Hoorenaissance (16)

Er staat een mooi lijstje op de website van Caïssa-Eenhoorn en die van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. In het overzicht van de tien clubs met de meeste hoofdleden bezet onze vereniging de negende plaats.

Het Amsterdamse Caïssa telt de meeste leden (190); wij hebben er 71 minder. Binnen het gebied van de NHSB is Caïssa-Eenhoorn de nummer twee. Alleen het Haarlemse HWP scoort hoger: welgeteld twee schakers.

Wat zijn deze cijfers waard? Niet zo veel, als je er niets mee doet. Daarom heb ik de eindstand van Caïssa’s clubcompetitie van het seizoen 2007-2008 erbij gepakt. Want met vergelijkingen kun je iets duidelijk maken en vaak ook – dus niet altijd – conclusies trekken. De eindstand van vijf seizoenen geleden telt liefst 87 namen; waarschijnlijk een record in de historie van Caïssa. Maar het opvallendst is dat veertig procent niet meer in De Huesmolen schaakt.

De volgende 35 leden van april 2008 zijn er nu niet meer bij (met tussen haakjes de eindklassering): Barry Plukkel (6), Wilko van der Gracht (8), Rolf de Brouwer (17), Piet Aardenburg (20), Co Pater (22), Ko van Gent (23), Ruud Velthuis (25), Niels van der Mark (27), Ralph Versluis (30), Gerard van de Cuylenborg (32), Rens van der Klei (41), Matthijs Grimbergen (43), Cees de Boorder (44), Rob Kooiman (46), Nikolai Khatchaturijan (52), Rob ten Have (53), Kees Meijer (59), Arie Bruidegom (61), Hero Bos (62), Boris Steeman (63), Robin Sneeuw (67), Dick Beijne (71), Sjoerd Kelder (73), Rini Weltman (74), Wim Stammes (75), Leon van Gorkum (77), Ed Herling (78), Sam Sival (79), Jan Burgers (80), Gerard van der Graaf (81), Luc Pauws (82), Afshin Mehnavian (83), S. Chasemzajeh (84), Bart Butzelaar (85) en H. van Hoeflaken (86). Een kanttekening: Gerard van der Graaf en S. Chasemzajeh hebben geen enkele partij gespeeld, terwijl Afshin Mehnavian en H. van Hoeflaken slechts één avond aanwezig waren. Desondanks is het een flinke lijst. Tel die 35 namen er nu bij op en Caïssa-Eenhoorn zou qua grootte de tweede club van Nederland zijn geweest. En dan zijn alle leden van HSV De Eenhoorn van april 2008 nog niet eens genoemd.

Afgelopen dinsdag klonk hier en daar dat het steeds rustiger in de speelzaal wordt. Zeker als er geen bondswedstrijd wordt gespeeld, zijn de lege tafels zichtbaar. Het wordt langzamerhand tijd dat we als vereniging meer aan de weg moeten timmeren. De jeugdtrainers geven al het goede voorbeeld. Mede door hun inzet zitten op de twee locaties van Caïsa-Eenhoorn al meer dan vijftig kinderen met veel plezier te schaken.