David Groen in de Club van 100

Caïssa-Eenhoorns Club van 100 heeft er een nieuw lid bij: David Groen. Uitkomend voor het derde team boekte hij zaterdag in de thuiswedstrijd tegen ZSC-HWP Combinatie 3 (2½-5½) een winstpartij van 113 zetten en is de veertiende speler die tot het gezelschap toetreedt.

De honderdste zet komt er aan. David Groen heeft 99. Tg4 gespeeld en zal na ... Td1 schaak geven met de toren.

Lees verder

De vlag hangt er figuurlijk goed bij

Even na half zeven zijn Henk-Jan Visser en Daan Noordenbos nog bezig. De beslissing in de wedstrijd Caïssa-Eenhoorn – Groninger Combinatie 2 is al gevallen (6½-2½), maar toch drommen de toeschouwers om het bord om niets van het eindspel te missen. Twee achttallen van ZSC-HWP Combinatie zijn in De Kreek te gast geweest en verschillende Zaandammers staan tussen de schaakliefhebbers. Voortijdig de arena verlaten is er niet bij. Op de 99e zet staakt Henk-Jan zijn verzet.

Het wordt drukker bij Caïssa-Eenhoorn - Groninger Combinatie 2. De thuisploeg leidt met 4½-2½. Op de voorgrond speelt Arlette van Weersel een damezet tegen Mark Kruit.

Lees verder

Bert Spil scoort goed in hoofdgroep rapidkampioenschap NHSB

Een mindere zet hoeft nog geen slechte partij op te leveren, een mindere partij geen slecht toernooi. Een mindere deelname is zeker niet een beroerd kampioenschap. Zaterdag kwamen 36 liefhebbers van het rapidschaak naar Volendam om om de NHSB-titel te spelen. De organiserende vereniging ontvangt al vele jaren het dubbele aantal en iedereen tastte in het duister, waarom café-restaurant De Groene halfvol was.

Bert Spil (links) zit aan het eerste bord tegenover toernooifavoriet Colin Stolwijk, die wel wat zorgelijk kijkt.

Lees verder

Record bij het Westfries schoolschaakkampioenschap

Het valt niet mee om met een overwicht aan materiaal de koning mat te zetten. Het Westfries schoolschaakkampioenschap is vandaag begonnen, op vier locaties. In basisschool De Vijzel in Hauwert worden tien wedstrijden gespeeld en in verschillende van de veertig partijen lukt dat niet. Soms is het ook lastig, zeker als er paarden bij betrokken zijn. Een andere keer wordt de dame één veld te ver gezet en ontstaat een patstelling.

Schoolschaken in de landelijke omgeving van Hauwert. De Koet (aan de raamkant) speelt zijn tweede wedstrijd tegen de Pancratiusschool.

Lees verder

Schaken is soms net het weer

Het zijn onstuimige tijden. Wind, regen, zon, ze wisselen elkaar net zo gemakkelijk af als winnen, remiseren en verliezen. De wolkendeken boven de eerste ronde heeft plaatsgemaakt voor opklaringen en na de ruime zege zaterdag op Wageningen (3½-6½) staat Caïssa-Eenhoorn op een gedeelde tweede plaats. En daar is niets geflatteerds aan.

Schakers zorgen voor een volle zaal in kerkelijk centrum Vredehorst. Aan de rechterkant de wedstrijd Wageningen - Caïssa-Eenhoorn.

Lees verder

Daan Zult laureaat in Laren

De zes man sterke Caïssa-Eenhoorn-ploeg heeft zaterdag een flinke greep gedaan in de prijzenpot van de Larense Schaakclub. Voor het eerst sinds 2019 werd het befaamde rapidtoernooi gehouden en vijf clubgenoten mochten naar voren komen om een geldbedrag in ontvangst te nemen. Daan Zult had na zeven ronden de meeste punten: 6½.

Van de website van de Larense Schaakclub geplukt. Heel wat Caïssa-Eenhoorn in de top van de eindstand.

Lees verder

Rob Bouwman: ambassadeur voor het Hoornse jeugdschaken

Op vrijdag 4 maart 2011 heeft Caïssa 5 een uitwedstrijd tegen Vredeburg 2. De afgelopen donderdag overleden Rob Bouwman is eerstebordspeler, maar wil zijn taak als jeugdleider niet verzuimen en zegt af. Het kost teamleider Gerrit van der Hoff veel moeite om een invaller te vinden en uiteindelijk gaat de 15-jarige Robbert van Dijkhuizen mee naar Limmen. Daar zit een zekere symboliek in. Rob heeft – net als Robbert later – zich ontelbare uren ingezet voor de jeugd van onze vereniging.

Rob Bouwman (links) wordt als groepswinnaar op het NHSB-lenteveteranenkampioenschap van 2011 gefeliciteerd door nummer 2, Peter de Vries (ZSC-Saende).

Lees verder

Het imponerende clubkampioenschap van Peter Doggers

Het veroveren van het clubkampioenschap is al heel lang inzet van de dinsdagavondse partijen. Dat geldt overigens voor een klein aantal spelers; de meeste komen voor het schaken zelf en houden zich niet bezig met de strijd om de eerste plaats. Maar de toppers kijken wel naar het klassement en opvallend is dat in ruim veertig seizoenen slechts drie man de dubbele cijfers hebben gehaald met een winnende beginserie. Zoals Peter Doggers in de competitie 1992-1993.

Lees verder

Een terugkeer zonder succes

Na een kleine twee jaar afwezigheid is Caïssa-Eenhoorn 3 teruggekeerd in de landelijke competitie. De ploeg is sterker dan in het seizoen 2021-2022, maar trof in Volendam een gerenommeerde tegenstander. Op alle borden hadden de gastschakers een hogere rating en het resultaat (2½-5½) was geen verrassing.

Jeroen Smit, Volendams langste schaker (en ook basketballer) en zwartspeler Ger Roos zijn bezig met de langste partij van de zaterdag.

Lees verder