CE4 boekt keurige zege tegen sterk Bergen 2

In de vijfde ronde heeft CE4 een keurige en belangrijke zege geboekt op het sterke Bergen. Na een spannende avond stond er 5-3 voor de Hoornse ploeg op het scorebord.

In de eerste vier ronden had CE4 drie punten verzameld, en gezien de sterkte van de 2e klasse A was het duidelijk dat lijfsbehoud voor het team nog geen zekerheid was. Maar een plek in de derde klasse kan voor dit team toch ook niet!? Er was reden genoeg om alles op alles te zetten om de twee matchpunten binnen te halen.

De avond begon slecht. Sernin van de Krol te maken gehad met tragische familieomstandigheden. Het siert zijn instelling dat hij toch wilde spelen, maar de concentratie was waarschijnlijk niet honderd procent en hij gaf spoedig een stuk weg.

Daar stond tegenover dat ook Simon Greve, die tegen Bas speelde, in de opening niet bij de les was. Simon verspeelde ook in de opening een stuk. Hij probeerde Bas het in het vervolg van de partij nog tot fouten te verleiden maar Bas liet zich de kaas niet meer van het brood eten.

In die tussentijd waren er ook al drie andere partijen goed afgelopen voor CE4. Martijn had op bord 7 gewonnen van Tammo Meedendorp. Op bord 6 had Aad een pion verloren, maar had daarvoor wel veel beter spel dan tegenstander Karel Otto. In veel gevallen is tijd op de hand van de speler met materiële voorsprong maar hier was het niet het geval. In de tijdnoodfase maakte Karel een andere fout en bood toen maar remise aan. Aad wilde meer en kreeg het ook toen hij even later de dame kon veroveren.

Arend speelde een prima partij tegen Rudolf Rijnveld. Arend is natuurlijk een man naar mijn hart want hij speelt gewoon fatsoenlijk Siciliaans. Hij verdient dan ook een goed resultaat. Hij won in het middenspel een loper maar dat ging wel ten koste van twee pionnen. Deze maakten deel uit van de zwarte koningsstelling en toen Rudolf even later met de dame binnenviel leken Arend's dagen geteld. Arend had echter het beste gerekend. De laatste zetten verdienen een diagram.

4-1 was een mooie tussenstand maar het was nog maar zeer de vraag of het tweede matchpunt binnen kon worden gehaald. Gerrit Roos had ergens in zijn partij een pion achterstand opgelopen en ofschoon er met veel zwakke stukken een zekere remisemarge was leken de winstkansen toch vooral voor Toon Hollanders. Op de hoogste twee borden zaten David en ik nog te schuiven. David had tegen Jasper Dekker een heel behoorlijke stelling maar zo gruwelijk weinig tijd! En een eenvoudige stelling was het zeker niet. En op het bord naast hem zat ik tegen Andries Dekker. Andries had in een Siciliaan niet veel bereikt en hoewel hij wat beter stond was er weinig aan de hand, totdat hij op slinkse wijze mijn toren wist in te sluiten.

Na het nodige gespartel kwam het onvermijdelijke en ik moest mijn toren geven tegen zijn paard. Daarna stond Andries meteen veel beter en toen ik in al heel slechte stand een stuk weggaf was het tweede punt voor Bergen binnen. Gelukkig ging het bij Gerrit helemaal goed. Toon had het vreselijk te kwaad met de klok en ook vooral met een dikke vrijpion die Ger in het centrum had rondlopen. De dikke vrijpion ging er wel vanaf, maar niet zonder dat het een stuk kostte. De rest was niet moeilijk meer.

David tegen Jasper was onbehoorlijk spannend. Jasper had het inmiddels ook vreselijk kwaad met de klok en beiden leefden voort op de increment. David had een paar keer voor de zetherhaling kunnen gaan maar ging voor de (beslist aanwezige) eigen kansen. Dit pakte echter niet goed uit. Ook Jasper had gevaar gesticht en dit bleek beslissend. De Bergense speler brak door en in een verloren stand viel onze man's vlag. 5-3.

Vooraf had ik gedacht dat we met vijf punten veilig zouden zijn, maar zo simpel is het nog niet. Het is buitengewoon dringen in de 2e klasse A. Waagtoren staat een straatlengte voor en is al zowat kampioen. KTV staat een straatlengte achter en lijkt verzekerd van degradatie. Maar de nummers 2 tot en met 7 hebben allen zes, vijf of vier punten. In de laatste twee ronden gaan we nog op bezoek bij MSC  en bij Aartswoud. Daar zullen zeker nog enkele punten verzameld moeten worden.