5#), dus dat is na de sleutelzet niet het beste voor zwart.

Caïssa-Eenhoorn 3 gepromoveerd

Hoewel de volledige schaakcompetitie – van de landelijke meesterklasse tot en met de laagste klassen van de regionale bonden – voortijdig is beëindigd en de KNSB de promotie- en degradatieregeling heeft geschrapt, zijn er in Nederland toch vier ploegen die promoveren. Caïssa-Eenhoorn 3 is er een van.

Caïssa-Eenhoorn 3 (rechts) in actie tegen naaste concurrent Aartswoud 2. Ger Roos, met wit tegen oud-Caïssa-Eenhoorn-jeugdspeler Rowan Louter, en de naast hem spelende Arend Stapel brachten in vijf ronden samen acht bordpunten binnen.

Lees verder

Schaakpuzzels voor Jonge Stappers: alle 13 goed? (3)

 

Naast de ‘Schaakpuzzels voor de jeugd’, die vooral voor de oudere kinderen (en volwassenen) bestemd zijn, heeft Caïssa-Eenhoorn ook schaakpuzzels voor Jonge Stappers, de meisjes en jongens van Stap 1 en Stap 2. Huiswerk klaar, slecht weer buiten, hier zijn dertien puzzels om op te lossen. Ze verschijnen in deze coronatijd elke dinsdag en vrijdag op onze website.

Lees verder

Geen clubkampioen, wel competitie-overzicht

De achtste clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn gaat zonder winnaar de geschiedenisboeken in. Door het coronavirus werd op 10 maart de 24e en laatste ronde gespeeld. Er stonden 33 ronden op het programma. Omdat er op negen dinsdagavonden nog heel wat kan gebeuren, heeft het bestuur besloten dit seizoen geen kampioen uit te roepen. Er zijn ook geen winnaars van de tweede en derde prijs en in de subcategorieën B, C en D en de ratingprijs vervalt.

Toen alles nog gewoon was. Ger Roos (links) volgt tijdens de dertiende ronde van de clubcompetitie het verloop van de topper Robin Duson – Gijs Leene, terwijl de naast hem staande Willem van der Veen iets verder kijkt, naar de partij Jessica Koning – Roel Ridderikhoff.

Lees verder

Schaakpuzzels voor Jonge Stappers: alle 13 goed? (2)

Naast de ‘Schaakpuzzels voor de jeugd’, die vooral voor de oudere kinderen (en volwassenen) bestemd zijn, heeft Caïssa-Eenhoorn ook schaakpuzzels voor Jonge Stappers, de meisjes en jongens van Stap 1 en Stap 2. Huiswerk klaar, slecht weer buiten, hier zijn dertien puzzels om op te lossen. Ze verschijnen in deze coronatijd elke dinsdag en vrijdag op onze website.

Lees verder