Douze points voor Caïssa-Eenhoorn

Ver buiten het songfestivalseizoen gaan er douze points naar Caïssa-Eenhoorn. De derby’s tegen Purmerend leveren de maximale score op. De thuisploeg, koploper in de eerste klasse A, verliest met 3-7 van ons vlaggeschip, de – geflatteerde – rodelantaarndrager. Purmerend 2 is een concurrent in de titelstrijd voor Caïssa-Eenhoorn 2 en delft met 3-5 het onderspit.

Robin Duson tegen Pieter Hopman op weg naar haar verrassende overwinning. Ze staat de kwaliteit achter, maar speelt 51. Pxg6 en komt even later in een toreneindspel met een pion meer.

Lees verder

Goede vangst voor Arend Stapel

‘Aan een goede visser ontsnapt ook wel eens een makreel’ is een bekend spreekwoord. De vissen moeten zich tijdens de achttiende editie van 'Schaken op de Dijk' hebben rotgelachen, want een hele fuik vol is weggezwommen. Mijn deelname aan het rapidkampioenschap van de NHSB is bepaald niet om over naar huis te schrijven. In vier partijen een visje uitgegooid (lees: een stuk weggegeven), bij de drie andere partijen zitten kijken als een snoek op zolder. Weer een goede of veelbelovende stelling verknald.

Arend Stapel, de enige prijswinnaar van Caïssa-Eenhoorn in Volendam, aan zet in de eerste Hoornse derby van de dag.

Lees verder

0,01 seconde van gelijkspel verwijderd?

Op de zaterdag van de derde bondsronde gaan de gordijnen vroeg open. ,,In the white room with black curtains’’, klinkt het om vijf voor acht op de radiozender Arrow Classic Rock. Jack Bruce, van de rockband/supergroep Cream, bezingt de schaakkleuren. Dat moet een goed voorteken zijn voor de kleine massakamp van Caïssa-Eenhoorn tegen De Waagtoren. Nou, dat geldt alleen voor de totaalscore: 10-8. Revanche voor een jaar geleden, toen het in dezelfde speelzaal met tweemaal drie teams 11½-14½ werd.

Dimitri Reinderman even terug op het oude nest. De Amsterdamse grootmeester zal het tegen Arlette van Weersel niet gemakkelijk krijgen.

Lees verder

‘The Repair Shop’ bij Caïssa-Eenhoorn

Een van de leukste televisieprogramma’s is ‘The ‘Repair Shop’. In het voorjaar van 2017 was op BBC Two deel 1 van de eerste serie te zien en anno 2022 trekt het een miljoenenpubliek. Een ploeg van tien vakmensen – regelmatig bijgestaan door specialisten – restaureert een oud object dat voor de eigenaar van grote, vaak emotionele en familiaire, waarde is. De opzet van het programma is prachtig en er komen boeiende verhalen naar boven.

Lees verder

Caïssa-Eenhoorn enigszins uit koers

‘Caïssa vaart wel’ is de titel van de jubileumeditie van Caïssa Nieuws, het clubblad dat ruim drie maanden geleden verscheen. Het 70-jarig bestaan van de Amsterdamse schaakvereniging – opgericht op 1 mei 1951 – werd om coronaredenen met een dik jaar vertraging gevierd. In de nog jonge bondscompetitie zijn de drie woorden van toepassing op de eersteklasser die in een zinderend duel Caïssa-Eenhoorn met minimaal verschil verslaat en na twee ronden met Wageningen de ranglijst aanvoert.

Grootmeester Hans Ree volgt de partij van Robin Duson en Arno Bezemer. Zwart is aan zet en hij zal 25. ... bxc4 spelen.

Lees verder

‘Thriller’ is nog zacht uitgedrukt

Een poster van hem hangt in het midden van de muur van Caïssa-Eenhoorns speelzaal en een grote hit van Michael Jackson waart op de eerste bondszaterdagmiddag van het seizoen 2022-2023 rond. ‘Thriller’, het is nog zacht uitgedrukt als het gaat om de thuiswedstrijden van de twee KNSB-teams tegen HWP 1 en HWP 3. De respectievelijke uitslagen (4½-5½ en 4-4) brengen je terug bij een zin van precies dertig jaar geleden. ,,As horror looks you right between the eyes.’’

Het eerste team van Caïssa-Eenhoorn bij de verenigingsvlag.

Lees verder

Veel NK-talent op Open Hoorns

De zesde editie van het Oscar Romero Open Hoorns gaat als een succesnummer de boeken in. Het weekeindetoernooi van Caïssa-Eenhoorn trekt met 142 spelers een record aantal deelnemers. Voor het eerst zit er een grootmeester aan het bord (Emil Mirzoev) en met Rick Lahaye krijgt het evenement een uitstekende winnaar. Na zijn eindzege in het open kampioenschap van Nederland is hij ook triomfator van het open kampioenschap van Hoorn.

Lees verder

De zuidelijke zomer van Robin Duson

Maastricht ligt in het zuiden van Nederland, net als Vlissingen. Brugge kennen we van de ‘Zuidelijke Nederlanden’. Zal het aan de geografie liggen, dat Robin Duson een opmerkelijke zomer meemaakt?

Kop van de ranglijst van de Brugse Meesters na zes ronden. Robin Duson heeft met 2438 de op een na hoogste TPR. Ze zal op de twaalfde plaats eindigen.

Lees verder