CE in tweeluik te sterk voor Santpoort

In een paar dagen tijd wist Caïssa-Eenhoorn tweemaal te winnen van Santpoort. In de KNSB-competitie won CE 2 in Velserbroek met het kleinst mogelijke verschil waarna de return in Zwaag in de topklasse van de NHSB ook een prooi werd voor CE. Het tweede KNSB-team is daarmee goed op weg om kampioen te worden terwijl het NHSB-team daar nog steeds op mag hopen.

Santpoort-CE 2 staat op het punt van beginnen

Lees verder

Erepodium blijft in beeld

Regelmatig is er een stevige regenbui te horen. Het hemelwater klettert op het dak van de sportzaal van activiteitencentrum Het Pleijwerk, waar ASV tegen Caïssa-Eenhoorn vecht voor lijfsbehoud. Het is illustratief voor de Arnhemse eersteklasser die zich in zwaar weer bevindt. De strijdlust levert een 5-5 uitslag op, niet voldoende om ook volgend seizoen op hetzelfde niveau te blijven spelen.

Abel Romkes (rechts) speelt voor de derde keer dit bondsseizoen tegen een topper van toen. Na Christofoor Baljon en Maarten Etmans neemt hij het nu op tegen ASV-speler Jaap Vogel.

Lees verder

Op weg naar de duizend

Wie zal er op 20 april 1996 in het Heerhugowaardse café De Swan aan hebben gedacht dat onze schaakvereniging een hoogvlieger zou worden? GZ/De Eenhoorn 2 heeft die zaterdag Heerhugowaard met 6½-1½ verslagen en daarmee het kampioenschap in de promotieklasse van de Noordhollandse Schaakbond veroverd. Vijf maanden later mag een Hoornse schaakploeg zijn debuut maken in de landelijke competitie.

Daan Zult speelt een van 222 partijen in het eerste team van onze vereniging. Op 7 maart 2015  zit grootmeester Jan Timman, kopman van Wageningen, tegenover hem.

Lees verder

Caïssa-Eenhoorn 2 haalt uit: 7½-½

Gesteund door een tekst uit het boek Deuteronomium (‘Vreest ze niet, want de Heere, uw God, strijdt voor ulieden’; hoofdstuk 3, vers 22) neemt Caïssa-Eenhoorn 2 het op tegen AAS. Voor de inhaalwedstrijd tegen de Aalsmeerders – oorspronkelijk vastgesteld op 16 december – wijkt het Hoornse achttal uit naar het kerkelijk centrum De Octaaf. Misschien is alle zegen van boven gekomen: de thuisploeg zegeviert met 7½-½.

Peter Doggers op weg naar hemelse sferen. Hij zal op fraaie wijze de eindstand van de inhaalwedstrijd Caïssa-Eenhoorn 2 – AAS op 7½-½ bepalen. Links de poster met de tekst uit het boek Deuteronomium.

Lees verder

Bekeravontuur Caïssa-Eenhoorn ten einde

Voor Caïssa-Eenhoorn is het bekeravontuur in de halve finale van het KNSB-toernooi ten einde gekomen. Meesterklasser Paul Keres kwam dinsdagavond op bezoek in De Kreek en won met ½-3½. De Utrechters zullen met Kennemer Combinatie – dat op weg naar het landskampioenschap lijkt te gaan – uitmaken wie zich plaatst voor de landelijke finaledag.

Abel Romkes aan zet tegen Demre Kerigan. De clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn zal met zijn remise tegen de internationaal meester van Paul Keres een prima resultaat boeken.

Lees verder

Kleine nederlaag Caïssa-Eenhoorn 3

Het was zaterdagmiddag een opvallend gezicht. Om half vijf waren zeven van de tien partijen van Caïssa-Eenhoorn 1 afgelopen en de helft van de acht van Caïssa-Eenhoorn 2, terwijl zes spelers van het derde nog verwoed om de bordpunten streden. Meestal komen de wedstrijden van Caïssa-Eenhoorn 3 in de gezamenlijke bondsronden als eerste ten einde. Ondanks de inzet stond de ploeg rond de klok van zes uur met lege handen. Santpoort 2 zegevierde met 3½-4½.

Gligor Jancev - Bert Spil na 29. ... Ta6. De partij van de twee invallers zal geen winnaar krijgen.

Lees verder

Spanning stijgt bij Caïssa-Eenhoorn 2

De competitie in de derde klasse C krijgt een spannende ontknoping. Vier ploegen strijden om de titel en daar zit Caïssa-Eenhoorn 2 ook bij. Met de 4-4 tegen De Wijker Toren 2 hield het zaterdagmiddag een concurrent achter zich (de Beverwijkers moesten winnen om mee te blijven doen in de kampioensrace) en staat de volgende (Santpoort) in de achtste ronde te wachten. Dan spelen de andere twee kandidaten eveneens tegen elkaar: VAS 2 en ZSC-HWP Combinatie.

Nick Manshanden zit in een eindspel met beide loperparen. Hij denkt na over 41. Lc2 en zal dat zestien zetten later tot een goed einde brengen.

Lees verder

Vuurwerk voor Tom Balla

De zevende schaakzaterdag van de bondscompetitie wordt afgesloten met vuurwerk. Caïssa-Eenhoorn gaat na het optreden in De Kreek uit eten in De Nadorst. Martijn de Wit (teamleider van het derde) trakteert Tom Balla (teamleider van het eerste) op een speciaal toetje. In de thuiswedstrijd tegen Philidor 1847 is Tom bezig met andere zaken, want hij moet na een onverwachte ziekmelding invallen. Dat doet hij met verve: winst tegen Erik Kruit. Als het hoofdgerecht achter de rug is, schotelt een medewerkster van het restaurant – op verzoek van Martijn – de Hoornse schaker een bord met sterretjes voor.

Tom Balla (rechts), tegen Philidor 1847 de playing-coach van Caïssa-Eenhoorn.

Lees verder

Live: Caïssa-Eenhoorn - Philidor 1847

Vanmiddag wordt de 4e ronde in de KNSB-competitie 2023-2024 gespeeld. Het 1e team speelt tegen Philidor 1847, het 2e team speelt tegen Wijker Toren 2 en het 3e tegen Santpoort 2. De partijen van het 1e zijn vanaf 13.00 uur live te volgen. De partijen van alle teams zijn natuurlijk ook te zien in de theaterzaal van MFA de Kreek in Zwaag.

Alternatieve weergaves:

De meeste velden in de alternatieve weergaves kunnen aangeklikt worden voor extra functies, enkele belangrijke zijn:

  • a1: begin van de partij
  • d1: zet terug
  • e1: zet vooruit
  • h1: einde van partij
  • c3: vorige partij
  • f3: volgende partij
  • c8: PGN huidige partij
  • d8: PGN alle partijen

Let op: voor deze functies is a1 altijd linksonder, zelfs als het bord omgedraaid is!