Caïssa-Eenhoorn N1 wint van verzwakt Magnus

Caïssa-Eenhoorn N1 heeft een week na het gelijkspel uit bij de Waagtoren een verrassende en klinkende 6,5-1,5 overwinning geboekt op koploper Noordkopcombinatie Magnus N1. Het team uit het noorden van Noord-Holland was niet bepaald in hun sterkste formatie naar De Kreek afgereisd waardoor de uitslag achteraf  niet zo vreemd was.

Ditmaal kon het team uit Hoorn op volle kracht aantreden in de vaste opstelling. Ook wel eens lekker. Dat was niet het geval bij de Noordkopcombinatie. In het weekend voorafgaand aan deze wedstrijd had het team nog een zwaarbevochten overwinning behaald op Texel. Drie dagen later nog een uitwedstrijd bleek echter iets te veel van het goede.

Kevin de Rooij was al snel klaar. Tussen schooldrukte door had hij tijd voor een snelle en prima remise tegen sterke routinier Henk Bermon. Voor ik er erg in had stond het halfje al op het scorebord.

Op de andere borden was er toen nog niet veel duidelijk. Het krachtsverschil op papier kwam namelijk nog niet echt tot uiting op de borden. Dat de punten toch snel volgde was toch wel verrassend.

Op het laatste bord speelde Piet Aardenburg een degelijke pot. Na het snoepen van een pion en een grote afruil was het eindspel gewonnen waarmee hij zijn team op voorsprong zette.

Onderhand had Sjoerd Kelder een goede stelling bereikt met de witte stukken. Het initiatief leverde hem naast veel activiteit ook twee pionnen op. Dat voordeel gaf hij niet meer uit handen: 2,5-0,5.

Martijn de Wit is de laatste weken niet zo in vorm. Reden te meer voor hem om wat zelfvertrouwen te tanken aan het eerste bord . Tegen de sterke kopman Kevin Tan lukte dat ook. Met zwart speelde hij lange tijd erg goed in een gecompliceerde Benoni, en stond zelfs even beter. Uiteindelijk bleek het (te) grote ratingsverschil toch de boosdoener voor Martijn.

Ook deze week wisten de bord 3- en 4 speler een punt te behalen, en ditmaal de overwinning veilig te stellen. Vraag alleen niet hoe. De opponent van Roy Kerkhoven ruilde a tempo af in de richting van een licht nadelig eindspel. Roy probeerde daarna tevergeefs duidelijker voordeel te behalen totdat hij een handje werd geholpen en een kwaliteit in de schoot geworpen kreeg. Na enige coorperatie kon hij afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel.

Zelf was ik als vanouds meer aan het schaken tegen mezelf dat tegen de tegenstander. Toch werd er een pion gewonnen en kon ik na het meesnoepen van een kwaliteit het eindspel rustig uitspelen: 4,5-1,5.

Ger Roos en Fred Avis waren toen nog bezig. Ger speelde een degelijke pot met zwart, maar kon nog niet echt potten breken. Pas in het eindspel waarin tijdnood ook een rol ging spelen kon hij toeslaan.

Fred had een pittige pot en keek met zwart al snel tegen een mindere stelling aan. Wim Smit won een pion waarna Fred de schade moest beperken. In zijn bekende stijl probeerde hij zoveel mogelijk compensatie te zoeken hetgeen hem aardig afging. In een eindspel leek wit aanvankelijk met een vrijpion toch aan het langste eind te trekken, maar niks was minder waar. Na wat afwikkelingen ontstond er een toreneindspel met voor beide 3 pionnen. Hierin gaf de witspeler iets te snel op waardoor de eindstand op 6,5-1,5 kwam te staan.

Al met al dus een mooie overwinning die goed voor het zelfvertrouwen is, en de bordpunten is. Met nog twee wedstrijden te gaan draaien we dan ook mooi mee in de top van de eerste klasse. Er zijn zelfs kampioenskansen, maar dat hebben we niet in eigen hand. Aartswoud heeft dat wel. De 7-1 nederlaag tegen de ploeg uit Hoogwoud zorgde er ook voor dat de bordpunten niet in ons voordeel zijn, dus dat wordt wel een lastig verhaal. Enfin, op 8 april eerst maar eens naar Enkhuizen om tegen KTV te spelen: een flinke obstakel.