Zie ginds komt de stoomboot..

Het derde moet duidelijk nog wennen. Na drie en een half punt en vier punten behaald te hebben in de eerste twee rondes werd er nu een score van vijf punten behaald ,hetgeen nu een fraaie onverwachte vierde plek oplevert. Een langzame diesel komt ook langzaam op stoom… Zou het lukken de volgende keer die score nog een keer te verhogen ? Het is december dus er worden geschenken weggeven… Wie weet…

Caïssa-Eenhoorn 3 (rechts) - Aartswoud 2, met op de voorgrond de partij van twee deelnemers aan de clubcompetitie van Caïssa-Eenhoorn: Jessica Stratmann-Koning en Sander Koning.

Het is de eerste partij van drie bondswedstrijden tegen Aartswoud.Er volgen er nog twee,: een van het N1-team en een voor de NHSB beker. Magnus Anna Paulowna hebben we nu als club ook als drie keer gehad… Toch bijzonder : die gescheiden competities, maar het is wel leuk dat de clubs elkaar nu meer dan een keer tegenkomen.
Ook blijft het een uitdaging om leden en oud-leden bij de tegenstander te zien schaken : dat geeft toch een extra dimensie. Oud-lid Jasper Seelemeijer, David Verweij en Jessica Stratmann-Koning mochten nu een keer tegen hun ( oude ) club spelen.

Robbert had het niet makkelijk aan het eerste bord tegen Jasper. Langzaam maar zeker werd hij weggeschoven tegen een nauwkeuriger rekenende Jasper.

Gijs had een “ lekkere partij “ tegen Rik van Ingen. Ze speelden de opening vrij snel in een bekende Siciliaanse variant. Gijs veroverde een paar pionnen, doch raakte deze later weer kwijt door opportunistisch tegenspel van Rik. Gijs bleef voldoende compensatie houden met oprukkende pionnen op zijn damevleugel. In het eindspel bleek dat beslissend.

Toine Molenaar had het niet makkelijk tegen mij na een voor beide spelers onbekende variant van het Damegambiet. Hij stelde zijn rokade uit in een poging om eerst zijn paard op d4 te kunnen stallen via b5,  maar een tussentijds schaak met de loper op b4 resulteerde er zelfs in, dat hij na enig over en weer schieten zijn rokade zelfs moest opgeven door de koning naar f1 te spelen. Zwart kon zijn stukken hoe langer hoe meer naar voren brengen op nuttige velden, waardoor het na een zet of twintig er op leek, dat de partij niet heel lang meer zou duren. Uiteindelijk mocht de toren op de tweede rij van de c-lijn de druk verhogen. Geholpen door de andere toren en de dame werd de druk zo wel erg groot. Het was door creatieve zetten van Toine nog even uitkijken geblazen, maar een mat bleek niet meer te voorkómen.

Van de partij van Arend begreep ik eerst niet veel. Prachtig uit de opening gekomen, stukken naar voren en de stukken van Peter Couwenhoven terugdringen. Het zag er allemaal mooi uit. Ik miste even een paar zetten en Arend stond zomaar een kwaliteit achter… Toch bleef hij zijn stukken maar naar voren sjouwen : een paard op d4 en later op e6. De druk op de zwarte stelling werd steeds groter… Die kwaliteit kon hij zelfs makkelijk missen… Fritz geeft zelfs direct een verhoging van de waardering aan na het kwijtraken van de kwaliteit.. Of het dat nu allemaal bewust is gedaan weet ik niet, maar het was een mooie partij om te volgen en na te spelen. Weer een mooie winstpartij van Arend in de externe.

Piet mocht tegen David Verweij proberen de opmars van David te stuiten. Op de laatste ratinglijst behoort David tot de tien meest in rating gestegen spelers. Oppassen dus : die rating is duidelijk enige honderden punten te laag ! In de opening was er over en weer niet heel veel bijzonders  te zien. David werd in het middenspel ongeduldig en speelde de f-pion twee velden naar voren. Piet blokkeerde het verder opstomen met zijn loper op f5, ruilde vervolgens de lopers op d3 ,die David alleen maar hoefde terug te slaan. David ruilde vervolgens een toren op e7, die met de dame werd teruggeslagen. Door de dame aan te vallen met de andere toren dacht David een betere stelling te verkrijgen, voordat hij de loper terug zou slaan, maar hij overzag echter dat de loper nog voor de dame gezet kon worden, waardoor hij een loper achter was geraakt. David probeerde het nog wel, maar zijn stelling werd er alleen maar slechter op.

