Debutant wijst Caïssa-Eenhoorn de weg

Zaterdag 15-9 maakte Caissa-Eenhoorn haar rentree in de landelijke eerste klasse. Op het programma stond Wageningen uit, waar onder andere GM Jan Timman al jaren schaakt.

Wageningen werd vorig jaar tweede in de klasse en heeft een hoop ervaring. Dit geldt echter ook voor ons team wat mogelijk versterkt zou zijn met een nieuwe aanwinst die door ons scouting apparaat is aangetrokken (dank Daan Zult). We wisten alleen nog weinig van hem.

Nadat om 13.07 alle partijen waren begonnen en alle schakers tegenover elkaar zaten (op Sander van Eijk na), wist ik dat we kansen zouden krijgen, maar dat het 3,5-6,5 zou worden had niemand verwacht.

Op bord 7 zat onze debutant Misha Dorokhin met wit tegen teamleider van Wageningen Bert Torn. Binnen 1,5 uur blies Misha de verdediging van Bert op en scoorde soepeltjes zijn eerste punt voor ons (aan deze man gaan wij nog een hoop plezier beleven denk ik ): 0-1.

Op bord 4 speelde onze "invaller" Arne Moll met zwart tegen IM Afek . Arne liet even zien dat hij het ook beheerst om soepeltjes een IM op remise te houden met zwart. In een voor het oog rustige partij heeft Arne mijn inziens keurig het witte voordeeltje teniet gedaan en is geen moment in gevaar geweest: 0,5 -1,5.

Op bord 2 speelde Henk -Jan een strakke pot tegen de sterke IM Sander van Eijk. Henk -Jan wist in een hyper scherpe variant Sander terug te dringen. Dit kost echter veel tijd waardoor Henk -Jan in mega tijdnood kwam waardoor hij in gewonnen stelling een gigantische bok schoot waar uiteraard van geprofiteerd werd. Balen, maar Henk -Jan heeft weer laten zien dat hij niet minder is dan deze "boys" alleen nu nog even scoren maar dat komt wel goed: 1,5 -1,5.

Op bord 1 speelde Jerrel tegen "levende legende" Jan Timman. Jerrel speelde een UITSTEKENDE pot waarin hij met wit druk hield op de zwarte stelling en zijn kleine plusje makkelijk behield. Toen Jerrel echter laat in de partij Lh6 toeliet (wit had een toren op d2 en c1) en f4 moest spelen, liet Timman zien waarom hij jarenlang een wereldtopper was en strafte dit minuscule foutje hardhandig af: 2,5- 1,5.

Op bord 3 speelde Arlette met wit een prima pot tegen de sterke Oorebeek. Er werd veel tijd gebruikt door Arlette wat resulteerde in een partij waar mijn inziens het evenwicht nooit echt werd verbroken: 3-2.

Op bord 10 speelde Geerts (na ongeveer 16 jaar weer in het eerste) een moeizame partij tegen Kees Stap. In een Engels partij, waarin wit steeds zijn voordeeltje leek uit te breiden was Geerts aan het zoeken naar de juiste oplossing om tegenspel te krijgen. Dit koste echter veel tijd waardoor er al vroeg tijdnood ontstond bij onze man. Gelukkig bleef alles binnen de perken (wit stond wel beter maar...  Nadat Geerts vervolgens zijn 40e zet speelde dacht zijn tegenstander met een een dubbele aanval op f7 de partij te beslissen en ging rustig koffie halen. Geerts speelde echter het briljante Df3 !!! waardoor niet alleen f7 werd gedekt maar wit ook meteen in een matnet zat waar hij niet meer uit kon komen. Heerlijk punt: 3-3

Op bord 9 zat Jeroen, die zijn tegenstander vanuit de opening compleet weg speelde. Nadat zijn tegenstander met een stukoffer probeerde tegenspel te krijgen, bleek dit niet het geval, en was Jeroens aanval alleen maar sterker geworden met een stuk meer. Nu had ik het punt al geteld en ging Jeroen laten zien hoe je dit met een prachtig dubbel torenoffer kon uitmaken. Het plan was simpel: je speelt eerst Pc5, vervolgens sla je met je Dame op a7, en dan gaat het wel ergens mat. Jeroen checkte zijn plan een keer of 3 (hij had tijd zat en zijn tegenstander zat in tijdnood) pakte zijn dame, en sloeg op a7 ???  (oeps ik had eerst Pc5 moeten spelen). Daardoor stond Jeroen in 1 x verloren, maar wist hij zijn tegenstander gelukkig nog even prachtig te trucen zodat hij toch het punt haalde. Ps Jeroen NOOIT MEER doen a.u.b., ik heb ook een hart: 3-4.

