De Amstel - Caïssa-Eenhoorn 2

De Amstel – Caissa Eenhoorn 2

Zaterdag 10 maart trad het tweede uit aan tegen De Amstel. De wedstrijd werd gespeeld in een sympathiek dorpscentrum in Uithoorn, een van de plaatsen met de hoogste stoplichtdichtheid van Nederland. Het tweede van de Eenhoorn kon bij een goede uitslag nog hopen op een mooi resultaat in de ranglijst (alhoewel de kans op promotie vrijwel nihil was), terwijl De Amstel punten kon gebruiken om uit de onderste regionen te komen. Alexander en Ardjan waren afwezig en werden vervangen door Fred en Robbert. Het gemiddeld ratingverschil tussen de twee was hierdoor 50 punten in het voordeel van Caissa - Eenhoorn, maar het beloofde een spannende schaakmiddag te worden.

Geertsema – Romkes

Abel was als eerste klaar. De tegenstander werd in de opening verleid tot een initiatief dat nergens toe leidde. Abel kwam hierna snel beter te staan en maakte de partij ruim voor de tijdscontrole af. Onderstaand de stelling na 20. … Db6.

De witte stelling is al iets minder door de vreemde opstelling van zijn stukken en de zwakte op c3, maar na 21. Pd6+ Lxd6 22. Lxd6 Pe4! gaat het van kwaad tot erger en moet wit een pion geven met 23. Lc5. Naast een pion meer heeft zwart ook een betere stelling die Abel snel omzette in winst.

Buikstra – Konst

Arjons partij ontbrandde ondertussen al vroeg in de openingsfase. Beide spelers zijn all-in gegaan als de volgende stelling ontstaat:

Volgens Stockfish heeft wit hier een ruime plus na 14. Lxc4, maar na 14. 0-0 Dc3 (dubbele aanval) is het plots zwart die beter staat. Hier volgde 15. Lxc4 Dxa1 16. Lxd5 Lxg5 17. hxg5 exd5 en Arjon verloor op tijd (!) in slechte stelling. Interessant genoeg had het nagenoeg gelijk gestaan als Arjon op zet 17 niet hxg5 had gespeeld maar Dh5+! Na de computervariant 17 … g6 18. Dxg5 exd5 19. Pf3 Le6 20. Dd2 Db1 21. Pg5 Ld7 22. Te1! wordt de toren achterstand van wit gecompenseerd door de zwakke koningstelling en slecht gepositioneerde dame van zwart. Helaas. (1-1).

Snijders – Avis

Ondertussen speelde Fred geheel in eigen stijl een aanvallende partij die na 21. … h3+ van zwart de volgende stelling opleverde:

Zowel wit als zwart hebben dreigingen in deze complexe stelling en de kansen zijn volgens Stockfish ongeveer gelijk. Het is echter wit die schaak staat en een keuze moet maken tussen 4 koningszetten, waarvan er maar 1 goed is (Kf1). Helaas koos Fred hier voor 22. Kf2?, waarna de witte koning vatbaar wordt voor een aantal pijnlijke schaakjes. Na 22. … Bc5+ 23. Kf1 Pxf4 is wit gedwongen zijn dame te geven met 23. Pxf4, aangezien na gxf4 Dh4 volgt met matdreiging. Fred creëerde nog wat kansen later in de partij, maar moest uiteindelijk het hoofd buigen. (1-2).

Broersen – Van Lommel

Ondertussen had de benjamin op bord 3 onderstaande scherpe stelling bereikt:

Als wit hier 26. Te1 speelt staat het ongeveer gelijk. De witte aanvalskansen en de slechte loper van zwart wegen op tegen de achterstand in pionnen. Hier bracht echter wit een truc in de stelling met (objectief niet goede) 26. Td6, waarna het verleidelijke 26. … Pe5 meteen tot verlies leidde na 27. Pxe5 Txe5 28. Dg3 met dubbele aanval. Zwart gaf op. (2-2).

Brugge – Van Dijkhuizen

Robbert speelde ondertussen een goede partij tegen Brugge, welke had hij kunnen bekronen in onderstaande stelling:

Ondanks een pion minder heeft zwart heeft duidelijk het beste van het spel met actieve stukken en een voor wit vervelende penning op de onderste rij. Hier speelde Robbert het logische 32. … Lf8 om zijn laatste stuk bij de aanval te betrekken, maar dit geeft wit de tijd zijn stukken te hergroeperen. Na het moeilijk te vinden 32. … Da5! 33. Tf1 Dxa2 heeft zwart de pion teruggewonnen met een betere stelling waaruit wit zich lastig kan bevrijden. Na het gespeelde 32. … Lf8 kon wit stukken ruilen met 33. Td2, waarna de uiteindelijke remise het meest logische resultaat was (2,5-2,5).

