Mat onder de meizon

Het plezier spat er van af. De Bibliotheek Hoorn houdt met Caïssa-Eenhoorn een open schaakmiddag op de locatie in de binnenstad. Er wordt continu gebruik gemaakt van het grootste schaakspel van Hoorn, terwijl op alle borden met de gebruikelijke afmetingen kinderen een partijtje spelen of een mini-schaakles krijgen. Onder een stralend meizonnetje vliegen de uren voorbij.

De vuisten kunnen omhoog. Op het grootste schaakbord van Hoorn is onder een stralende zon de matzet gespeeld.

Lees verder

Clubrecord?

Er zijn zo van die clubavonden, waarop veel gebeurt. Bijvoorbeeld in de partij David Verweij – Arnold van der Wolff. De zwartspeler sleurt schrijver dezes bijna van zijn plaats bij de bar vandaan, want hij moet de stelling zien. Het enthousiasme werkt aanstekelijk en even later is inderdaad iets bijzonders te zien. Na dertig zetten staat alles nog op het bord. ,,Ik eis een clubrecord’’, roept Arnold, denkend dat ik alle ruim tienduizend partijen in mijn archief in mijn hoofd heb. ,,Dit is nog nooit gebeurd.’’

David Verweij - Arnold van der Wolff, de stelling na 30. ... Pce7. Er is nog niets geslagen. Een clubrecord?

Lees verder

Begin 1940: zelf schaakspel maken

Oorlogen beginnen nooit plotseling. Steevast is er een aanleiding, waardoor een leider (altijd een man) zijn eigen volk in de ellende stort. Het traditionele oorlogsschaakverhaal op de website van Caïssa-Eenhoorn gaat ditmaal over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Kort na de afkondiging van de mobilisatie zijn soldaten, omwille van hun ontspanning, welkom bij Caïssa. Bericht uit de Nieuwe Hoornsche Courant van 8 september 1939.

Lees verder

Geen tweede team naar NHSB-finale

Het is Caïssa-Eenhoorn niet gelukt om een tweede team naar de NHSB-bekerfinaledag te sturen. Voor het eerst heeft de cupstrijd van de Noordhollandse Schaakbond drie toernooien, maar na het succes van het zilveren kwartet werd het gouden viertal gisteravond in de halve finale uitgeschakeld door De Waagtoren: 1½-2½.

De beslissende fase van de bekerwedstrijd Caïssa-Eenhoorn – De Waagtoren. Bij een 1-1 stand is Nick Manshanden aan het tweede bord nog bezig, terwijl de vierdebordspelers Abel Romkes en Ronald Groot schuil gaan achter het vele publiek.

Lees verder

Mooie trilogie voor Hans Galjé

Het is een mooie trilogie die Hans Galjé vanmiddag in wijkcentrum De Huesmolen realiseerde. Na zijn veteranentitels in het najaar van 2022 en 2023 zegevierde de routinier van ZSC-Saende in de oude speelaccommodatie van Caïssa-Eenhoorn in het lentekampioenschap van de Noordhollandse Schaakbond. Er zat wel een unicum aan vast. De Zaanse schaker had in beide toernooien in Alkmaar een partij verloren, de afgelopen negen weken bleef hij ongeslagen.

De langste partij van de laatste ronde (Jan Veerman ‘Verdi’ tegen witspeler Carl Schoor) trekt altijd heel veel belangstelling. In het midden met rode trui staat Hans Galjé, de kersverse NHSB-lenteveteranenkampioen.

Lees verder

Richard Réti traint het brein

Het blijft een boeiende probleemstelling die Richard Réti in 1921 componeerde. Koning met pion, voor beide kleuren. Tijdens de ouderenmanifestatie ‘Train en Beweeg het Brein’ leggen Bert Spil, Arend Stapel en Arnold van der Wolff aan verschillende bezoekers de oplossing uit. Eenvoud op 64 velden, maar zie je de enig juiste zet voor wit om de ‘verloren’ stelling op remise te houden?

Arend Stapel, Arnold van der Wolff en Bert Spil (vlnr) verwelkomen vrouwelijk bezoek bij de kraam van Caïssa-Eenhoorn.

Lees verder

Alex Swart in Club van 100

Een van de opvallendste leden in Caïssa-Eenhoorns Club van 100 is Alex Swart. Club van 100, een club binnen een club? Nou, dat valt wel mee. Het gaat om leden van onze vereniging die een partij hebben gespeeld met honderd of meer zetten. Schrijver dezes verzamelt die partijen en Alex werd een dikke maand geleden na 108 zetten gefeliciteerd.

Alex Swart (links) in actie tijdens het toernooi van Torenhoog, eind vorig jaar in Hoogkarspel.

Lees verder

Grootmeester Liam Vrolijk houdt Robin Duson van topsucces af

Ze was als zevende geplaatst, maar Robin Duson ging de slotronde van het open Alkmaars kampioenschap in als ongeslagen koploopster. Er moest een grootmeester aan te pas komen om de Caïssa-Eenhoorn-speelster vanmiddag van een topsucces af te houden. Liam Vrolijk zegevierde in een partij, waarvan de afloop tot enkele zetten voor het einde onduidelijk was. De oud-winnaar van het Open Hoorns en Khoi Pham schreven het evenement in wijkcentrum Overdie met een score van vijf uit zes op hun naam. Onze clubgenote werd met 4½ punt gedeeld derde.

Lees verder

Erepodium blijft in beeld

Regelmatig is er een stevige regenbui te horen. Het hemelwater klettert op het dak van de sportzaal van activiteitencentrum Het Pleijwerk, waar ASV tegen Caïssa-Eenhoorn vecht voor lijfsbehoud. Het is illustratief voor de Arnhemse eersteklasser die zich in zwaar weer bevindt. De strijdlust levert een 5-5 uitslag op, niet voldoende om ook volgend seizoen op hetzelfde niveau te blijven spelen.

Abel Romkes (rechts) speelt voor de derde keer dit bondsseizoen tegen een topper van toen. Na Christofoor Baljon en Maarten Etmans neemt hij het nu op tegen ASV-speler Jaap Vogel.

Lees verder