Tweede team wint nipt van VAS II

Veel schakers spelen voor hun ontspanning, maar de Amsterdamse schaakclub VAS weet daar nog iets aan toe te voegen. Op het Science Park van de Universiteit van Amsterdam vindt het schaken namelijk plaats in een yogazaal. Geen wonder dus dat er het eerste anderhalf uur feitelijk helemaal niets gebeurt. Op ieder bord lijkt remise voor de hand te liggen en we besluiten dat Jerrel en Ronald dit ook aanbieden. Met deze twee remises zijn immers direct de sterkste spelers van VAS II geneutraliseerd. Even later speelt ook Sjors remise.
De eerste die de balans verstoort is Joseph: hij wint twee pionnen, maar moet daarvoor een aanval van zijn tegenstander doorstaan. Wanneer hij op de 28e zet weet te rokeren, blijft er van deze aanval echter weinig meer over.

Het is niettemin pas in de tijdnoodfase dat zich de echte verschillen beginnen af te tekenen. Onder tijdsdruk bemachtigt Peter een gedekte vrijpion en weet hij zijn tegenstander vrijwel volledig terug te dringen op de achterste rij, terwijl naast hem Arjon zijn tegenstander met een fraaie combinatie een stuk (en de partij) afhandig weet te maken. De stand is hierdoor 3,5-1,5 in ons voordeel. Het echte vuurwerk vindt echter een paar borden verderop plaats, waar Ardjan het erg moeilijk heeft tegen Sietske Greeuw en met nog 7 seconden op de klok de tijdscontrole haalt. Alexander weet dit huzarenstukje zelfs te overtreffen door niet veel later met slechts 1 seconde de tijdscontrole te halen. Als de rook is opgetrokken blijkt Ardjan met een drie tegen vier pionnen in een eindspel verzand te zijn; beide spelers hebben daarnaast nog twee lopers. Terwijl het publiek twijfelt of dit remise moet zijn, blijkt Alexander na de reconstructie volstrekt verloren te staan en verliest hij dit seizoen voor het eerst.

Gelukkig vouwt Peter zijn tegenstander ondertussen onverstoorbaar op tot in het kleinste hoekje van het schaakbord. Met een mooie en onafwendbare lopermanoeuvre beslist hij de partij en mag hij zich officieel 'matchwinnaar noemen'. De enige die dan nog vecht voor zijn leven (en inmiddels langer bezig is dan Henk-Jan) is Ardjan. Hoewel remise voortdurend binnen handbereik lijkt, speelt Sietske het wel heel nauwkeurig en delft Ardjan alsnog het onderspit.

Het tweede team heeft derhalve, net als vorig jaar, met de kleinst mogelijke cijfers gewonnen van VAS II.

VAS II (1976) - Caissa-Eenhoorn II (2054) 3,5 - 4,5

Han Sinke (2164) - Jerrel Thakoerdien (2037) 0,5 - 0,5
Sietske Greeuw (1919) - Ardjan Langedijk (2102) 1 - 0
Roel Dormits ((1973) - Sjors Broersen (2091) 0,5 - 0,5
David Kleeman (1966) - Alexander Geerts (2083) 1 - 0
Joris van Vuure (2170) - Ronald Ritsema (2039) 0,5 - 0,5
Piet van Eeghen (1868) - Joseph Molenaar (2063) 0 - 1
Dick Paulis (1906) - Peter Holscher (2005) 0 - 1
Camilo Guzman (1846) - Arjon Buikstra (2015) 0 - 1