Van Hoorn – Molenaar

Net als in de afgelopen ronden is toch weer een klein hoogtepunt de partij van Joseph. Na een door wit goed (en door zwart onnavolgbaar) gespeelde opening is de volgende stelling bereikt:

Zwart heeft een ontwikkelingsachterstand en een enorm slechte loper op h7. Wit heeft ondertussen zijn stukken gemobiliseerd en wil iets offeren op f6 of h6. Hij kon hier de toekomstige verdediger van f6 uitschakelen met 20. Le4! Zwart is nu gedwongen tot 20. … Pc6, waarna het paard en de dame gebonden zijn en niet kunnen meeverdedigen. Na bijvoorbeeld 21. Dh4 Lf8 22. Lxh6 gxh6 23. Dxf6 Lg7 24. Pxg7 Txg7 25. Lxc6 is zwarts stelling ineengestort.

Er volgde 20. Dh4 Pd7 21. Th3 Tae8 22. Kf1? Waarna het ineens zwart is die een klein plusje heeft. Joseph zette het plusje uiteindelijk soeverein om in winst (2,5 – 3,5).

Tijd om de balans op te maken: er waren op dit moment nog twee partijen bezig. Duson – Kok en Hendriks – Woestenburg. Voor de winst was dus nog 1 punt nodig, wat gezien de stellingen die op dat moment op het bord stonden niet onmogelijk had moeten zijn. Jochem was bezig zijn tegenstander langzaam van het bord te schuiven in een eindspel, terwijl Robin een Toren + pion tegen toren eindspel verdedigde.

Hendriks – Woestenburg

Na een uur of 5,5 spelen staat bij Jochem de volgende stelling op het bord:

Tot nu toe heeft Jochem zijn tegenstander weggespeeld en ligt de winst binnen handbereik. Wit heeft echter nog een laatste truc met 63. g4, een zet die wat chaos creëert. In deze stelling zijn voor zwart zowel fxg4 als f4 ruim voldoende voor de winst. Jochem besloot echter tot het logisch uitziende 63. … Ke2?, wat na 64. Lxh4 Lxh4 65. gxf5 helaas tot remise leidde. Zwart kan niet de pion op b4 behouden en tegelijk promotie van de witte pionnen voorkomen. Een goede partij met ‘Een zeer teleurstellend einde’ (Jochem). (3-4).

Duson – Kok

Nu is alleen Robin nog bezig. Robin speelde een heerlijke aanvalspartij waarbij zwart meerdere malen ontsnapt is aan verlies, zoals in het volgende fragment:

Hier kan wit haar mooie spel bekronen met 28. Lxd4 Dxd4+ 29. Kh1, waarna zwart door de dreiging van Da3+ materiaal moet inleveren. Robin koos hier voor een afwikkeling met 28. Lg5+ Pxg5 29. Da3+ Td6 30. Pxd6 Dxd6 34. Dxa7+ Kf8 35. Dc5, en het resulterende eindspel met een toren en twee pionnen voor twee lichte stukken is ongeveer gelijk.

In tijdnood gaat het echter mis waarna na fouten van beide zijdes de volgende stelling bereikt wordt:

Een bekende stelling. Wit is hier aan zet en kan (zoals Robin na de partij al mailde) remise maken door met de koning voor de pion en te blijven (Kf1) en eventueel vanaf de lange zijde schaakjes te geven met de toren. Zwart komt dan niet verder. Er volgde 51. Ke2 Ta2+ 52. Kd3? waarna zwart ineens gewonnen had gestaan als hij 53. Tf2 had gespeeld. Dit gebeurde niet en er bleef een sprankje hoop op een goed resultaat, helemaal toen Robins tegenstander maar eens verzuchtte: ‘Hoe moest dit ook alweer’. Helaas wist hij, ondanks het bikkelen van Robin, toch het punt voor De Amstel binnen te halen. (4-4)

Het resultaat was dus een gelijkspel, wat gezien het spelbeeld toch wel onterecht genoemd mocht worden. Gelukkig waren de kansen op een kampioenschap al verkeken, wat het allemaal minder erg maakt. De kansen op degradatie zijn ook nihil, maar met de laatste wedstrijden kan nog wel een hogere notering in de ranglijst verkregen worden dan in voorgaande jaren!

 

1 thought on “De Amstel - Caïssa-Eenhoorn 2

  1. Mooi verslag Sjors! Mooi om alle partijen even te zien – behalve die van mij. Dh5+ was er trouwens nog bijna gekomen ipv xg5, maar het was geluk geweest als ik het had gehouden. Uiteindelijk in de samenvatting een best pijnlijke 4-4, maar voor de competitie maakt het niets uit.

    Wat was er zo aanlokkelijk aan 26. … Pe5 in jouw partij? In principe verliest het in de simpelste variant toch een kwaliteit? Pd8 – Pe6 leek me goed, maar het ziet er wel lekker uit voor wit.

Reacties zijn gesloten.