De vrijpion(nen) en lopers van ongelijke kleur

De dag na de workshop van Martijn Monteban voor leden van Caïssa-Eenhoorn volgen spelers van de Hoornse schaakvereniging de bondswedstrijden van de beide zaterdagteams. Ze zijn op zoek naar eindspelen met lopers van ongelijke kleur. Op de achttien borden is er welgeteld één, in de partij Fred Avis – Dirk-Willem Swart. Maar de witspeler, de avond ervoor een van de ‘cursisten’, staat een loper achter en dus telt zijn eindspel niet mee.

Martijn Monteban legt uit dat in dit eindspel van lopers met ongelijke kleur Kxb6 niet goed is.

Lees verder

Op herhaling?

In de loop der jaren heeft Caïssa-Eenhoorn de nodige ervaring opgedaan in de strijd om handhaving. Verschillende keren is die niet goed afgelopen, maar vaker kon na de laatste bondswedstrijd worden geproost op lijfsbehoud. Ons vlaggeschip draait ondertussen twaalf seizoenen mee in de nationale eerste klasse en na de 6-4 zege op MSV ziet de nabije toekomst er rooskleuriger uit. ‘We’ staan weer boven de rode streep, al zijn de verschillen in de onderste regionen klein.

Aan het negende bord is Gilbert Vrancken bezig om Caïssa-Eenhoorn op een beslissende 6-2 voorsprong te zetten.

Lees verder

Op de valreep een punt

Na de honderdste verjaardag gaat het leven gewoon door, maar op de tweede zaterdag van februari lijkt het even of de wereld stil staat. De halve middag is er weinig aan de hand, als in een kort tijdsbestek Wageningen een 4½-2½ voorsprong neemt en er voor Caïssa-Eenhoorn opnieuw een onverdiende nederlaag dreigt. Met een fenomenale eindsprint voorkomt het Westfriese team een deceptie en haalt het op naar 5-5.

Arlette van Weersel brengt de inhaalrace van Caïssa-Eenhoorn op gang. Het loperpaar op b5 en b6 vormt een erehaag voor de vrijpion op a3.

Lees verder

Koninklijke Erepenning voor 100-jarig Caïssa-Eenhoorn

Zwartwitte ballonnen bij de ingang van De Kreek, de thuishaven van Caïssa-Eenhoorn, geven al meteen aan dat er iets bijzonders is. En naarmate de middag nadert, wordt het steeds drukker. Altijd slaan de schakers bij binnenkomst rechtsaf, ditmaal lopen ze richting de sporthal. Een mooie, grote zaal om de honderddertig deelnemers aan het Eeuw-ig Schaak-toernooi alle ruimte te geven voor acht ronden snel- en rapidschaak. Welkom in de arena van het 100-jarig Caïssa-Eenhoorn.

Uit handen van de Hoornse loco-burgemeester Dick Bennis ontvangt Robbert van Dijkhuizen, voorzitter van Caïssa-Eenhoorn, namens Zijne Majesteit de Koninklijke Erepenning en namens de gemeente de Eenhoornzegel.

Lees verder

Robbert van Dijkhuizen pakt gedeelde eerste plaats op Tata

Robbert van Dijkhuizen is vandaag op een gedeelde eerste plaats geëindigd in zijn Tata Steel-groep. De strijd in 4D verliep sensationeel, want met nog twee ronden voor de boeg hadden acht van de negen spelers een kans de eindzege te pakken. De voorzitter van Caïssa-Eenhoorn boekte na vijf remises en de rustdag twee overwinningen en besloot zijn optreden met een halfje tegen KTV-speler Jeroen Graaf. Robbert bleef als enige in zijn poule ongeslagen.

Een unicum in de historie van het Tata Steel-amateurtoernooi. Met nog twee ronden te gaan zijn er in groep 4D acht kanshebbers voor de eerste plaats. Robbert van Dijkhuizen zal de eindzege delen met Paul de Freytas en Wim van Tuyl.

Lees verder

Twee slakken

De derde clubavond van 2023 stond in het teken van het 100-jarig bestaan van Caïssa-Eenhoorn. Op de dinsdag die het dichtst bij de oprichtingsdatum (15 januari) zat smaakte de tompoucentraktatie prima en verwelkomden we enkele oud-leden. Frans Kragten, goed voor 28 ‘dienstjaren’ bij onze vereniging, deed zich te goed aan het eendhoornschaak en was gezien zijn twee winstpartijen in drie ronden nog weinig van zijn behendigheid kwijtgeraakt.

Frans Kragten zet de eendhoorn in in een spannende stelling tegen Robbert van Dijkhuizen. Had hij dat een kwart eeuw geleden tegen Jan Haijer ook maar kunnen doen!

Lees verder