Co en Martijn winnen Hands and Brains

Caissa-Eenhoorn sloot, zoals de laatste jaren gebruikelijk, het seizoen af met een speciale avond. Dit jaar was het Hands and Brains, waarbij Italiaans moest worden geopend. Co Buysman en Martijn de Wit toonden zich de beste combinatie.

Bij Hands and Brains spelen deelnemers in vaste tweetallen. Wanneer aan zet moet één van de spelers, de Brains, de naam van een stuk noemen. De andere teamgenoot, de Hands, moet dan een zet uitvoeren met het gemoede stuk. Als extraatje was de opening reeds vastgesteld. Dit was in het kader van het thema van de avond: Italië. Dus: e4 e5, Pf3 Pc6, Lc4. De voorzitter hield zijn openingsspeech (deels) in het Italiaans (waarbij iedereen afhaakte) , Desi had Italiaanse hapjes gemaakt en zelfs de prijzen waren met pasta en Italiaanse sauzen gericht op het land in de vorm van een laars.

Eén en dertig schakers waren bijeen gekomen om hun geluk te beproeven. Een oneven aantal spelers betekent dat het ergens niet uitkomt, maar Rinus van de Krol gaf spontaan aan dan wel als wedstrijdleider wilde dienen, en hij deed dat alsof hij nooit anders gedaan had. Zo bleven er dertig spelers en vijftien teams over waarbij de hoogst gerate gekoppeld was aan de laagst gerate, de tweede van boven met de tweede van onderen, enzovoorts.

Het team van Gerrit Roos en Jan Schagen ging als een speer uit te startblokken. Ze stonden na vier ronden met evenzoveel punten ongenaakbaar bovenaan. In de vijfde ronde lieten ze een halfje liggen tegen JP Hendriks en Cees Wessels. Daarmee volstond een remise in de slotronde tegen Martijn de Wit en Co Buysman maar op onnodige wijze lieten ze die liggen. Ger en Jan gingen mat en vielen daardoor terug naar de derde plaats.
Gijs Leene en Jan Kuin hadden eerder in het toernooi van Gerrit en Jan verloren maar kwamen in de laatste ronde langszij en legden door een iets betere weerstand beslag op de tweede plaats.

Martijn en Co pasten het Zwitsers gambiet toe en het blijkt maar weer hoe effectief dat kan zijn. Na een bye in de eerste ronde en een nederlaag tegen de latere nummer twee in de tweede ronde ging de olie in de machine werken. Vier overwinningen op rij, waaronder die hele belangrijke in de slotronde bracht het tweetal als enige op vijf punten en daarmee de toernooi winst. Co en Martijn mogen zich tooien met de titel "Eerste Italiaanse Hands en Brains kampioen van Caïssa-Eenhoorn ooit".

Pos Naam         Prt  W  R  V Score 
 1 Martijn/Co       5  4  0  1  5,0
 2 Gijs/Jan K       6  4  1  1  4,5
 3 Gerrit/Jan S      6  4  1  1  4,5
 4 JP/Cees W       6  3  2  1  4,0
 5 Erwin/Roel       6  4  0  2  4,0
 6 Roy/Albert       6  4  0  2  4,0
 7 Sernin/Sander     6  3  0  3  3,0
 8 Frans/Willem      6  3  0  3  3,0
 9 Fred/Nizar       6  3  0  3  3,0
 10 Nick/Gerard P     5  2  0  3  3,0
 11 Arend/Gerard G     5  2  0  3  3,0
 12 Sjoerd/Thomas     6  2  0  4  2,0
 13 Robin/Chris      5  1  0  4  2,0
 14 Robbert/Sidney     5  1  0  4  2,0
 15 Peter H/Mai      5  0  0  5  1,0

Daarmee kwam een eind aan een succesvol seizoen, en moeten alle schakers afkicken tot 4 september. De week daarvoor (28 augustus) is de ALV. In de tussentijd zijn er nog een aantal toernooien, waaronder ons eigen Kroegloperstoernooi op 10 juni.
Een fijne vakantie, en tot dan!