Het imponerende clubkampioenschap van Peter Doggers

Het veroveren van het clubkampioenschap is al heel lang inzet van de dinsdagavondse partijen. Dat geldt overigens voor een klein aantal spelers; de meeste komen voor het schaken zelf en houden zich niet bezig met de strijd om de eerste plaats. Maar de toppers kijken wel naar het klassement en opvallend is dat in ruim veertig seizoenen slechts drie man de dubbele cijfers hebben gehaald met een winnende beginserie. Zoals Peter Doggers in de competitie 1992-1993.

Lees verder

Op jacht naar de alltime-koppositie

Wordt Ronald Ritsema komend seizoen afgelost door Fred Avis of Nick Manshanden? Na de fusie veroverde hij vijf titels op rij en is de beste clubcompetitieschaker in het eerste decennium van Caïssa-Eenhoorn. Maar vanaf morgen kunnen Fred en Nick jacht maken op de leidende positie in het totaalklassement. Na twee tweede plaatsen op rij heeft de huidige rapid- en snelschaakkampioen van Caïssa-Eenhoorn (alsmede bekerhouder) acht punten achterstand op Ronald en zal hem met dezelfde prestatie passeren. Fred moet minimaal zesde worden om dat ook te doen.

Ronald Ritsema op de hoogste tree van het alltime-clubkampioenschapklassement van Caïssa-Eenhoorn.

Lees verder

Abel Romkes bijzondere clubkampioen

Voor de vierde keer op rij heeft Caïssa-Eenhoorn een nieuwe clubkampioen. Nadat in 2018 Roy Kerkhoven de opvolger werd van Ronald Ritsema (die het jaar ervoor zijn zesde titel op rij pakte), lukte het niemand het succes te prolongeren. Gijs Leene en Peter van den Brink stonden daarna op de hoogste tree van het denkbeeldige ereplatform, ditmaal mag Abel Romkes daarop plaatsnemen. Nick Manshanden kroonde zich voor de vierde keer tot vice-kampioen, David Verweij heeft voor het eerst de top drie gehaald.

Lees verder

Een wonderschone zet

Laatst liep ik op de clubavond maar weer eens een rondje door de zaal, aangezien mijn tegenstander toch aan zet was. En alhoewel er op menig bord leuke stellingen te zien waren ging mijn voorkeur toch uit naar de partij van Aad Laan tegen Steven de Waart. Steven is ook al een paar keer mijn tegenstander geweest en ik weet dat hij een aanvallende speler is. Als je vroeg rokeert dan opent hij meteen de aanval op je koningsstelling waarbij hij niet schroomt om er nog even een stuk tegen aan te gooien en zijn eigen koning midden op het bord te laten staan. Hij heeft nooit een saaie partij. Lees verder

Peter van den Brink clubkampioen

Met het clubkampioenschap van Peter van den Brink heeft Caïssa-Eenhoorn voor de derde keer een nieuwe naam bovenaan de ranglijst. Na vijf titels op rij van Ronald Ritsema (met tien in totaal recordhouder) doorbrak in 2018 Roy Kerkhoven de hegemonie en werd Gijs Leene een jaar later zijn opvolger. Het COVID-virus zorgde voor een stilstand, de hervatting van de clubcompetitie leverde een overtuigende winnaar op.

Peter van den Brink, sinds een kleine week kersvers clubkampioen, noteert in zijn partij tegen vice-kampioen Nick Manshanden.

Lees verder

Sjoerd Kelder prolongeert rapidtitel

Op de eerste dinsdag van mei is Sjoerd Kelder er in geslaagd zijn rapidtitel te prolongeren. In de finalegroep was het tot het laatste moment spannend, maar kon hij na het afdwingen van een remise tegen ondergetekende de felicitaties ontvangen. Hij eindigde daardoor met 3,5 uit 5 een half punt voor Nick Manshanden en Roy Kerkhoven.

Sernin van de Krol en Robin Duson wonnen met resp. 4,5 en 5 uit 5 met overtuiging de andere twee pouls.

De komende drie weken zal er nog interne worden gespeeld. De kampioen is al bekend, maar er wordt nog wel hard gestreden om de andere ereplekken en categorieprijzen. Op 31 mei is er een gezellige slotavond.

Herinnering aan Rolf

Sommige partijen tegen (oud-)clubgenoten blijven altijd hangen. Aan twee partijen tegen de op 18 februari overleden Rolf de Brouwer zit een speciale herinnering vast.

Rolf de Brouwer gefotografeerd tijdens de viering van het 90-jarig bestaan van Caïssa in 2012. Zijn gezondheid belette hem om aan de schaakactiviteiten mee te doen, maar hij wilde als non-playing clubgenoot wel de feestdag bijwonen.

Lees verder

Geen clubkampioen, wel competitie-overzicht

De achtste clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn gaat zonder winnaar de geschiedenisboeken in. Door het coronavirus werd op 10 maart de 24e en laatste ronde gespeeld. Er stonden 33 ronden op het programma. Omdat er op negen dinsdagavonden nog heel wat kan gebeuren, heeft het bestuur besloten dit seizoen geen kampioen uit te roepen. Er zijn ook geen winnaars van de tweede en derde prijs en in de subcategorieën B, C en D en de ratingprijs vervalt.

Toen alles nog gewoon was. Ger Roos (links) volgt tijdens de dertiende ronde van de clubcompetitie het verloop van de topper Robin Duson – Gijs Leene, terwijl de naast hem staande Willem van der Veen iets verder kijkt, naar de partij Jessica Koning – Roel Ridderikhoff.

Lees verder

Ger Roos verbaast vriend en vijand

Nu er in de competitie ruim 1/3 is gespeeld begint zich zo langzamerhand een klein kopgroepje af te scheiden en heel opvallend is dat daar ook onze secretaris bij is.

Terwijl secretaris Ger Roos (links) benieuwd is naar de zet van Gijs Leene in de topper tegen Robin Duson, kijkt Willem van der Veen naar de stelling in de partij Jessica Stratmann-Koning - Roel Ridderikhoff.

Lees verder