Dimitri en Eline in de hoofdrol op schakende Burendag

Er zat nog wat geld in het jubileumpotje en het jaar, waarin Caïssa-Eenhoorn zijn 100-jarig bestaan viert, is nog niet afgelopen, dus een extra schaakfeestje werd snel gepland. Gisteren waren grootmeester Dimitri Reinderman en Nederlands kampioene Eline Roebers de hoofdrolspelers in een simultaanwedstrijd en een speciale rapidachtkamp. De Amsterdammer scoorde 93 procent en de Amsterdamse schreef het mini-toernooi op haar naam.

Bekend resultaat in de simultaanwedstrijd met grootmeester Dimitri Reinderman. De zwarte koning is gevallen.

Lees verder

Oscar Romero Open Hoorns krijgt een winnaarsrecord

Het zevende Oscar Romero Open Hoorns heeft net zoveel winnaars gekregen als alle vorige edities bij elkaar. Liefst zes spelers veroverden in het zesrondige evenement 4½ punt. Op basis van de weerstandspunten belandde Leandro Slagboom op de eerste plaats. Martijn Monteban, troef van de organiserende vereniging, ging er als tweede aankomende met de NHSB-titel vandoor. Het toernooi is gekoppeld aan het kampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond, waardoor de routinier van Caïssa-Eenhoorn zich nu in het voortraject van het NK bevindt. Voor de volledigheid: ook Onno Elgersma, Kobe Smeets, Bas Haver en Abel Romkes (clubgenoot van Martijn) mogen zich winnaars noemen.

De zes winnaars. Vlnr Martijn Monteban (hij is op de fiets naar de speelzaal gekomen) met de beker voor de NHSB-kampioen, Onno Elgersma, Kobe Smeets, Leandro Slagboom, Abel Romkes en Bas Haver.

Lees verder

Vakantieschaak, eentje toe

De temperatuur stijgt deze week richting de dertig graden en dat biedt een mooie gelegenheid voor een extra aflevering van ‘Vakantieschaak’. Misha Dorokhin heeft opnieuw een uitnodiging voor de Utrechtse Meesters gekregen en Henk-Jan Visser is naar de Noord-Portugese stad Maia afgereisd.

Misha Dorokhin in actie tijdens de Utrechtse Meesters. Zwartspeler David van Kerkhof denkt na over zijn derde zet.                                                                                                                Foto Harry Gielen

Lees verder

Robin Duson: topprestatie in toptoernooi

Voor de internationale schaakjeugd tot 16 jaar was Eindhoven de afgelopen anderhalve week het mondiale centrum. Als oudste schaakbond ter wereld (de KNSB viert in 2023 zijn 150e verjaardag) had de FIDE de organisatie van de Olympiade voor die leeftijdscategorie aan Nederland toegewezen. Gelijktijdig werd het zogeheten Open World Dutch Women Top 10 Championship gehouden, met Robin Duson als een van de tien uitgenodigde vrouwen. Onze clubgenote speelde een geweldig toernooi dat haar de gedeelde zesde plaats opleverde.

Robin Duson (zittend, tweede van rechts) in een deelneemstersveld met negen titelhoudsters.                                                                                                                                                   Foto: Frans Peeters

Lees verder

Vakantieschaak

Terwijl zes clubgenoten toeleven naar een enerverende schaakweek in Vlissingen, neem ik op passende wijze afscheid van vakantieland Denemarken. Het laatste verblijf is in Gedser, het zuidelijkste dorp van het land. Daar vertrekken de veerboten naar Rostock (Duitsland). Bij het eerste ritje over de Langgade valt een openluchtschaakspel meteen op, bij de kerk. Daar wordt, en ook de volgende dag tijdens een trouwerij, druk gebruik van gemaakt.

Buiten schaken in Gedser, het zuidelijkste dorp van Denemarken.

Lees verder

Vrolijk en Beerdsen winnaars vijfde editie JP's Kroegloper Hoorn

Eindstand 

Op zondag 2 juli vond alweer de vijfde editie van JP's Kroegloper Hoorn plaats. De GM's Liam Vrolijk en Thomas Beerdsen maakte hun favorietenrol waar door met overmacht het toernooi te winnen (13,5 uit 14). Zij stonden alleen één halfje af aan het duo Misha Dorokhin en Daan Zult. Zij deelden samen met Merijn van Delft en Eelco Kuipers de tweede plaats met 10,5 punt.

Winnaars van de vijfde editie van JP's Kroegloper Hoorn: Liam Vrolijk en Thomas Beerdsen

Lees verder

NK vrouwen met Robin Duson en Arlette van Weersel

Toernooiwebsite

Robin Duson en Arlette van Weersel doen tussen 2 en 6 juli mee aan het NK vrouwen. Samen met Eline Roebers en Anna-Maja Kazarian strijden zij in een dubbelrondige vierkamp om de Nederlandse titel. Alle partijen zijn live te volgen op de toernooiwebsite en vanaf 13.00 uur is er elke dag ook een livestrem met commentaar.

Het NK vindt tegelijkertijd plaats met het NK algemeen in stadion Galgenwaard in Utrecht. Bij het NK algemeen spelen dit jaar vanwege het 150-jarig jubileum van de KNSB topgrootmeesters Anish Giri en Jorden van Foreest mee. Ook o.a. titelverdediger Erwin L'Ami en oud-lid Dimitri Reinderman zijn van de partij.

1-3 september: Oscar Romero Open Hoorns kampioenschap

Toernooiwebsite | Aanmelden | Deelnemerslijst | Flyer OHK 2023

In het weekend van vrijdag 1 t/m zondag 3 september zal voor de zesde keer het Oscar Romero Open Hoorns kampioenschap plaatsvinden. Ook nu weer het persoonlijk kampioenschap van de NHSB. De inschrijving is inmiddels geopend. Zie voor alle informatie de toernooiwebsite.

Ook voor de live games staan op de toernooiwebsite.