Robin geëindigd op 4 uit 9 in Mamaia

img_5756-customRobin Duson heeft afgelopen anderhalve week meegedaan aan het  Europese jeugdkampioenschap. Robin (Girls 16) maakte haar debuut op het EK. In Mamaia (Roemenië) heeft ze een geweldige ervaring opgedaan.

Op het EK kwam ze na een stroeve start (1 uit 3) na zes ronden knap op 3,5 punt te staan. Het slot verliep vervolgens iets minder; ze voegde namelijk nog een halfje toe aan het totaal: 4 uit 9.

Haar Europese avontuur startte vorige week maandag. In de ochtend richting Schiphol om vervolgens met de hele Nederlandse delegatie bestaande uit 18 spelers, coaches en ouders richting Roemenië te vliegen. Na een nogal chaotische aankomst was het wel even acclimatiseren. Gold ook zeker voor Robin; want ja, toch ook spannend zo'n eerste EK!

Op dinsdag mochten de spelers dan meteen al aan de bak. Robin is als 27e (van de 74) geplaatst en daarmee ook in de bovenste helft van de plaatsingslijst. Op papier dus tegen een zwakkere tegenstander. Maar dat veel ratings niet geheel betrouwbaar zijn blijkt op zo'n EK maar al te goed; niet te veel naar kijken dus.

Robin begon het EK tegen de Turkse Poyraz Dursun. Er kwam een Draak op het bord waarin Robin met de witte stukken nooit de controle kwijtraakte over de stelling. Na dameruil voerde ze de druk langzaam op wat er gevaarlijk uitzag. De Turkse was niet geheel secuur waardoor Robin dan ook voordeel kreeg en dat uitbreidde met een ver opgerukte vrijpion. Het eindspel bleek echter vrij complex en praktisch ook niet heel makkelijk te winnen. Toen het voordeel dan ook langzaam verdween werd de vrede getekend.

In de tweede ronde kwam er tegen Maria Nass opnieuw een Draak op het bord. Aanvankelijk leek Robin met zwart voordeel te hebben in een open stelling met tegengestelde rokades . Ze maakte echter niet genoeg gebruik van haar voordeel waarna de witspeelster het initiatief langzaam overnam en op het juiste moment toeslag. In tijdnood kon Robin het niet meer keepen; helaas een 0.

Na de domper uit de tweede ronde, snel herpakken. Dat kan het beste door een goede partij te spelen. In ronde 3 kwam die er tegen de Spaanse Celia Gillis Onieva. In, ja, weer een Draak. Beide speelsters waren echter erg aan elkaar gewaagd en er kwam een bijna foutloze partij van 41 zetten op het bord. Na het afruilen van veel materiaal was het resterende toreneindspel dan ook remise.

Met 1 uit 3 geen superstart, maar ze speelt verder dus wel prima. Ze wordt er echter nog niet echt voor beloond. Maar ja, het is toch een EK en je krijgt daar niet van alles cadeau. Er wordt tot op het bot gestreden voor het eremetaal. In ronde 4 kwam daar gelukkig verandering in.

Ditmaal geen Draak maar een gesloten Siciliaan (bah). Met zwart speelde Robin daar haar systeem tegen, en dat lukte vrij aardig. De Portugese Ana Ines Silva Da Teixeira kon namelijk niet lang genieten van het witte voordeel. Goed getimed kon Robin dan ook afwikkelen naar een dame+loper eindspel waarin haar stukken beter gepositioneerd stonden. Met een dubbelpion meer was het lang zoeken naar een goede winstpoging. Nadat de lopers het bord afgingen was die gevonden, aangezien ze op handige wijze de dames ruilen. Ze had het goed berekend, want na een wedren ontstond er opnieuw een dame-eindspel, maar ditmaal eentje die veel makkelijker te winnen bleek. Na ruim 5 uur spelen en 92 zetten capituleerde de Portugese.

Het eerste volle punt op een EK is een feit, en das wel lekker. Toch wel een fijne gedachten, en iets waar op voortgeborduurd kan worden. Met 50% had ze in ronde 5 weer wit. Ditmaal tegen een Wit-Russische (Ksenia Dolbieva). Ze kreeg een prima stelling vanuit een Taimanov en kon (wel bekend) op h7 inslaan waarmee ze een pion won. Het nadeel was wel dat zwart het sterkere loperpaar bezat. Het resterende eindspel van L+P tegen L+L met dan die witte pion meer bleek dan ook lastig te winnen: remise.

Na een welverdiende rustdag op zondag konden de spelers uitgerust maandag aan de zesde ronde beginnen. De rustdag heeft Robin goed gedaan, want met zwart behaalde ze haar tweede volle punt! Nadat het haar in de eerste ronde niet lukte van een Turkse te winnen, lukte dat vandaag wel tegen Eda Celik. Een mooie opsteker :)!

Haar toernooicoach Stefan Kuipers maakt elke dag een videoverslag van de gespeelde ronde. Deze keer met Robin en het mooie slot van haar overwinning!

In ronde 7 speelde Robin tegen de Griekse Magdalini Louka. Flink ondergerated, want met een TPR van dik 2100 doet zij het erg goed. Dat Robin moeilijk te verslaan is met wit bleek ook vandaag. Uiteindelijk eindigde de partij in remise, wat haar vierde remise met wit betekende.

Robin kreeg in de voorlaatste ronde voor het eerst een op papier sterkere tegenstandster. En ook meteen een pittige! WFM Anna Avonasieva (2263) uit Rusland kreeg ze tegenover zich. Met zwart speelde ze een prima partij, kwam goed uit de opening, en er leuk weinig aan de hand. Robin offerde vervolgens (correct) maar ging hierna helaas niet goed verder. Na een afwikkeling kwamen de dames dan ook in een voor Robin ongunstig eindspel terecht. De witte stukken (T+T+P+L) waren al samenwerkend de zwarte dame en toren de baas: 0.

Het einde is in zicht, en zeker voor de Nederlandse ploeg een spannende laatste ronde in het verschiet. Dat, aangezien een aantal Nederlandse spelers kans maakte op een podiumplaats of een top-10 klassering. Helaas viel het allemaal net de verkeerde kant op in de slotronde. Uiteindelijk waren twee vijfde plaatsen (Lucas van Foreest (Open 16), en Eelke de Boer (Open 14)) het hoogst haalbare.

Robin kon haar EK jammer genoeg ook geen glans geven in de laatste ronde. Ondanks goed spel brak tijdnood haar namelijk op. Hierin werd ze door Dana Vambute (Litouwen) pardoes mat gezet. Uiteindelijk dus een score van 4 uit 9, wat een 49e plaats betekende.

Ondanks het feit dat de score ietwat tegenvalt (al moet er dus niet te veel naar die ratings worden gekeken) natuurlijk een geweldige ervaring om nooit meer te vergeten. En ze heeft het erg naar haar zin (gehad) in Roemenië, hetgeen natuurlijk ook erg belangrijk is 🙂 !

Dat was het EK voor nu; wie weet volgend jaar weer?!

 

Lees alle verslagen van de Nederlandse delegatie op het blog.

Alle uitslagen/eindstanden zijn te vinden op Chess Results.