Koers blijft gehandhaafd voor het eerste

Zaterdag 26-11 speelde we met het eerste onze 4e ronde partij in Leeuwarden tegen Phillidor. De geschiedenis leert ons dat deze tegenstander ons “normaal” gesproken wel goed ligt en de we de punten doorgaans meenemen naar Hoorn. Behalve vorig jaar dan, toen degradeerden we. Nu mochten we ook nog eens tegen het tweede spelen wat onderaan stond in onze klasse. Ondanks dat gegeven was ik er toch niet gerust op. We speelden met 3 invallers en een halve zieke wat geen probleem mocht opleveren en het uiteindelijk ook niet deed.

Op bord 8 speelde Ronald die inviel voor invaller Geerts met zwart tegen een ervaren rot die op papier hun 3 de speler was. Na een tamme opening die de witspeler zeer goed onder de knie heeft ( +/- 150 jaar ervaring) bood hij in iets betere stelling plotseling remise aan. Ronald kwam zoals het hoort (Ardjan lees dit) even vragen bij de teamleider wat hij moest/mocht doen. Na overleg werd besloten dit aan te nemen zodat ook voor Ronald het wachten kon beginnen. 0,5-0,5.

Daan op bord 1 speelde niet des Daans en stond optisch wat gedrukt. Net toen Daan eronderuit kwam en veel materiaal had gewonnen werd een matnet over het hoofd gezien. 1,5-0,5.

De volgende 3 borden werden in 5 minuten beslist:

Ardjan speelde op bord 5 een rustig opgezet potje met steeds een kleine plus. Veroverde een pion en ging proberen deze pion te verzilveren met zijn toren en 2 lopers . De tegenstander probeerde dit te voorkomen met zijn toren en 2 lopers, en net toen hij dacht de pion terug te winnen kostte dit door een kleine combinatie een vol stuk. 1,5-1,5.

Jerrel op bord 3 speelde tegen een agressieve tegenstander die zijn eigen pionnenstructuur verwaarloosde en zijn koning in het midden liet staan om een beetje aanval te krijgen. De beste man nam iets teveel risico (in een mindere stelling) waardoor er dwars doorheen ging en simpel een stuk won 1,5-2,5.

Jeroen op bord 6 speelde tegen hun minst sterke tegenstander die stug ging staan en niks deed. Na lang gemanoeuvreerd te hebben met zijn stukken wist Jeroen een pion te snoepen. Het was nog vrij lastig om deze pion te verzilveren maar toen de beste man er een stuk bij gaf was het uiteraard gedaan 1,5 -3,5.

Bas op bord 7 speelde tegen de topscoorder van het team. Bas koos in de opening voor het verkeerde plan waardoor zijn stukken niet optimaal stonden en de stelling van zijn tegenstander heerlijk makkelijk speelde. Eerst verloor Bas een pion,probeerde nog tegenspel te creëren maar zijn tegenstander speelde het keurig uit 2,5-3,5.

Henk-Jan speelde op bod 2 tegen hun sterkste man, investeerde veel tijd in de opening (je verwacht het niet bij Henk-Jan) en kwam prima te staan. De tegenstander speelde vaak niet de beste zetten om onze man nog meer tijdsdruk te geven. Henk –Jan bleef koel en overklaste zijn tegenstander volledig en pakte zo het beslissende punt 2,5-4,5

Martijn op bord 4 was ondertussen nog bezig tegen de ZEER ervaren Etmans. Na een rustige opening had Martijn het loperpaar te pakken, maar had wit enige compensatie door middel van zijn sterke paarden in het centrum. Nu is het in dit soort stellingen meestal afwachten en genieten hoe Martijn zijn stelling beetje bij beetje beter maakt en alsnog het punt pakt. Onze “fitste” man speelde waarschijnlijk ook tegen hun “fitste” man want deze gaf geen krimp en pakte zijn verdiende halfje 3-5

Punten in de tas en ons opmaken voor de wedstrijd van 17-12 waarin onze naaste concurrent Sissa 2 op bezoek komt en waarin veel duidelijk kan worden wie deze klasse gaat winnen. Allemaal komen dus op de 17e naar De Kreek om onze mannen aan te moedigen 🙂