Prima start voor Robin op NK in Assen

njskRobin Duson komt deze week in actie op het Nederlands kampioenschap voor B-meiden (tot 16 jaar) in Assen. Met zeven andere strijdt ze t/m zaterdag om de NK-titel. Robin is dit jaar als favoriet het toernooi begonnen.

Ze is meteen voortvarend uit de startblokken gekomen! In de eerste ronde versloeg ze namelijk haar belangrijkste (op papier) concurrente Anna Martinez.

Alle partijen dit NK zijn live te volgen op de toernooiwebsite (ronde 2 voor Robin start maandag om 14:30 uur). Lees verder

Het koninklijke spel ontbreekt niet bij de Koningsspelen

Het schaken wordt vaak het koninklijke spel genoemd. Tijdens de Koningsspelen kan het niet ontbreken en op de Hoornse openbare basisschool Wereldwijzer gebeurt dat ook niet. Een kleine vijftig leerlingen leren spelenderwijze de eerste beginselen van het schaakspel.

De Koningsmatch is begonnen. De paarden moeten naar de witte hoekvelden.

De Koningsmatch van de Koningsspelen is begonnen. De paarden moeten naar de witte hoekvelden.

Lees verder

Zesde sluit seizoen winnend af

Afgelopen donderdag speelde ons zesde team de zesde en laatste wedstrijd van het seizoen in de zevende ronde van klasse 3D. Onze jeugdige teamleider was helaas verhinderd en dat net nu we tegen het jeugdteam van Purmerend speelde. De gemiddelde leeftijd lag iets boven de 13 jaar.

Drie remises en twee winstpartijen leidde tot een overwinning van 2,5-3,5.

1 Sven Damen - Wout Druijf 1524 1-0
2 Thomas Dovermann  - Willem van der Veen  1420 0-1
3 Romayn Brandsma  1259  - Ruud Loots  1412 ½-½
4 Vladimir Bartels  1110  - Sander Bischoff  1493 ½-½
5 Lasse Bartels  1214  - Roel Ridderikhoff  1537 0-1
6 Sandro Gaeta  - Marc Baank  1407 ½-½
 1194  1465

Caïssa-Eenhoorn is als vijfde geëindigd in deze poule. Tegen een aantal tegenstanders had er zeker mee in gezeten, maar Volendam 2 is de terechte winnaar. Gefeliciteerd!

Donderdagmiddagschaak centraal in ‘Vuurtoren, een schaakrelaas’

De Hoornse schaakgeschiedenis wordt voor een groot gedeelte bepaald door Caïssa en HSV De Eenhoorn en hun opvolger Caïssa-Eenhoorn. Maar ook De Vuurtoren speelt daar een rol in. Donderdagmiddagschaakvereniging, opgericht door Dirk Beemster. Zaterdagmiddag presenteerde hij in de barruimte van De Kreek zijn boek ‘Vuurtoren, een schaakrelaas’, waarin realiteit en fantasie samen optrekken.

Dirk Beemster overhandigt het eerste exemplaar van 'Vuurtoren, een schaakrelaas' aan Caïssa-Eenhoorn-speler Peter Doggers.

Dirk Beemster overhandigt het eerste exemplaar van 'Vuurtoren, een schaakrelaas' aan Caïssa-Eenhoorn-speler Peter Doggers.

Lees verder

Mooie zaterdag CE 1 en CE 2

De voorlaatste bondsronde van het seizoen hebben in de klassen met teams van Caïssa-Eenhoorn opzienbarende uitslagen opgeleverd. Onze meiden – meervoud, want we hebben nu Arlette van Weersel en Robin Duson in de gelederen – en jongens deden daar niet aan mee. Het vlaggeschip versloeg Qonnected/Hardenberg met 5-3, het tweede team verzamelde een half punt meer tegen Paul Keres 3.

De laatste thuiswedstrijden van dit seizoen in De Kreek zijn begonnen. Rechts Caïssa-Eenhoorn - Qonnected/Hardenberg, links Caïssa-Eenhoorn 2 - Paul Keres 3.

De laatste thuiswedstrijden van dit seizoen in De Kreek zijn begonnen. Rechts Caïssa-Eenhoorn - Qonnected/Hardenberg, links Caïssa-Eenhoorn 2 - Paul Keres 3.

Lees verder

Kleine overwinning in Castricum niet genoeg voor de titel van CE3

Een week geleden was een ieder gefocust om in de laatste wedstrijd van het seizoen te laten zien dat Caïssa-Eenhoorn 3 niet ten onrechte het gehele seizoen boven aan had gestaan. De nederlaag in de vorige wedstrijd tegen naaste concurrent HWP was in mijn ogen al onnodig, maar de manier waarop stelde mij het meest teleur. Lees verder

Live: Caïssa-Eenhoorn 1 - Qonnected/Hardenberg

Vanmiddag wordt weer in de KNSB-competitie gespeeld. Het 1e speelt tegen Qonnected/Hardenberg (Hardenberg) en het 2e tegen Paul Keres 3 (Utrecht).
De partijen van het 1e zijn vanaf 13.00 uur live te volgen. De partijen van beide teams zijn natuurlijk ook te zien in De Kreek in Zwaag.

Alternatieve weergaves:

De meeste velden kunnen aangeklikt worden voor extra functies, enkele belangrijke zijn:

  • a1: begin van de partij
  • d1: zet terug
  • e1: zet vooruit
  • h1: einde van partij
  • c3: vorige partij
  • f3: volgende partij
  • c8: PGN huidige partij
  • d8: PGN alle partijen

Let op: voor deze functies is a1 altijd linksonder, zelfs als het bord omgedraaid is!

Job Bueno de Mesquita: clubschaker en bondsman

Herinneringen gaan terug naar bijna vier jaar geleden. Op woensdag 3 april 2013 wordt de vijfde ronde van het lenteveteranenkampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond gespeeld. De toernooicommissie is in de weer geweest voor een jarige Job, Job Bueno de Mesquita. Als hij nietsvermoedend de speelzaal betreedt, ziet Job een fraai versierde stoel met slingers en vlaggetjes met ‘75’. Daar speelt hij die middag zijn partij. De drukte speciaal voor hem hoeft eigenlijk niet, vindt de jarige Job, maar de Hoornse schaakliefhebber geniet er wel van.

Job Bueno de Mesquita (1938-2017).

Job Bueno de Mesquita (1938-2017).

Lees verder