Op bord 8 speelde Ron met zwart een moeizame pot met een "extra" pion op d6 (een ingebouwde loper met pionnen op c7-c5 -e5). Menigeen dacht dat Ron dit eindspel niet kon keepen, maar hij liet zien hoe dat wel moest. Ron speelde op het juiste moment c6 waardoor de loper via c7 weer geactiveerd werd en hij via nauwkeurig spel een belangrijke halfje binnenhaalde. 3,5 -4,5, met Martijn en Daan in prima stellingen die nog bezig zijn.

Op bord 5 kon Martijn de matchpunten binnenhalen. Dit was echter geen makkelijke opgave omdat tegenstander Verwoert een puike partij speelde en prima verdedigde. Zoals vaker tegen sterkere spelers maakte hij uiteindelijk in het eindspel wel een foutje waardoor Martijn een pion kon winnen. Vervolgens kon hij Verwoert laten zien hoe je een eindspel met pion meer met ongelijke lopers (met allebei een toren) naar winst leidt: 3,5 -5,5.

Op bord 6 speelde Daan tegen Jonker een spannende pot waarin Daan een kwaliteit offerde om wits sterke loper te pakken en vervolgens wat pionnen mee te snoepen. Hier was echter nog nauwkeurig spel nodig om de laatste trucs van Jonker te weerleggen. Onze "hoofdscout" bleef echter koel, pareerde alle dreigingen, en won vervolgens het eindspel soepeltjes: 3,5 -6,5.

Een heerlijk begin van de competitie waarin we wat zelfvertrouwen hebben getankt voor de belangrijke eerste thuiswedstrijd op 6 oktober in De Kreek tegen "aartsrivaal " Purmerend.

Wageningen

Caissa-Eenhoorn

Timman , J.H. (Jan) 2548 Thakoerdien , J. (Jerrel) 2181 z-w 1 - 0
Eijk van, J.H.A. (Sander) 2364 Visser , H.C.J. (Henk-Jan) 2274 w-z 1 - 0
Oorebeek , E. (Erwin) 2225 Weersel van, A. (Arlette) 2144 z-w ½ - ½
Afek , Y. (Yochanan) 2247 Moll , A. (Arne) 2198 w-z ½ - ½
Verwoert , J. (Jef) 2026 Monteban , J.M. (Martijn) 2271 z-w 0 - 1
Jonker , A.B. (Fred) 2146 Zult , D. (Daan) 2310 w-z 0 - 1
Torn , L.H. (Bert) 2176 Dorokhin , M. (Mykhailo) 2243 z-w 0 - 1
Eekhout van, D.A. (David) 2141 Deen , R.J.P. (Ron) 2177 w-z ½ - ½
Herwaarden van, A. (Arjen) 2081 Edeling , J. (Jeroen) 2149 z-w 0 - 1
Stap , C.R.M. (Kees) 2090 Geerts , A.C. (Alexander) 2110 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 2204 Gemiddelde Rating: 2206 3½-6½

 

3 thoughts on “Debutant wijst Caïssa-Eenhoorn de weg

  1. Je maakt je woorden op de ALV al meteen waar door zo snel een verslag te schrijven en te publiceren over deze geweldige teamprestatie. Bedankt Tom.!!

  2. Als ik het verslag zo lees, is het verstandig om op 6 oktober een AED binnen handbereik te hebben. Zo veel spanning overal. Geweldig verslag Tom. Clubgenoten informeerden in Bunschoten-Spakenburg al driftig naar tussenstanden en voordat de middag was afgelopen, wisten we de uitslag. Sterk begin van ons vlaggeschip.

Reacties zijn gesloten.