Vierde wordt vijfde.

CE 4 heeft in de laatste ronde Aartswoud 3 op 4-4 gehouden en is daarmee vijfde geworden in de tweede klasse A.

Daarmee hoeft het team van captain Sernin van de Krol helemaal niet ontevreden te zijn. Kijkend naar de ratings is CE4 een van de zwakkere teams in 2A. KTV 2 was duidelijk de kop van Jut. Dit team is dan ook met afstand laatste geworden. Aan de andere kant was het team van Waagtoren 4 op papier duidelijk het sterkste en heeft dat met verve bewezen door met louter overwinningen zich het kampioenschap toe te eigenen. De zes andere teams waren meer aan elkaar gewaagd, maar niet zelden had CE4 van die zes de slechtste papieren. Als je dan vijfde wordt kun je terugzien op een behoorlijk resultaat.

Tegenstander Aartswoud 3 kan dat zeker niet. Het team had na Waagtoren 4 de hoogste rating, en zou uiteindelijk op een teleurstellende zevende plek eindigen. Daarmee zullen weinigen rekening hebben gehouden, en bij Aartswoud zeker niet. Wedstrijdleider Marc Helder noemde niet voor niets de kampioensaspiraties die Aartswoud 3 had - en inmiddels duidelijk in rook waren opgegaan. Hij noemde in zijn openingspraatje nog de mogelijkheid van een uitslag waarmee beide teams boven de degradatiestreep zouden blijven, maar beide teams - en ook Marc zelf - waren voldoende sportief om de resultaten op het bord te laten bepalen of één van beide teams zevende zou worden, of dat deze plek toch naar Schaakmat zou gaan.

Want de slotwedstrijd ging wel ergens om. Aartswoud 3 had een overwinning nodig. Bij een gelijkspel zou Aartswoud 3, zowel in match als in bordpunten, gelijk eindigen met Schaakmat. Het onderling resultaat zou dan de volgorde bepalen, maar ook dat was gelijk (4-4). Vervolgens zou het resultaat van de onderste borden geschrapt worden. Bord 8 was remise geworden, maar op bord 7 had Aartswoud gewonnen. Op de bovenste zes borden had Schaakmat dus met 3½-2½ gewonnen, en zich verzekeren van de zesde plek. CE4 had op zijn beurt 2½ bordpunt nodig om zich boven Schaakmat te plaatsen. Met 2½ bordpunt zou het gelijk staan met Schaakmat. Ook hier was het onderling resultaat 4-4. Echter, als hier het achtste bord geschrapt zou worden zou dit in het voordeel van de Hoornse ploeg zijn.

Of het werkelijk tot degradatie komt voor onze vrienden uit Hoogwoud is nog maar de vraag. Volgend seizoen gaat een compleet nieuw competitiesysteem in. De promotieklasse wordt opgenomen in de vierde klasse KNSB en ook lagere teams kunnen zich inschrijven voor het spelen op zaterdag.  Daarnaast kunnen spelers ook nog onder NHSB vlag door de week spelen. Het precieze effect is onvoorspelbaar. Voor CE geldt waarschijnlijk dat er wel een derde team op zaterdag gaat spelen, maar misschien nog wel meer. Daarnaast kunnen de spelers die op de zaterdag in de KNSB competitie spelen er voor kiezen ook door de week op NHSB niveau mee te doen. Wie weet komt Aartswoud 3 met de schrik vrij; ik hoop het voor ze.

De avond begon slecht, en dat dan vooral voor Aad Laan. Na veertien zetten offerde zijn tegenstander Marcel Kuiper "klassiek" een loper op h6. Aad nam het aan, maar dit aannemen had meer gevolgen dan alleen maar een wit initiatief. Aad ging namelijk mat. Zo snel een punt achter was natuurlijk niet ingecalculeerd maar - volgens observatie van de verslagene - werden de andere spelers er alleen maar geconcentreerder van. Het was in elk geval een wake-up call.

De 1-0 voorsprong bleef lang staan. Bij de andere partijen ging het er spannend aan toe maar voorspelbaar bleek het niet. Sernin speelde aan bord twee tegen routinier Jan Stapel. Het spel speelde zich vooral af op de damevleugel. Deze partij ging lang gelijk op; echter op een bepaald moment veroorloofde Jan zich een onnauwkeurigheid die prompt door onze man werd bestraft met pionverlies. Enkele zetten daarna blunderde de Aartswoude speler een tweede pion weg en was de partij gespeeld, want Sernin stond inmiddels ook positioneel comfortabel. Nadat een derde pion de doos in ging hield Jan Stapel het voor gezien.

