Eerste team knokt zich naar derde plaats

Met alweer een derde overwinning in vier wedstrijden is het eerste team opgeklommen naar de derde plaats in klasse 1A met nog vier ronden te gaan. Degraderen gaan we niet meer (en promoveren waarschijnlijk ook niet) zodat we vrijuit kunnen spelen in de tweede helft van het seizoen. We horen echt weer helemaal thuis in de eerste klasse.

Drukte rondom de borden in de beslissende fase. Foto: Co Buysman.

Lees verder

Caïssa-Eenhoorn N1 blijft winnen

Na vier overwinningen in de eerste klasse A van de NHSB, wist ook onze NHSB-bekerviertal te winnen. Voor de eerste ronde van het bekertoernooi kwam topklasser Chess Society Zandvoort op bezoek in De Kreek. In een boeiend gevecht werd er met 3,5-0,5 gewonnen en bekert Caïssa-Eenhoorn net als in de KNSB ook door in de NHSB. Lees verder

KNSB bekerteam bekert verder

Op de eerste dinsdag van het nieuwe jaar heeft ons KNSB bekerteam een keurige overwinning geboekt op Zukertort Amstelveen. Gelijk met het interne snelschaakkampioenschap speelde ons eerste vlaggenschip op volle oorlogssterkte (met Daan Zult, Misja Dorokhin, Henk-Jan Visser en Arne Moll) voor een plaats in de volgende ronde van het bekertoernooi. Zukertort bleek als verwacht een geduchte tegenstander, maar werd met 2,5-1,5 verslagen. Op naar de volgende ronde!

Ook bij Caïssa-Eenhoorn heb elk nadeel zijn voordeel

In zijn huidige speelzaal in De Kreek had Caïssa-Eenhoorn alleen maar verloren van het Enschedese schaakgenootschap Max Euwe. Het voordeel is dat de eerste overwinning steeds dichterbij komt. En zie, zaterdag was het zo ver: 6-4.

Ardjan Langedijk heeft in een toreneindspel twee pionnen meer dan Hans Plasman en zal de tussenstand op 5½-2½ brengen.

Lees verder

Fred Avis wereldkeeper

De schoonmaakploeg is al aan het werk, in bijna alle speelzalen van De Noteboom is het licht uit. Bij Paul Keres ontstaat de vrees dat de club niet aan de verplichting kan voldoen om voor 20.00 uur de uitslagen van een bondswedstrijd door te geven. Gedurende de late middag en vroege avond is Fred Avis bezig om overeind te blijven tegen FM-speler Joris Kokje. En zie, vrijwel op klokslag acht uur lukt het: de partij eindigt in een patstelling.

Paul Keres - Caïssa-Eenhoorn na zo'n vijf uur schaken. Alleen bord 9 en 10 zijn nog bezig. Links de partij Joris Kokje - Fred Avis na zeventig van de 189 zetten.

Lees verder

Net als Ardjan

Een feest der herkenning is het verslag van Ardjan Langedijk van de bondswedstrijd Caïssa-Eenhoorn – Kennemer Combinatie 2. Maar in tegenstelling tot die laatste zaterdag van september valt er op dinsdag 8 oktober weinig te vieren. Het N2-team van onze club verliest met 1½-6½ van De Waagtoren 2 en daar draag ik mijn steentje aan bij.

De strijd op bord 8 nadert zijn beslissing. De voorzitter van de NHSB (op de rug gezien) zit er meer ontspannen bij dan de voorzitter van de thuisclub.

Lees verder

PRAKTISCHE SPEELBAARHEID VS COMPUTER EVALUATIE Caïssa-Eenhoorn 1 verslaat Kennemer Combinatie 2 met 6-4

In de auto op weg naar de Kreek ontspon zich een verhitte discussie tussen twee eerste teamspelers over een recent, alles beslissend vluggertje tussen onze nationale kampioen Anish Giri en het Amerikaanse talent Jeffrey Xiong. Giri had geen bezwaar een stelling te spelen die objectief gezien – dat betekent tegenwoordig volgens de engines – beter voor hem was, maar in de praktijk, en zeker met weinig bedenktijd, lastig te verdedigen. Met als gevolg dat hij tamelijk kansloos verloor en uit de World Cup werd gestoten.
De teamgenoten verschilden van mening over de aanpak van Giri. De één was het met de meeste GMs eens die het onverstandig en onpraktisch vonden dat Giri zich hierop inliet, de ander betoogde dat Giri duidelijk voordeel had gebeeld en gewoon die partij had moeten en kunnen winnen. Lees verder

Live: Caïssa-Eenhoorn - Kennemer Combinatie 2

Vanmiddag wordt de 1e ronde in de KNSB-competitie gespeeld. Het 1e speelt tegen Kennemer Combinatie 2, het 2e tegen Leiderdorp 1. De partijen van het 1e zijn vanaf 13.00 uur live te volgen. De partijen van alle teams zijn natuurlijk ook te zien in de theaterzaal van MFA de Kreek in Zwaag.

Alternatieve weergaves:

De meeste velden kunnen aangeklikt worden voor extra functies, enkele belangrijke zijn:

  • a1: begin van de partij
  • d1: zet terug
  • e1: zet vooruit
  • h1: einde van partij
  • c3: vorige partij
  • f3: volgende partij
  • c8: PGN huidige partij
  • d8: PGN alle partijen

Let op: voor deze functies is a1 altijd linksonder, zelfs als het bord omgedraaid is!