Clubtitel Mason Brouwer zorgt voor unicum

Mason Brouwer heeft met zijn eerste clubtitel voor nog een ander unicum gezorgd. Niet eerder in onze verenigingshistorie hebben zes opeenvolgende kampioenschappen zes verschillende winnaars gekregen. Ronald Ritsema (2017), Roy Kerkhoven (2018), Gijs Leene (2019), Peter van den Brink (2022), Abel Romkes (2023) en Mason zorgen voor dat bijzondere rijtje. Het oude record is van ruim dertig jaar geleden en telt vijf namen: Bert Meester (1986), Dimitri Reinderman (1987), Niek Narings (1988), Dirk Lont (1989) en Wilko van der Gracht (1990).

Mason Brouwer zet de beslissende aanval in in zijn slotpartij tegen Sernin van de Krol. Met de overwinning stelt hij zijn eerste clubtitel van Caïssa-Eenhoorn veilig.

Lees verder

Mason Brouwer op een na jongste clubkampioen ooit

Met zijn overwinning op de dit seizoen sterk spelende Sernin van de Krol heeft Mason Brouwer gisteravond in de slotronde van de clubcompetitie het kampioenschap van Caïssa-Eenhoorn veilig gesteld. Met zijn zestien jaar en elf maanden is hij de op een na jongste ooit in de 101-jarige historie van onze vereniging.

Mason Brouwer kan lachen, voor het eerst wordt hij clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn. Sernin van de Krol moet uit het schaak stappen en zal met Dxh7 de matzet incasseren.

Lees verder

Clubrecord?

Er zijn zo van die clubavonden, waarop veel gebeurt. Bijvoorbeeld in de partij David Verweij – Arnold van der Wolff. De zwartspeler sleurt schrijver dezes bijna van zijn plaats bij de bar vandaan, want hij moet de stelling zien. Het enthousiasme werkt aanstekelijk en even later is inderdaad iets bijzonders te zien. Na dertig zetten staat alles nog op het bord. ,,Ik eis een clubrecord’’, roept Arnold, denkend dat ik alle ruim tienduizend partijen in mijn archief in mijn hoofd heb. ,,Dit is nog nooit gebeurd.’’

David Verweij - Arnold van der Wolff, de stelling na 30. ... Pce7. Er is nog niets geslagen. Een clubrecord?

Lees verder

Het imponerende clubkampioenschap van Peter Doggers

Het veroveren van het clubkampioenschap is al heel lang inzet van de dinsdagavondse partijen. Dat geldt overigens voor een klein aantal spelers; de meeste komen voor het schaken zelf en houden zich niet bezig met de strijd om de eerste plaats. Maar de toppers kijken wel naar het klassement en opvallend is dat in ruim veertig seizoenen slechts drie man de dubbele cijfers hebben gehaald met een winnende beginserie. Zoals Peter Doggers in de competitie 1992-1993.

Lees verder

Op jacht naar de alltime-koppositie

Wordt Ronald Ritsema komend seizoen afgelost door Fred Avis of Nick Manshanden? Na de fusie veroverde hij vijf titels op rij en is de beste clubcompetitieschaker in het eerste decennium van Caïssa-Eenhoorn. Maar vanaf morgen kunnen Fred en Nick jacht maken op de leidende positie in het totaalklassement. Na twee tweede plaatsen op rij heeft de huidige rapid- en snelschaakkampioen van Caïssa-Eenhoorn (alsmede bekerhouder) acht punten achterstand op Ronald en zal hem met dezelfde prestatie passeren. Fred moet minimaal zesde worden om dat ook te doen.

Ronald Ritsema op de hoogste tree van het alltime-clubkampioenschapklassement van Caïssa-Eenhoorn.

Lees verder

Abel Romkes bijzondere clubkampioen

Voor de vierde keer op rij heeft Caïssa-Eenhoorn een nieuwe clubkampioen. Nadat in 2018 Roy Kerkhoven de opvolger werd van Ronald Ritsema (die het jaar ervoor zijn zesde titel op rij pakte), lukte het niemand het succes te prolongeren. Gijs Leene en Peter van den Brink stonden daarna op de hoogste tree van het denkbeeldige ereplatform, ditmaal mag Abel Romkes daarop plaatsnemen. Nick Manshanden kroonde zich voor de vierde keer tot vice-kampioen, David Verweij heeft voor het eerst de top drie gehaald.

Lees verder

Een wonderschone zet

Laatst liep ik op de clubavond maar weer eens een rondje door de zaal, aangezien mijn tegenstander toch aan zet was. En alhoewel er op menig bord leuke stellingen te zien waren ging mijn voorkeur toch uit naar de partij van Aad Laan tegen Steven de Waart. Steven is ook al een paar keer mijn tegenstander geweest en ik weet dat hij een aanvallende speler is. Als je vroeg rokeert dan opent hij meteen de aanval op je koningsstelling waarbij hij niet schroomt om er nog even een stuk tegen aan te gooien en zijn eigen koning midden op het bord te laten staan. Hij heeft nooit een saaie partij. Lees verder

Peter van den Brink clubkampioen

Met het clubkampioenschap van Peter van den Brink heeft Caïssa-Eenhoorn voor de derde keer een nieuwe naam bovenaan de ranglijst. Na vijf titels op rij van Ronald Ritsema (met tien in totaal recordhouder) doorbrak in 2018 Roy Kerkhoven de hegemonie en werd Gijs Leene een jaar later zijn opvolger. Het COVID-virus zorgde voor een stilstand, de hervatting van de clubcompetitie leverde een overtuigende winnaar op.

Peter van den Brink, sinds een kleine week kersvers clubkampioen, noteert in zijn partij tegen vice-kampioen Nick Manshanden.

Lees verder

Sjoerd Kelder prolongeert rapidtitel

Op de eerste dinsdag van mei is Sjoerd Kelder er in geslaagd zijn rapidtitel te prolongeren. In de finalegroep was het tot het laatste moment spannend, maar kon hij na het afdwingen van een remise tegen ondergetekende de felicitaties ontvangen. Hij eindigde daardoor met 3,5 uit 5 een half punt voor Nick Manshanden en Roy Kerkhoven.

Sernin van de Krol en Robin Duson wonnen met resp. 4,5 en 5 uit 5 met overtuiging de andere twee pouls.

De komende drie weken zal er nog interne worden gespeeld. De kampioen is al bekend, maar er wordt nog wel hard gestreden om de andere ereplekken en categorieprijzen. Op 31 mei is er een gezellige slotavond.