Martijn Monteban in middenmoot NK-kwalificatietoernooi

Voor de vierde keer strijden de toppers van de regionale bonden in een online kwalificatietoernooi met rapidtempo om deelname aan het Nederlands kampioenschap. Martijn Monteban vertegenwoordigt bij Tribes Utrecht – een verhuurder van kantoorruimtes en speelzaal van meesterklasser Paul Keres  – de Noordhollandse Schaakbond. De eersteteamspeler van Caïssa-Eenhoorn eindigt in een veld van dertien man op de zevende plaats. Arthur Pijpers en Leandro Slagboom veroveren de twee NK-tickets. Lees verder

Uitslagen NHSB D en E teams 2024

Kennemer Combinatie is zowel in de D als E-categorie Noord-Holland kampioen geworden tijdens de NHSB JCC voor D en E teams. De opkomst was helaas wat mager in cultureel centrum De Plataan. Desalniettemin was het weer een leuke en sportieve dag. Naast KC pakte Hoofddorp in beide categorieën het andere ticket voor de landelijke JCC.

Uitslagen NHSB D+E teams 2024

Caïssa-Eenhoorn niet bij de tijd

Het eerste bekertoernooi nieuwe stijl van de Noordhollandse Schaakbond heeft Caïssa-Eenhoorn geen hoofdprijs opgeleverd. In de zogeheten zilveren categorie was de ploeg gistermiddag niet bij de tijd door op twee van de vier borden stukken te verspelen, waardoor Schaakmat met 1½-2½ de finale naar zich toetrok. De klok ging daarmee naar de Langedijkers.

De zilveren finale staat op het punt van beginnen. Schaakmat (rechts) en Caïssa-Eenhoorn wensen elkaar prettige partij.

Lees verder

Kampioenskoorts

Na drie redelijk ontspannen woensdagavonden is opeens een lichte vorm van koorts voelbaar. Terwijl de temperatuur al dagen rond de twintig graden zit, lijken de wangen te gloeien en voelt het voorhoofd warm aan. De thermometer geeft kampioenskoorts aan. Voor het eerst in mijn schaakleven speel ik om een titel.

Sfeerbeeld in Westwoud van het open kampioenschap van Drechterland. Op de voorgrond neemt Dirk Mantel (viervoudig winnaar) het met wit op tegen Klaas Silver.

Lees verder

Clubtitel Mason Brouwer zorgt voor unicum

Mason Brouwer heeft met zijn eerste clubtitel voor nog een ander unicum gezorgd. Niet eerder in onze verenigingshistorie hebben zes opeenvolgende kampioenschappen zes verschillende winnaars gekregen. Ronald Ritsema (2017), Roy Kerkhoven (2018), Gijs Leene (2019), Peter van den Brink (2022), Abel Romkes (2023) en Mason zorgen voor dat bijzondere rijtje. Het oude record is van ruim dertig jaar geleden en telt vijf namen: Bert Meester (1986), Dimitri Reinderman (1987), Niek Narings (1988), Dirk Lont (1989) en Wilko van der Gracht (1990).

Mason Brouwer zet de beslissende aanval in in zijn slotpartij tegen Sernin van de Krol. Met de overwinning stelt hij zijn eerste clubtitel van Caïssa-Eenhoorn veilig.

Lees verder

Mason Brouwer op een na jongste clubkampioen ooit

Met zijn overwinning op de dit seizoen sterk spelende Sernin van de Krol heeft Mason Brouwer gisteravond in de slotronde van de clubcompetitie het kampioenschap van Caïssa-Eenhoorn veilig gesteld. Met zijn zestien jaar en elf maanden is hij de op een na jongste ooit in de 101-jarige historie van onze vereniging.

Mason Brouwer kan lachen, voor het eerst wordt hij clubkampioen van Caïssa-Eenhoorn. Sernin van de Krol moet uit het schaak stappen en zal met Dxh7 de matzet incasseren.

Lees verder

Mat onder de meizon

Het plezier spat er van af. De Bibliotheek Hoorn houdt met Caïssa-Eenhoorn een open schaakmiddag op de locatie in de binnenstad. Er wordt continu gebruik gemaakt van het grootste schaakspel van Hoorn, terwijl op alle borden met de gebruikelijke afmetingen kinderen een partijtje spelen of een mini-schaakles krijgen. Onder een stralend meizonnetje vliegen de uren voorbij.

De vuisten kunnen omhoog. Op het grootste schaakbord van Hoorn is onder een stralende zon de matzet gespeeld.

Lees verder

Clubrecord?

Er zijn zo van die clubavonden, waarop veel gebeurt. Bijvoorbeeld in de partij David Verweij – Arnold van der Wolff. De zwartspeler sleurt schrijver dezes bijna van zijn plaats bij de bar vandaan, want hij moet de stelling zien. Het enthousiasme werkt aanstekelijk en even later is inderdaad iets bijzonders te zien. Na dertig zetten staat alles nog op het bord. ,,Ik eis een clubrecord’’, roept Arnold, denkend dat ik alle ruim tienduizend partijen in mijn archief in mijn hoofd heb. ,,Dit is nog nooit gebeurd.’’

David Verweij - Arnold van der Wolff, de stelling na 30. ... Pce7. Er is nog niets geslagen. Een clubrecord?

Lees verder

Begin 1940: zelf schaakspel maken

Oorlogen beginnen nooit plotseling. Steevast is er een aanleiding, waardoor een leider (altijd een man) zijn eigen volk in de ellende stort. Het traditionele oorlogsschaakverhaal op de website van Caïssa-Eenhoorn gaat ditmaal over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Kort na de afkondiging van de mobilisatie zijn soldaten, omwille van hun ontspanning, welkom bij Caïssa. Bericht uit de Nieuwe Hoornsche Courant van 8 september 1939.

Lees verder