CE 5 kampioen

Verslag: Piet Duson

Na de nipte overwinning in de 4e ronde uit tegen Purmerend 4 kon het kampioenschap het 5e bijna niet meer ontgaan. In de resterende twee rondes zou 1 matchpunt genoeg zijn om de buit binnen te halen. De eerste kans was op dinsdag 13 maart tegen nummer laatst in de poule KTV 3.

Het laatste loodje in de kampioenswedstrijd van Caïssa-Eenhoorn 5. Sander Koning zal met wit de eindstand tegen KTV 3 op 5-1 bepalen.

Kopman Frans genoot van een welverdiende vakantie na in zijn voorgaande 4 partijen 3½ punt binnengehaald te hebben. Ook Gerard was afwezig vanwege toneelverplichtingen maar had zijn bijdrage ook al geleverd door in de voorgaande rondes 3 uit 3 te scoren. Gelukkig konden we op vaste invaller Co rekenen en ook Jan Schagen had wel zin in een kampioenswedstrijd.

Het eerste punt werd binnengehaald door Arnold op bord 2, die dit seizoen zowel intern als extern (4 uit 4!) uitstekend in vorm is. Binnen de kortste keren kreeg tegenstander Werner de Groot een aanval te verduren waar voor zwart geen ontsnappen meer aan was.

Arnold van der Wolff is de eerste die zijn winstpremie heeft geïncasseerd. Na zijn snelle zege kan hij daarmee de overige partijen volgen.

Het volgende punt werd bijgeschreven door Piet op bord 6 die nu helaas wel zijn 100% remise score in de externe competitie kwijt is. Na een onorthodoxe opening van Jan Hoffer (2… Df6) en tegengestelde rokades stond de zwarte koning niet echt veilig op de damevleugel. Nadat de pionnen op a6 en b7 gevallen waren, was er geen houden meer aan voor zwart.

Peter Stam redde bij de stand van 2-0 op bord 3 de Enkhuizer eer, al zag dat er na een half uur niet naar uit. Co Buysman won op de zestiende zet de kwaliteit en had een goede stelling. Maar het niveauverschil van zijn partijen in De Kreek en elders in den lande is dit seizoen enorm. Drie dagen eerder gelijkwaardig aan een speler met een rating van boven de 2200, tegen KTV 3 verliezen van een opponent met een rating van 1374. Terwijl Peter steeds de beste zetten deed, was de concentratie bij de zwartspeler volledig verdwenen. Toen met een paardschaak dameverlies in aantocht was, staakte Co de strijd.

Caïssa-Eenhoorn 5 heeft zo zijn eigen manier om de enige verliezer van de avond te troosten.

De vraag was nu wie het kampioenschapspunt zou gaan binnen halen, het leek erop dat dat op bord 1 bij Wout of bij Jan op bord 5 zou gaan gebeuren. Sander op bord 4 had het op dat moment lastig tegen Jur Visser. Wout had de koning van Henri Stouten min of meer naar het midden van het bord weten te lokken en leek elk moment de partij te kunnen beslissen maar moest zelf nog wel opletten voor een witte tegenaanval. Jan had ondertussen een toren meer maar Said Husaineid bleef dapper weerstand bieden. Uiteindelijk was het Wout die voor de 3-1 zorgde met vlak daarna Jan die het 4e punt binnenhaalde.

Volop concentratie bij invaller Jan Schagen (links). Met zijn winstpartij deelt hij mee in de feestvreugde.

Het kampioenschap was binnen maar het wachten was op Sander die zijn partij tegen Jur Visser aan het kantelen was en de wedstrijd toch in stijl wilde afsluiten. Na een penning op een zwart paard op de h-lijn wist wit toch beslissend voordeel te krijgen en de 5-1 eindstand op het scorebord te brengen.

Er rest het vijfde nog 1 wedstrijd om des keizers baard tegen Revanche maar het zou wel mooi zijn om ook de laatste wedstrijd winnend af te sluiten en met een 100% score naar de 2e klasse te promoveren, er van uitgaande dat het 4e er in slaagt niet uit de 2e klasse te degraderen.

De premie van De Kreek voor het kampioenschap van Caïssa-Eenhoorn 5. Gerard Groot schept op, Arnold van der Wolff heeft dat al gedaan.

De kampioensschaal is ook bestemd voor Willem van der Veen, speler van Caïssa-Eenhoorns viertallenteam dat eveneens de titel heeft veroverd. Links Wout Druijf, de succesvolle ploegleider van CE 5, met naast hem Sander Koning.