De vrijpion(nen) en lopers van ongelijke kleur

De dag na de workshop van Martijn Monteban voor leden van Caïssa-Eenhoorn volgen spelers van de Hoornse schaakvereniging de bondswedstrijden van de beide zaterdagteams. Ze zijn op zoek naar eindspelen met lopers van ongelijke kleur. Op de achttien borden is er welgeteld één, in de partij Fred Avis – Dirk-Willem Swart. Maar de witspeler, de avond ervoor een van de ‘cursisten’, staat een loper achter en dus telt zijn eindspel niet mee.

Martijn Monteban legt uit dat in dit eindspel van lopers met ongelijke kleur Kxb6 niet goed is.

Lees verder

De wereld van vierkanten, sleutelvelden, driehoeken en ‘mined squares’

Niet altijd is schaken een ingewikkelde sport. Martijn Monteban, FIDE-meester en speler van het eerste team van Caïssa-Eenhoorn, maakte dat vrijdagavond duidelijk tijdens een workshop over pionneneindspelen. In een volle bestuurskamer van voetbalvereniging De Blokkers stapte hij in de wereld van vierkanten, sleutelvelden, driehoeken en ‘mined squares’ (mijnenvelden).

Martijn Monteban geeft uitleg bij een stelling over vierkanten.

Lees verder

Schaken is net als schrijven: niet moeilijk

Caïssa-Eenhoorn begint binnenkort met een online startcursus schaken. Regelmatig wordt gezegd dat schaken moeilijk is, maar is dat wel zo? Als je weet wat een rechte streep en een schuine streep is, kun je schaken. Je hebt het eigenlijk in een paar seconden geleerd.

Schaaktrainer Arend Stapel geeft aan een bord uitleg tijdens de beginnerscursus van Caïssa-Eenhoorn in De Kreek, januari 2020.

Lees verder