Geen prijs, wel de grote winnaar

Hij won geen prijs, maar toch was Ger Roos gisteravond de grote winnaar op de slotavond van het Hoornse schaakseizoen. De secretaris van Caïssa-Eenhoorn noteerde tien clubgenoten om mee te helpen bij de organisatie van het Oscar Romero Open Hoorns, het weekendtoernooi dat op 1, 2 en 3 september wordt gehouden.

Het begin van Caïssa-Eenhoorns bingopubquiz. Rinus van de Krol heeft een makkelijke vraag geprojecteerd.

Lees verder

Abel Romkes bijzondere clubkampioen

Voor de vierde keer op rij heeft Caïssa-Eenhoorn een nieuwe clubkampioen. Nadat in 2018 Roy Kerkhoven de opvolger werd van Ronald Ritsema (die het jaar ervoor zijn zesde titel op rij pakte), lukte het niemand het succes te prolongeren. Gijs Leene en Peter van den Brink stonden daarna op de hoogste tree van het denkbeeldige ereplatform, ditmaal mag Abel Romkes daarop plaatsnemen. Nick Manshanden kroonde zich voor de vierde keer tot vice-kampioen, David Verweij heeft voor het eerst de top drie gehaald.

Lees verder

Het oorlogsschaakseizoen 1942-1943

Schaken in de Tweede Wereldoorlog. Het Noordhollands Dagblad van vandaag besteedt daar paginagroot aandacht aan. In een barre periode proberen de inwoners van Hoorn van hun vrije tijd nog iets te maken. Ze gaan naar de film en het theater, ze zingen, ze sporten. Er zijn wielerwedstrijden, voetbalelftallen zoeken de velden op, in de winter gaan de schaatsen uit het vet. En er wordt geschaakt.

De gedenksteen met de namen van de Hoornse oorlogsslachtoffers. Rechts onderaan die van Caïssa-speler Dirk Wiggelaar, links (derde van boven) die van clubgenoot Harm Aiking.

Lees verder

Een wonderschone zet

Laatst liep ik op de clubavond maar weer eens een rondje door de zaal, aangezien mijn tegenstander toch aan zet was. En alhoewel er op menig bord leuke stellingen te zien waren ging mijn voorkeur toch uit naar de partij van Aad Laan tegen Steven de Waart. Steven is ook al een paar keer mijn tegenstander geweest en ik weet dat hij een aanvallende speler is. Als je vroeg rokeert dan opent hij meteen de aanval op je koningsstelling waarbij hij niet schroomt om er nog even een stuk tegen aan te gooien en zijn eigen koning midden op het bord te laten staan. Hij heeft nooit een saaie partij. Lees verder

Caïssa-Eenhoorn keurig zesde

In het seizoen, waarin de honderdste verjaardag wordt gevierd, blijkt Caïssa-Eenhoorn over uitstekende sprintcapaciteiten te beschikken. Na de nederlaag in de eerste wedstrijd belandde de Hoornse eersteklasser in de onderste regionen van de ranglijst en heeft daar maandenlang gebivakkeerd. Bij Philidor 1847 wordt de competitie afgesloten met een 4½-5½ overwinning en zie: de ploeg staat in de eindstand op een keurige zesde plaats.

Mason Brouwer speelt in Leeuwarden zijn openingszet als debuterend eersteklassespeler.

Lees verder