Caïssa-Eenhoorn 2 start met remise

Caïssa-Eenhoorn 2 is het jubileumseizoen gestart met een gelijkspel tegen HWP Haarlem 3. In een wedstrijd die alle kanten op kon gaan was er maar één duidelijke winnaar: de zwartspeler. De zwartspelers zegevierden namelijk met 6-2.

Het tweede team van Caïssa-Eenhoorn, voor de nieuwe verenigingsvlag.

Na een onfortuinlijk Coronaseizoen in de derde klasse werd het tweede team teruggefloten en verwezen naar de vierde klasse. Het verschil tussen het eerste en tweede vlaggenschip wordt zo te groot waardoor het doel duidelijk is: zo snel mogelijk terug. Een mooie doelstelling.

De samenstelling van het tweede team is de afgelopen jaren nogal veranderd. Veel wisselingen en niet al te veel continuïteit. Tijd om daar verandering in te brengen. Met vers bloed van onder andere talenten Mason Brouwer, Kevin de Rooij en David Verweij en veel KNSB ervaring van bijvoorbeeld Ron Deen en Ardjan Langedijk heeft het team aangevuld met Jochem Woestenburg, schrijver dezes en Fred Avis een goede mix om er een mooi seizoen van te maken. Ook met het oog op de toekomst.

Voor de eerste wedstrijd tegen HWP Haarlem 3 waren er wel meteen drie invallers nodig. Nu ons derde KNSB team dit seizoen is weggevallen is er wat meer ruimte daarvoor dus dat is wel prettig. Zo hadden we in Bert Spil, David Groen en Martijn de Wit prima invallers. Zij scoorden ook de nodige punten in deze wedstrijd.

Zoals Bert bijvoorbeeld. Met zwart was hij verrassend snel klaar. Vanuit een opening die hij op zijn duim kent snoepte hij al vlot een pion mee. Witspeler Bart Stam profiteerde niet van de mogelijke compensatie en gooide al snel de handdoek in de ring toen Bert een tweede pion won. Mooie start.

Martijn maakte een prima debuut in het tweede team. Na een extern seizoen met ups en downs begon hij het nieuwe seizoen tegen Sjoerd van Raaij met fris actief spel waardoor hij een prima stelling terecht kreeg. Met zwart won hij en pion voor en leek af te stevenen op een mooi resultaat. Na een gemiste kans verwaterde het voordeel echter en werd er in remise berust.

Aan het vierde bord was Kevin eigenlijk de enige witspeler in deze wedstrijd die lang het initiatief had. Toen zijn koningsaanval uiteindelijk niet doorsloeg en Pieter Jan Morssink de witte dreiging neutraliseerde werd de zwarte stelling wel steeds beter. Na enig zoekwerk kon zwart uiteindelijk een bres slaan in de Kevins stelling en het punt over de streep trekken.

De tweede debutant Mason Brouwer begint zijn KNSB-competitie met een remise. Dat ging niet vanzelf. Witspeler Michael Kubbenga kreeg namelijk snel het loperpaar en prettiger spel. Na wat afwikkelingen verloor Mason een pion en bleven naast de dames enkel nog ongelijke lopers over. De voorsprong van inmiddels twee pionnen bleken voor wit toch wel moeilijk uit te buiten. Met net spel kon Mason dan ook remise afdwingen in het resterende eindspel.

Fred Avis zorgde ervoor dat de zwartspelers in deze wedstrijd niet op alle borden aan de goede kant van het scorebord kwamen te staan . Alhoewel, dan moeten we eigenlijk niet vragen hoe dat dan komt 😉

Ook in deze partij koos zwartspeler Adrie Pancras voor actief spel waardoor Fred eigenlijk nooit echt lekker in de partij kwam. Toen hij een beetje los kwam koos hij een verkeerde voortzetting wat hem een kwaliteit en bijna de partij kostte. Een engeltje op de schouder van Fred zorgde er voor dat zwart een mat in twee over het hoofd zag. Daarna werd het snel eenrichtingsverkeer werd en maakte Fred met een stuk meer geen fout meer. Hij werd de enige witspeler die wist te winnen in deze wedstrijd: 3-2.

