Alexander Donchenko, waar ken ik die naam van?

Alexander Donchenko is op het laatste moment toegevoegd aan het deelnemersveld van het Tata Steel-toernooi. De Duitse grootmeester vervangt Daniil Doebov die zich gisteren heeft afgemeld, omdat de Russische topschaker in contact is geweest met iemand met een coronabesmetting. Donchenko? Waar ben ik die naam eerder tegengekomen.

Henk-Jan Visser denkt na in zijn partij tegen Alexander Donchenko. Wit heeft zojuist 10. 0-0-0 gespeeld.                                                                                                                                Foto Frank Clevers

Lees verder

Veteranenschaaktoernooi 2021 afgelast.

Nu de verspreiding van het Corona virus maar niet afneemt, de lockdown is verlengd, de berichten uit het buitenland te somber blijven en de vaccinatiegraad de komende maanden te laag zal zijn heeft het bestuur van het Veteranenschaaktoernooi besloten de 2021 editie af te gelasten. We willen onder geen beding dat ons mooie toernooi zou bijdragen aan een verdere verspreiding, of aan besmetting van onze deelnemers en vrijwilligers.

Zie ook hier.

Bijzonder normaal (2)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakevenementen op normale dagen. In deel 2: het levend schaakspel in 1927 op het Doelenplein.

Het levend schaakspel van donderdag 29 september 1927. Met duizend toeschouwers de best bezochte schaakpartij aller tijden in Hoorn.

Lees verder

Bijzonder normaal (1)

Het zijn bijzondere tijden. Ook in 2021 vragen we ons af wanneer het normale schaakleven terugkeert: de clubavonden op dinsdag, de jeugdavonden op vrijdag, de bondswedstrijden op zaterdag, de kampioenschappen en de toernooien. Tot het zover is, ga ik op zoek naar bijzondere schaakevenementen op normale dagen. In deel 1: de KNSB-bekerfinale van 2007 in De Huesmolen.

Een wereldkampioen in De Huesmolen. Roestam Kasimzjanov heeft als kopman van HMC/Calder zwart in zijn halvefinalepartij tegen Willem Bor (Paul Keres).                                     Foto René Olthof

Lees verder

Nieuwsbrief 7

Alle leden hebben de laatste Nieuwsbrief in hun mailbox ontvangen. Omdat er ook een aantal schakers (hopelijk tijdelijk!) hun lidmaatschap hebben opgezegd is het wellicht een goed idee om de Nieuwsbrief ook op de website te zetten. Belangstellenden kunnen deze hier onder downloaden en als PDF-bestand lezen. Ze mogen natuurlijk ook inzenden voor de schaakopgaven in de Nieuwsbrief.

Nieuwsbrief Caïssa-Eenhoorn 7

‘De leukste partij die ik ooit speelde’

Het noodgedwongen lange thuiszitten is na driekwart jaar COVID-19 geen moment vervelend geweest. De afgelopen maanden heb ik veel partijen van Frans Bouwman, Jan Haijer en Arend Stapel ingevoerd en dat is erg leuk om te doen. Uit een notatieboekje van Jan viel onlangs een kranteknipsel. ‘Caïssa na winst lijstaanvoerder promotieklasse’ luidt de kop boven het verslag van Purmerend – Caïssa (4½-5½). Ernaast staat handgeschreven ‘De leukste partij die ik ooit speelde!’

Lees verder

Online schaakontwikkelingen in 2020

Al een leven lang heb ik last van chronische zelfreflectie en een voortschrijdend inzicht. Zo is uit mijn zelfreflectie gebleken dat ik graag een positieve invloed ben op mijn omgeving. Uit mijn voortschrijdend inzicht is gebleken dat, bij gebrek aan mogelijkheden om tegen jullie te kunnen schaken, dit mogelijk eindelijk is gelukt. Nu ben ik niet iemand die zich door een geval van onverwacht succes uit het veld laat slaan, dus besloot ik tot het schrijven van dit verslag om toch enigszins aanwezig te zijn.

Er valt veel te zeggen, want laten we wel wezen; wat in 2019 nog klein begon is in 2020 uitgegroeid tot een echte epidemie. Daarmee doel ik niet slechts op het corona-virus maar ook de enorme BOOM die het schaken online heeft doorgemaakt.

Lees verder