Caïssa-Eenhoorn - Krommenie (Zilveren beker)


Afgelopen dinsdag zijn we met het bobo-team naar Krommenie geweest om daar een bekerwedstrijd te spelen. Op papier waren zij overduidelijk het sterkere team, maar in de praktijk kan dat anders lopen.

Ik mocht het met zwart opnemen tegen Robbin Neeft. Omdat hij niet veel speelt, koos hij voor een onorthodoxe opening en begon met 1.b4 en kwam na 1...e5 2.Lb2 Lxb4 met 3.f4 op de proppen. Ik heb hier uiteraard teveel tijd besteed aan het rekenen, wat me later ook de kop kostte. Qua stelling kwam ik met zwart vrij goed te staan, maar na 17.a5 ging ik te snel voor 17...Pg4 dat nog eigenlijk niets deed.

Na het vervolg 18.Ra4 g6 19.Rf4 Bf5 20.Qb2 Nxa5 21.Qa2 Nc6 22.Ng5 koos ik voor de blunder 22...Le6, waar 22...Ph6 nog een partij was. Fred stond op dat moment wel voor, maar bij Robbert en Martijn zag ik nog geen puntje in beeld voor de teamwinst.

Stand: 1 - 0

Martijn speelde tegen Andre Breedveld, die speciaal voor de zilveren beker op de oktoberlijst net onder de 1900 was geweest. Ondanks een lastig begin kon Martijn uiteindelijk remise houden.

13. Pb5 was blijkbaar niet de beste. Na een paar goede zetten van mijn tegenstander begon mijn voordeel te verwateren. Ik sta nogsteeds prima. Maar echt voor winst spelen wordt wel lastig. Ik dacht dat ik na 21. a3 ergens voor kon spelen. Maar de Dame van Andre wordt binnenkort heel er actief. Dit zal mij toch wat problemen opleveren binnenkort. Om problemen te verkomen moet ik de dames ruilen en toch maar een slecht eindspel redden. Op dit moment had bord 2 verloren. Als ik dit verlies dan liggen we uit de beker. Na wat schuiven, probeer ik voordelig een toren te ruilen. Andre slaat met 43. ... exd4 toch met de e-pion. Dit had ik niet verwacht. Ik dacht dat de c-pion tot leven zou komen op de d-lijn. Waar ik dacht de h-pion te kunnen ruilen, ga ik een verloren toreneindspel in. Op dit moment heb ik nog 10 minuten op de klok en speelt mijn tegenstander met maar 1 minuut op de klok. Ik knutsel snel een verdediging in elkaar met 51. Te1 en 52. Kg1. Tijd om de pionnen te ruilen.... Na 59. ... Tg7 heb ik de notatie niet meer maar er wordt snel b5 en b4 gespeeld. Waarna ik ruil en cxb4 een pion is, die niet meer naar de overkant komt. Na wat proberen van mijn tegenstander eindig ik toch nog met een remise. Want, alle toreneindspelen zijn remise ;).

Stand: 1,5 - 0,5

Robbert was intussen ook in de tijdnoodfase beland en met een spelende wedstrijdleider van de thuisploeg ben ik zelf maar gaan noteren. Ik werd dan ook heel blij toen ik Lb7 zag gebeuren, want het zou zomaar eens gunstig voor ons kunnen uitpakken.

Stand: 1,5 - 1,5

Fred moest het met zwart opnemen tegen teamleider Jan Schol, wat niet zijn eerste keus was geweest. Ergens tijdens mij partij hoorde ik Fred roepen 'ik houd niet van dolle torens,' dus dat is wel een moment om later nog eens te bekijken.

Na de 26-ste zet had ik sterk het gevoel dat ik na een verdubbeling van mijn torens op de d-lijn rustig aan de aanval kon beginnen waartegen wit weinig meer kon doen.
Dat bleek ook wel.

Rondom zet 55 moest ik oppassen dat wit geen dolle toren kreeg : in een gewonnen stelling zou dat wel heel teleurstellend zijn..
Die kreeg hij uiteindelijk toch : zie zet 66..

Gelukkig koos hij in tijdnood de verkeerde voortzetting en kon ik alsnog vrij eenvoudig de winst binnenhalen..

Eindstand: 1,5 - 2,5

Ondanks de gemiddeld 100 ratingpunten meer mogen we dus door naar de kwartfinales. Wordt vervolgd.