Fred Avis (rechts) wordt de enige witspeler van Caïssa-Eenhoorn 2 die wint.

Het gaat de goede kant op, want ook kopman Ron Deen stond er goed voor. Na een onnauwkeurigheid brak Ron het centrum van Frank Beverdam waardoor hij met twee pionnen extra af kon wikkelen naar een voordelig eindspel. Het bleek echter toch niet zo heel eenvoudig vanwege de ongelijke lopers en de structuur op het bord. In tegenstelling tot in de partij van Mason hadden beide spelers er nog wel een toren bij wat een wereld van verschil maakte. Ron verbeterde zijn stelling langzaamaan en werd pardoes geholpen door een zelfmat van de witspeler.

Met alvast een punt op zak leek het bijna niet meer mis te kunnen gaan met goede stellingen bij David en Robbert. Het enige nadeel wasdat beide thuisspelers met de witte stukken speelden.

Bij David leek er geen vuiltje aan de lucht. Tegen Allard Ligteringen leek zwart aanvankelijk licht voordeel te hebben maar keerde het tij na lang rokeren. David kreeg het beste van het spel en kon een koningsaanval opzetten. In tijdnood ging het echter mis. Een vervelende f-pion gooide roet in het eten waardoor zwart een stuk won en de partij.

De teamleider moest de overwinning dus over de streep gaan trekken. Lang leek er ook weinig aan de hand in een gesloten stelling. Toch zat ik er met wit al snel niet lekker in vanwege een onprettige ogende structuur. Het was dan ook nergens voor nodig om de damevleugel met b4 te openen. Daarmee kreeg mijn opponent Andrii Mischenko eigenlijk alleen maar spel en moest wit in de ankers. De zwarte stukken konden naar mooie velden en de witte structuur werd een gatenkaas. Met wat vechtlust probeerde ik er in tijdnood nog wat van te maken en had een stukoffer nog een eeuwig schaak op kunnen leveren. Toen dat werd gemist (ik heb er wel heel kort naar gekeken) en de dames werden geruild speelde zwart het voortreffelijk uit: 4-4.

Ondanks dat er maar een punt werd gepakt kunnen we gezien het wedstrijdbeeld eigenlijk alleen maar tevreden zijn. Het had ook de verkeerde kant op kunnen vallen namelijk. Met goede moed en op volle sterkte kijken we dus uit naar de tweede ronde over een kleine drie weken. Weer een tegenstander uit Haarlem: Kennemer Combinatie 3.

Caïssa-Eenhoorn 2 - HWP 3 is enkele zetten onderweg. Op de voorgrond de kopmannen Ron Deen en de noterende Frank Beverdam.

Bert Spil is verrassend snel klaar. Hij wordt, vlak voor hij met de witspeler gaat analyseren, nogmaals gefeliciteerd door Bart Stam.

Mason Brouwer (met zwart): debutant in de KNSB-competitie.

Jong talent op het middenveld van Caïssa-Eenhoorn 2. Kevin de Rooij neemt het met wit op tegen  Pieter Jan Morssink, naast hem speelt Mason Brouwer tegen Michael Kubbenga.

Invaller Martijn de Wit zet in de barruimte alles klaar om zijn remisepartij met Sjoerd van Raaij te bespreken.

En Fred Avis doet dat bespreken wat later met de aan zet zijnde Adrie Pancras.

Caïssa-Eenhoorn 2-invaller David Groen in de verdediging tegen Allard Ligteringen die een loper (op c7) voor staat. Zwart heeft ook nog een toren op f8. Wit zal zijn toren van c2 naar e2 spelen.

De stand bij Caïssa-Eenhoorn 2- HWP 3 is 4-3, als Andrii Mishchenko (links) en Robbert van Dijkhuizen nog bezig zijn.