1. c2-c4 en de neiging om op te geven

Bij wat opruimwerk kwam ik onlangs een schaakrubriek van Gert Ligterink in de Volkskrant tegen. Het is uit de hele pagina geknipt, de datum ontbreekt. Aan het begin van Caïssa-Eenhoorns derde 45-minutenavond denk ik eraan.

45-minutenschaak bij Caïssa-Eenhoorn in optima forma. Fred Avis (links) en Sernin van de Krol hebben veel plezier op hun schaakavond.

Lees verder

De Waagtoren eersteklasser

Het lijkt erop dat we komend seizoen een mooie streekderby erbij krijgen. In het laatste duel van een serie promotiewedstrijden heeft De Waagtoren vanmiddag met 6½-1½ gewonnen van Paul Keres 2 (Utrecht) en mag zich vanaf september eersteklasser noemen. Net als Caïssa-Eenhoorn. Maaike Keetman, Rob Konijn, Michaël van Liempt, Midas Ratsma, Yong Hoon de Rover en Frank van Tellingen zegevierden, Danny de Ruiter zorgde voor het Alkmaarse halfje. Niet eerder heeft De Waagtoren zo hoog gespeeld.

Lees verder

De terugzet (7): Hans Schouwink

Caïssa-Eenhoorn heeft in bijna honderd jaar honderden leden gehad. Van veel (oud-)clubgenoten heb ik partijen en die verzameling hoeft niet in een kast bewaard te blijven. Daarom gaat de deur open, wordt het stof verwijderd en komen in de serie ‘De terugzet’ herinneringen te voorschijn. In deel 7: Hans Schouwink.

Hans Schouwink (in Caïssa-tricot) als deelnemer aan het NHSB-lenteveteranenkampioenschap van 2010.

Lees verder

Frankenstein en Dracula in De Kreek

Stap voor stap – of beter geschreven: zet voor zet – keren we terug naar het gewone clubleven. Op de tweede dinsdagavond in De Kreek worden de 45-minutenpartijen in vlot tempo gespeeld en rond kwart voor tien is de oude clubsfeer merkbaar bij de bar. Zo’n twintig man hebben nog een kwartier de tijd om over koetjes en kalfjes te praten. Het is er, zij het kort, ouderwets druk.

Colin Laan (links) en Mark Coenradie spelen de Frankenstein-Dracula-variant van het Weens.

Lees verder

Caïssa-Eenhoorn doet mee aan laatste sponsoractie van Deen

Net als het afgelopen jaar is Caïssa-Eenhoorn ook dit jaar uitgeloot om deel te nemen aan de sponsoractie van Deen! Aangezien Deen aan het eind van dit jaar overgaat in drie andere supermarktketens zal dit na vele jaren de laatste sponsoractie worden.

Voordat dat zover is kunnen we dit jaar tussen 18 juli en 14 augustus nog één keer munten verzamelen voor onze vereniging.

De koker van onze vereniging staat in de Deen op het Aagje Dekenplein in de Kersenboogerd.

De terugzet (6): Nikolay Khachaturian

Caïssa-Eenhoorn heeft in bijna honderd jaar honderden leden gehad. Van veel (oud-)clubgenoten heb ik partijen en die verzameling hoeft niet in een kast bewaard te blijven. Daarom gaat de deur open, wordt het stof verwijderd en komen in de serie ‘De terugzet’ herinneringen te voorschijn. In deel 6: Nikolay Khachaturian.

Nikolay Khachaturian (links) als tweedebordspeler van HSV De Eenhoorn 4 in actie in de thuiswedstrijd tegen Aartswoud 4, op 23 april 2004.

Lees verder

We schaken weer

Schaken is een bezigheid met tegenstellingen. Een vredelievend oorlogsspel dat wordt beoefend door zwartwit denkers. Tegenstellingen zijn ook merkbaar op de eerste clubavond in zes maanden. We gaan dinsdag naar De Kreek om elkaar te ontmoeten, maar moeten halverwege de avond weer weg. We willen bij elkaar zijn, maar moeten afstand houden. Waar we in een normaal seizoen zijn gestopt, beginnen we nu.

Voor het eerst in een half jaar wordt er weer geschaakt in de speelzaal van Caïssa-Eenhoorn.

Lees verder

De terugzet (5): Sjors Broersen

Caïssa-Eenhoorn heeft in bijna honderd jaar honderden leden gehad. Van veel (oud-)clubgenoten heb ik partijen en die verzameling hoeft niet in een kast bewaard te blijven. Daarom gaat de deur open, wordt het stof verwijderd en komen in de serie ‘De terugzet’ herinneringen te voorschijn. In deel 5: Sjors Broersen.

Sjors Broersen: 139 partijen gespeeld in de landelijke competitie.

Lees verder

De terugzet (4): Kees Overboom

Caïssa-Eenhoorn heeft in bijna honderd jaar honderden leden gehad. Van veel (oud-)clubgenoten heb ik partijen en die verzameling hoeft niet in een kast bewaard te blijven. Daarom gaat de deur open, wordt het stof verwijderd en komen in de serie ‘De terugzet’ herinneringen te voorschijn. In deel 4: Kees Overboom.

Kees Overboom is aan zet tegen Lex Griffioen, tijdens het eerste snelschaakkampioenschap van Caïssa-Eenhoorn op 8 januari 2013. Naast hem zit Tom Balla (tegen Frits Bouwman) die rond middernacht de titel zal veroveren.

Lees verder