Vladimir werd geconfronteerd met het Marshall-gambiet van Lukas Boots. Hij wist dat niet goed te pareren en was dan ook snel klaar. Leerzaam en stimulerend om dat een volgende keer te voorkomen. Daar lopen we allemaal wel eens tegenaan : de volgende keer heeft hij ( net als wij…. ) de weerlegging !

David speelde tegen good old Rob Bijpost. Dat ging wel lekker…. Maar met Rob weet je het nooit en dan is hij op zijn gevaarlijkst. David had weliswaar een stuk voorsprong, maar hij raakte de weg kwijt en verloor het zelfs nog.

Zijn nederlaag werd gecompenseerd door een prima overwinning van Sander tegen Jessica. Na een zet of twintig was de stand nog geheel gelijk. Stukken stonden prima om door te zetten. Jessica besloot echter achteruit te gaan schaken, waarop Sander alras zijn stukken naar de damevleugel bracht. Twee paarden een toren op de g- en h-lijn doen het altijd lekker bij een aanval op de koningsvleugel. Sander leefde zich uit met het aanbieden van zijn paard door het slaan van de pion op g6, welk offer niet werd aangenomen. De koning werd weggespeeld, waarop Sander er ook nog maar een loper en de dame bijhaalde om de laatste slag uit te delen. Daar was geen kruit tegen gewassen.

De volgende keer tegen Caïssa.. in Amsterdam…. Zou het lukken ?

Caïssa-Eenhoorn 3 - Aartswoud 2

Ronde: 3

Dijkhuizen van, R. (Robbert) 1882          Seelemeijer , J. (Jasper) 1905   0 - 1
Leene , G. (Gijs)                      1870         Ingen van, R. (Rik)           1712  1 - 0
Avis , A.F.R. (Fred)                  1780         Molenaar , A.J.M. (Toine) 1812  1 - 0
Stapel , A. (Arend)                   1737        Couwenhoven , P. (Peter) 1630 1 - 0
Aardenburg , P.D. (Piet)          1697         Verweij , D.Z. (David)       1321  1 - 0
Bartels , V.J. (Vladimir)            1725         Boots , L. (Lukas)            1777  0 - 1
Groen , D. (David)                   1655         Bijpost , R. (Rob)             1719 0 - 1
Koning , A.B. (Sander)            1653         Stratmann-Koning, J.J.W. (Jessica) 1252 1 - 0

 

4 thoughts on “Zie ginds komt de stoomboot..

  1. Leuk stukje Fred,
    Ik vond jouw partij juist zo boeiend. Langzaam maar zeker wist je hem helemaal op te sluiten maar het bleef oppassen toen zijn Dame eruit kwam.
    Je hebt hem in de partij geen enkele kans gegeven en dat is knap gespeeld!
    Arend

  2. Stijgende lijn is gepakt, had ik al min of meer voorspelt 😉 Laten we hopen dat Vladimir volgende keer weer wint want nu was het niet nodig 😉

  3. Lekker snel verslag Fred, en mooi punt! Al met al prima en nodige teamoverwinning. Ik was zelf geen schim van mezelf achter het bord, speelde onder mijn kunnen, en werd er inderdaad gewoon keurig afgeschoven door Jasper. Er kwam een variant op het bord die ik wel goed ken, maar ik ben soms net een ezel, en maakte bijna exact dezelfde fout als in enkele eerdere partijen ruim een jaar geleden. Dat was dus waarom ik die variant niet meer wilde spelen. Geeft voor mezelf in ieder geval maar weer aan dat het veel beter is als ik gewoon rustig voorbereid achter het bord kan zitten, dan druk en gehaast met weinig slaap. Ik hoop op beterschap de komende ronden 🙂

  4. Leuk stuk Fred, het was alleen geen offer op g6, de koning stond al op de h8 en de toren van Sander stond op h3…verloor sowieso kwaliteit daarna en de aanval van Sander was inderdaad te groot

Reacties zijn gesloten.