Nick Manshanden Westfries kampioen

Het komt niet vaak voor dat Westfriese jeugdkampioenen ook bij de senioren de titel pakken. Na Dimitri Reinderman en Ron Deen is Nick Manshanden de derde schaker die dat presteert. Donderdagavond verdedigde hij in de slotronde zijn koppositie met verve en versloeg in een mooie strijd Jaap Gorter.

Uit handen van organisator Nico Weel heeft Westfries kampioen Nick Manshanden de wisseltrofee (in zijn rechterhand) en de eerste prijs gekregen.

Nick begon zijn laatste partij van het Westfries kampioenschap met een punt voorsprong op clubgenoot Robbert van Dijkhuizen en op Wilko van der Gracht en Kevin Smit. Een remise-aanbod van hem werd door de Schaaklust-speler afgeslagen, omdat Jaap dat niet eerlijk vond tegenover Nicks concurrenten. Die zouden dan op slag zijn uitgeschakeld voor een mogelijke eerste plaats. Robbert zegevierde overigens over Kevin en mag zich een jaar vice-kampioen van Westfriesland noemen. Wilko deelde het punt in een fraaie partij tegen Robin Duson en werd derde. Robin legde beslag op de gedeelde vijfde plaats, net als Fred Avis.

Met vier man in de bovenste helft van de eindstand werd het 67e Westfries kampioenschap een succesvolle editie voor Caïssa-Eenhoorn. Onze club levert vooral na de millenniumwisseling regelmatig kampioenen. Het evenement ging in 1934 van start. Pas veertig jaar later eindigde een deelnemer van Caïssa op de eerste plaats: Nico Hauwert. In 1976 veroverde hij de titel opnieuw. Daarna kwamen er twee eindzeges voor Bert Meester (1981,1983) en in 1987 was Dimitri Reinderman te sterk voor iedereen. Wilko van der Gracht werd in 1994 Westfries kampioen. Een jaar later Nico Hauwert die toen voor De Eenhoorn uitkwam. Caïssa-speler Willem Meyles was in 1997 de verrassend winnaar.

In 2002 zegevierde Jeroen Edeling, destijds namens Attaqueer. Ron Deen (De Eenhoorn) werd zijn opvolger. Wilko van der Gracht veroverde als Eenhoorn-crack zijn tweede Westfriese titel in 2006. Daarna kwamen Ton Wessels en Peter Holscher, in 2007 en 2008 allebei voor Caïssa uitkomend. Peter ging in 2011 en 2013 op herhaling. De editie van 2014 kreeg drie kampioenen: Jaap Gorter (Schaaklust), Peter Holscher (Aartswoud en Caïssa-Eenhoorn) en Ronald Ritsema (Caïssa-Eenhoorn). Laatstgenoemde had in 2016 opnieuw succes, net als Peter in 2017 en sinds donderdag is Nick Manshanden in het rijtje gekomen van Caïssa-Eenhoorn-spelers die de Westfriese titel hebben veroverd. Nick werd in de seizoenen 2014-2015 en 2015-2016 Westfries jeugdkampioen.

Op de website ‘www.westfriesschaken.nl’ (op de homepage zakken naar ‘Verslagen’) wordt uitgebreid aandacht besteed aan het 67e Westfries kampioenschap.

De aanval op de koppositie is begonnen. Jaap Gorter (links) wil het Nick Manshanden zo moeilijk mogelijk maken.

Wilko van der Gracht neemt het op tegen Robin Duson en wil proberen zijn punt achterstand op Nick Manshanden weg te werken.

Robbert van Dijkhuizen (wit) en Kevin Smit spelen een topper en een afvalrace. Beiden staan een punt achter op de ranglijstaanvoerder. Alleen winst telt, de verliezer haakt af. Naast hen nemen Gerard Beerepoot (wit) en Rowan Louter het tegen elkaar op.

Overzicht van de speelzaal bij De Groene Zes.

Robin Duson (rechts) tegen Wilko van der Gracht; haar laatste partij voor het Nederlands jeugdkampioenschap dat vandaag in Assen is begonnen.

Aartswoud-derby in Bovenkarspel. Marc Helder (rechts) en Toine Molenaar zijn één zet onderweg.

De beslissing is gevallen. Nick Manshandens a-pion is niet meer af te stoppen. Opponent Jaap Gorter praat als eerste met de kersvers Westfries kampioen

En verslaggever Warner de Weerd als tweede. Voor de zaterdagkrant van het Dagblad voor West-Friesland interviewt hij Nick Manshanden.

De laatste partij van het Westfries kampioenschap is gespeeld. Robin Duson (wit) en Wilko van der Gracht zijn met journalist Warner de Weerd, organisator Nico Weel en deelnemer Robbert van Dijkhuizen (vlnr) met een amusante analyse bezig.

Middernacht in Bovenkarspel. De beste drie van het 67e Westfries kampioenschap zijn vlnr Robbert van Dijkhuizen (tweede), Nick Manshanden (eerste) en Wilko van der Gracht.

 

2 thoughts on “Nick Manshanden Westfries kampioen

Reacties zijn gesloten.