De wereld van vierkanten, sleutelvelden, driehoeken en ‘mined squares’

Niet altijd is schaken een ingewikkelde sport. Martijn Monteban, FIDE-meester en speler van het eerste team van Caïssa-Eenhoorn, maakte dat vrijdagavond duidelijk tijdens een workshop over pionneneindspelen. In een volle bestuurskamer van voetbalvereniging De Blokkers stapte hij in de wereld van vierkanten, sleutelvelden, driehoeken en ‘mined squares’ (mijnenvelden).

Martijn Monteban geeft uitleg bij een stelling over vierkanten.

Lees verder

Schaken is net als schrijven: niet moeilijk

Caïssa-Eenhoorn begint binnenkort met een online startcursus schaken. Regelmatig wordt gezegd dat schaken moeilijk is, maar is dat wel zo? Als je weet wat een rechte streep en een schuine streep is, kun je schaken. Je hebt het eigenlijk in een paar seconden geleerd.

Schaaktrainer Arend Stapel geeft aan een bord uitleg tijdens de beginnerscursus van Caïssa-Eenhoorn in De Kreek, januari 2020.

Lees verder

Geschiedenis schrijven op donderdagmiddagschaakcursus?

Gaan Hoornse vrouwen op 9 januari 2020 geschiedenis schrijven? Op die donderdag begint Caïssa-Eenhoorn in zijn speellocatie De Kreek met een middagschaakcursus voor beginners. Vandaag was op de themadag ‘Train het brein’ in Sportcentrum Hoorn de vrouwelijke belangstelling voor die cursus heel groot en als de meeste komen, zal de gehuurde zaal waarschijnlijk te klein zijn.

Veel vrouwen op de 'Train het brein'-dag bij de kraam van Caïssa-Eenhoorn. Secretaris Ger Roos (midden) geeft informatie over de donderdagmiddagcursus.

Lees verder