Weergoden op het schaakbord

Op de derde dag van het Westfriesland Cup-toernooi stormt het, we zien lichtflitsen en we horen donderslagen. Kijkend naar de zeven schaakborden in de speelzaal van Torenhoog lijkt het alsof de weergoden de partijen begeleiden.

Westfriesland Cup-deelnemers te gast bij Torenhoog, waar op de achtergrond (dwars zittend) de clubcompetitie aan de gang is. Links Torenhoog-troef Rick Molenaar die tegen Theo Weel de langste partij van de avond zal spelen.

Lees verder

Tata Steel: partijenoverzicht

Een van de leuke aspecten van het naspelen van partijen is dat je wel eens teruggrijpt naar het verleden. Fred Avis stuurde mij zijn Tata Steel-partij tegen Theo de Vries op en meldde: ,,In oktober 2011 speelde ik dezelfde variant tegen Theo: die is in de partij ook terug te vinden. Ik had mij voorbereid op die variant.’’

Lees verder

Lenteveteranentoernooi vanaf 26 februari

Uitgelicht

Op 26 februari begint het NHSB Lente-veteranentoernooi weer. In zeven ronden Zwitsers wordt in vier groepen gestreden om de veteranentitel van de NHSB. Let op: we beginnen een week eerder dan anders, we starten een half uur eerder dan anders (13:00) en we spelen ergens anders (namelijk in de Huesmolen). Bijna alles is dus anders, maar de gezelligheid van het toernooi blijft als altijd.

Lees hier alles over dit toernooi.

Young, gifted and black and white

De laatste zaterdag van het jaar staat voor menig Noord-Hollandse schaker in het teken van het viertallentoernooi van Schaaklust. Daarvoor moeten ze wel naar Andijk rijden, maar dat is voor een aantal spelers van Santpoort, Chess Society Zandvoort, De Vennep (Nieuw-Vennep), Pegasus Amstelveen (‘KLM’ is begin dit seizoen uit de naam verdwenen) en zelfs het Friese Emanuel Lasker (Sint Jacobiparochie) geen bezwaar. Ze nemen het op tegen veel Westfriese toppers, van wie Daan Geerke, Yong Hong de Rover, Danny de Ruiter en Jos Vlaming de beste zijn. Het kwartet van De Waagtoren uit Alkmaar wint alle – zes – wedstrijden.

Sfeerbeeld op het viertallentoernooi van Schaaklust. Als je klaar bent met je eigen partij, ga je kijken bij clubgenoten of bekenden. Fred Avis heeft een vrijpion op b3, maar zal als eerstebordman van Caïssa-Eenhoorn tegen Toine Molenaar (Aartswoud) op remise blijven steken.

Lees verder

Schaken bij een drieëenheid

Op de tweede avond van het Westfriesland Cup-toernooi schaken we onder de vleugels van een drieëenheid. We gaan het niet over het geloof hebben, maar over Degona, Revanche en De Schalmloper die vorig seizoen zijn samengekomen als Revanche/Degoschalm. In een sfeervolle ambiance is sprake van een primeur: voor de eerste keer telt het programma zeven partijen.

De tweede Westfriesland Cup-avond krijgt een fraai einde. Nico Reus heeft Te1 gespeeld, Renzo Snel is aan zet. Maar Dh8# is niet te voorkomen.

Lees verder

Westfriesland Cup: kleinste en leukste toernooi van Nederland?

Precies op het moment dat Cor Gorter het welkomstwoord wil uitspreken klinkt er een krachtig blaasgeluid van de Egerländer Kapel. ,,Schaaklust is de enige vereniging in Nederland met een begintune’’, zegt de routinier van de schaakclub uit Andijk. Het tweede Westfriesland Cup-seizoen gaat deze maandag van start bij Schaaklust.

De Westfriesland Cup-deelnemers (voorgrond) zijn te gast op de clubavond van Schaaklust.

Lees verder

Van Daan naar Olav

Mooier kan de historie van ons jeugdtoernooi niet worden uitgebeeld. Op het eerste evenement legde Daan Zult in zijn groep beslag op de tweede plaats. Zondag had de 25e editie plaats en eindigde zoon Olav ook als tweede.

De geschiedenis herhaalt zich. Daan Zult is op het eerste jeugdtoernooi tweede geworden en bij de 25e editie gaat zoon Olav ook met de tweede prijs naar huis.

Lees verder