Het vijfde begint ook met externe winst

Wij konden natuurlijk niet achterblijven bij de scores van het 1,2 en 4e team. Wij mochten de clubkleuren vertegenwoordigen tegen Groene Zes/Schaaklust 2. Het werd een monsterscore van 5,5-0,5. Alleen Piet Duson liet een halfje liggen. Normaal gesproken moet je vroeger opstaan om van hem te winnen, deze keer vond Piet dat hij zelf te vroeg was opgestaan en deelde het punt.

Bord 6: Gerard Groot – Piet Sinnige

Piet speelde de opening wel heel tam, zodat ik een prachtig pionnencentrum kreeg. Na zijn korte rokade besloot ik voorlopig niet te rokeren, maar een pionnenopmars op de koningsvleugel te beginnen. Piet besloot tot een paardoffer op g4, maar dit leidde niet tot enig initiatief of een andere vorm van compensatie. Piet ruilde ook al zijn lichte stukken, zodat mijn materiële voorsprong van een paard tegen twee pionnen relatief steeds groter werd. In een paar zetten kon ik de druk op zijn stelling vergroten. Na mijn 24e zet dreigde nog meer materiaalverlies en gaf Piet zich gewonnen.

Bord 5: Jan Olthof - Wout Druijf

Ik speelde de opening veel te passief en kwam flink gedrongen te staan. Langzamerhand werden de ruimtes voor mij steeds kleiner en kleiner totdat Jan een verkeerd torenoffer deed waarna ik een kwaliteit won en ook de ruimte kreeg. Jan staakte de strijd op het moment dat ik een vol stuk ging winnen.

Bord 4: Piet Duson - Ron Smit

Na een wat onorthodoxe versie van het gesloten Siciliaans had ik hier met wit na 11. ... Db6 gewoon kunnen rokeren met behoorlijk voordeel. Ook later in de partij had dat nog steeds gekund maar heb ik dat helaas nagelaten. Uiteindelijk rokeerden zowel zwart als wit lang en bleef er een gelijke stelling over waarna zwart remise aanbood.

Zo stonden we binnen een uur 2,5-0,5. Ook al sta je voor het blijft toch spannend. Kijken of we nog wat konden snacken. 😊

Bord 1: Nico Weel - Frans Krachten

Nico begon erg voorzichtig in een Scandinavische partij met de dame op d6 gepositioneerd. De gehele partij was in evenwicht maar minieme verschillen volgens Schreuder! Aan het einde begon Nico te forceren en vond de beste zetten niet meer. Frans wel en die ronde het eindspel mooi af ondanks grote druk van Nico op zijn koning.

De man in vorm
Bord 2: Arnold van der Wollf - Axel Zee

Een vreemde Siciliaan kwam er op het bord, zwart sloeg niet op d4, wit kreeg hierdoor veel ruimte, en zwart bleef de gehele partij gedrukt staan. Tot de 22ste zet werd er niets geslagen. In de slagenwisseling die volgde hield wit een stuk meer over.

Als je wint hou je de Koning over. De druk was er niet meer, het matchpoint was al binnen.

Bord 3: Eugene Koomen - Sander Koning

Na de opening was het beginvoordeel voor wit verdwenen en was er balans in de partij. Hierna werden de zwarte paarden al snel afgeruild met de witte lopers. Na 17 zetten had de blonde dame al 5 moves(Dc2- Dd2-Dxe3-Dxd3-De3) gemaakt. Voordat deze dame nog doller werd, vond er een afruil plaats(Db6xe3 na d4xe5)waardoor er een dubbele isolani op e3 en e5 ontstond. Hierna kon er een zwarte toren doordringen via f2 en de b2 pion opsnoepen. Het loperpaar kreeg meer ruimte en was dynamischer dan de twee witte paarden. Na verdere afruil en met een tijdsvoordeel van 25 minuten volgde het eindspel hetgeen aanschouwd werd door bierdrinkende teamgenoten. Na veertig zetten eindigde de langste partij van deze match, promotie van een zwarte pion op één van de vleugels was niet meer te stoppen.

Conclusie: Voor het 5e moet je niet vroeger opstaan

Wout Druijf