Martijn speelde op bord één tegen Michel Verweij en deed dat heel verdienstelijk. Hij won een kwaliteit maar Michel had zeker tegenspel. Zijn dame liep diep in Martijn's stelling irritant te doen, en hij had ook een best wel ver opgerukte pion. Het was de spelers zelf duidelijk dat één van beide zou moeten gaan winnen maar wie was hen ook onduidelijk. Kon Martijn het materiële voordeel uitbuiten of zou de positionele voorsprong van Michel de doorslag geven? Het werd uiteindelijk het laatste. Snel na Sernin's gelijkmaker stond Aartswoud 3 weer op voorsprong. Opmerkelijk en verdienstelijk: Michel Verweij scoorde 7-7 in de bond. Zuur dat je team dan toch zevende wordt.

Ger Roos speelde tegen Klaas Langedijk. Deze speler creëert vaak stellingen die er hopeloos passief uitzien, maar in het verdedigen is hij taaier dan een biefstuk die langer dan een half uur op het vuur heeft gelegen. Zo ook nu. Ger had het initiatief en bezat driekwart van het bord maar de stukken van Klaas waren effectief op elkaar ingesteld. Op een gegeven moment kon Klaas een uitbraak lanceren en moest Ger nog snel naar het eeuwig schaak middel grijpen om niet nog ten onder te gaan ook.

Arend Stapel was afwezig en werd vervangen door Arnold van der Wolff, die intern en in het vijfde aan een prima seizoen bezig is. Ook Arnold had een optisch betere stelling maar kon uiteindelijk geen vuist maken. Ook hier remise en 3-2 voor Aartswoud.

Ik speelde tegen Gerco Stapel. Na de opening had wit een licht initiatief maar het stelde minder voor dan ik bang voor was. In die situatie verspilde ik op simpele wijze een pion en kreeg Gerco een vrijwel gewonnen stelling. In het vervolg miste de Aartswoudse speler de juiste slagkracht. Ik kreeg een vrijpion op de h-vleugel die mijn tegenstander tot wanhoop bracht. Met luttele seconden op de klok stortte hij in. In een paar zetten tijd verspeelde hij zijn pion voorsprong, gaf nog een pion weg en ruilde zijn laatste stuk, waarna het geforceerd verloren was. 3-3 en CE4 was safe.

Bas had steeds een gedrukte stelling maar veel concrete mogelijkheden om de partij uit te maken had Ron van Putten niet. Bas kreeg het echter aan de stok met de klok, en in tijdnood blunderde hij naar een verloren stelling. In die situatie ging hij door de vlag.

Aan David de taak om een punt binnen te halen. David had een goede opening gespeeld en ergens in de loop van de partij al een kwaliteit gewonnen. Rob Bijpost had echter de aanval gekozen en had misschien geen reële tegenkansen, maar dwong onze man wel tot zorgvuldigheid. Dit bleek lastig. In de tweede helft van de partij lieten beide partijen de nodige steken vallen. Eerst was dat David, die een erg giftige (mogelijk Novichok; Poetin ontkent) pion opat en prompt geforceerd verloren kwam te staan. Ron speelde het juiste vervolg maar liet de winst net zo simpel glippen toen hij te veel onder de indruk was van David's wanhooppoging. David ging geen tweede keer in de fout. Hij wikkelde af naar een eindspel van toren en extra heel erg vrije vrijpion tegen loper, dat de Aartswoude speler snel voor gezien hield.

2 thoughts on “Vierde wordt vijfde.

  1. Toen ik de kop boven het verslag las, dacht ik in eerste instantie dat in het nieuwe seizoen het vierde het vijfde wordt en het vijfde het vierde. Caïssa-Eenhoorn 5 is immers gepromoveerd en komt volgend seizoen ook in de tweede klasse uit, op hetzelfde niveau als Caïssa-Eenhoorn 4. Zo’n promotie van het team moet de club eigenlijk belonen met een promotie van de spelers, met andere woorden: CE 5 wordt CE 4. Desalniettemin, bij een ander resultaat van CE 4 in Hoogwoud had het kampioenschap van CE 5 niets opgeleverd. Daarom een dankjewel aan de jongens van het vierde voor hun prestatie.

    • Ik ben blij dat de titel je op het verkeerde been heeft gezet, Co. Dat beetje dubbelzinnigheid was precies de bedoeling.

Reacties zijn gesloten.