Koninklijke Erepenning voor 100-jarig Caïssa-Eenhoorn

Zwartwitte ballonnen bij de ingang van De Kreek, de thuishaven van Caïssa-Eenhoorn, geven al meteen aan dat er iets bijzonders is. En naarmate de middag nadert, wordt het steeds drukker. Altijd slaan de schakers bij binnenkomst rechtsaf, ditmaal lopen ze richting de sporthal. Een mooie, grote zaal om de honderddertig deelnemers aan het Eeuw-ig Schaak-toernooi alle ruimte te geven voor acht ronden snel- en rapidschaak. Welkom in de arena van het 100-jarig Caïssa-Eenhoorn.

Uit handen van de Hoornse loco-burgemeester Dick Bennis ontvangt Robbert van Dijkhuizen, voorzitter van Caïssa-Eenhoorn, namens Zijne Majesteit de Koninklijke Erepenning en namens de gemeente de Eenhoornzegel.

Lees verder

Robbert van Dijkhuizen pakt gedeelde eerste plaats op Tata

Robbert van Dijkhuizen is vandaag op een gedeelde eerste plaats geëindigd in zijn Tata Steel-groep. De strijd in 4D verliep sensationeel, want met nog twee ronden voor de boeg hadden acht van de negen spelers een kans de eindzege te pakken. De voorzitter van Caïssa-Eenhoorn boekte na vijf remises en de rustdag twee overwinningen en besloot zijn optreden met een halfje tegen KTV-speler Jeroen Graaf. Robbert bleef als enige in zijn poule ongeslagen.

Een unicum in de historie van het Tata Steel-amateurtoernooi. Met nog twee ronden te gaan zijn er in groep 4D acht kanshebbers voor de eerste plaats. Robbert van Dijkhuizen zal de eindzege delen met Paul de Freytas en Wim van Tuyl.

Lees verder

Eendhoornschaak op feestelijke clubavond

De oprichtingsdag van Caïssa-Eenhoorn (15 januari) valt bij de viering van het 100-jarig bestaan niet op de clubavond (dinsdag) en voor een feestje in besloten kring wordt daarom uitgeweken naar een datum die daar het dichtst bij zit. Gisteravond maakten 32 spelers de primeur van eendhoornschaak in De Kreek mee.

Nizar Alayoubi (links) maakt optimaal gebruik van de eendhoorn die de vrijpion van Fred Avis  op e3 tegenhoudt, terwijl zijn koning de vrijpion op h3 blokkeert.

Lees verder

Mason Brouwer en Martijn de Wit aan top in weekendvierkampen

Met twee eindzeges en vijf tweede plaatsen heeft de Caïssa-Eenhoorn-ploeg in de weekendvierkampen van het Tata Steel-toernooi goed geboerd. Mason Brouwer was bij zijn debuut in 2020 (gedeeld tweede) al in de prijzen gevallen, ditmaal eindigde hij in zijn groep bovenaan. Martijn de Wit, over het algemeen succesvol in Wijk aan Zee, scoorde honderd procent.

Lees verder

Als vanouds

Voor menig schaakliefhebber waren de laatste weken van 2020 en 2021 onwennig. In coronatijd hoefde hij (of zij) niet naar Andijk. Je mist iets, als het er niet is. Geen broodjes kroket, geen soep, geen rapidtoernooi. Op kerstzaterdag 2022 maakt Schaaklust zijn rentree met het traditionele viertallenevenement en snel is de immer goede sfeer terug. ,,Het was weer als vanouds’’, zegt Cor Gorter, een van de organisatoren, tijdens de prijsuitreiking.

Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Robbert van Dijkhuizen (100 Jaar Jong) heeft veel zin in zijn partij tegen clubgenoot en witspeler Daan Zult (Party McFlies).

Lees verder

Goede vangst voor Arend Stapel

‘Aan een goede visser ontsnapt ook wel eens een makreel’ is een bekend spreekwoord. De vissen moeten zich tijdens de achttiende editie van 'Schaken op de Dijk' hebben rotgelachen, want een hele fuik vol is weggezwommen. Mijn deelname aan het rapidkampioenschap van de NHSB is bepaald niet om over naar huis te schrijven. In vier partijen een visje uitgegooid (lees: een stuk weggegeven), bij de drie andere partijen zitten kijken als een snoek op zolder. Weer een goede of veelbelovende stelling verknald.

Arend Stapel, de enige prijswinnaar van Caïssa-Eenhoorn in Volendam, aan zet in de eerste Hoornse derby van de dag.

Lees verder

Veel NK-talent op Open Hoorns

De zesde editie van het Oscar Romero Open Hoorns gaat als een succesnummer de boeken in. Het weekeindetoernooi van Caïssa-Eenhoorn trekt met 142 spelers een record aantal deelnemers. Voor het eerst zit er een grootmeester aan het bord (Emil Mirzoev) en met Rick Lahaye krijgt het evenement een uitstekende winnaar. Na zijn eindzege in het open kampioenschap van Nederland is hij ook triomfator van het open kampioenschap van Hoorn.

Lees verder