17e Jeugdraad Zwaag toernooi

Dit leuke en gezellige toernooi werd gespeeld op zondag 10 maart 2013 in  Cultureel Centrum De Plataan in Zwaag. Voor de opening plaats vond, werden Ben Takken en ikzelf in het zonnetje gezet door de Jeugdraad Zwaag. Dit omdat Ben al 20 jaar en ikzelf 25 jaar schaakles in Honky Tonk geven. Wij kregen een mooie oorkonde en bloemen van de Jeugdraad en van het CDA Hoorn een lekkere fles wijn. Hier word je wel even stil van, Jeugdraad enorm bedankt voor deze eer.

Hierna werd het toernooi geopend door niemand minder dan zeilster Lobke Berkhout, veelvuldig Olympisch en wereldkampioen in haar zeilklasse. Het was een hele eer voor ons dat zo’n beroemde sportvrouw ons toernooi wilde openen. Lobke vertelde enthousiast verhalen over haar sportervaringen en deed daarna op een leuke manier de eerste zet bij één van de jongste deelnemers aan het toernooi. Wij willen haar nogmaals danken voor haar bereidheid om ons toernooi te openen.

Leuk was dat de familie Huynh ook weer helemaal uit Veenendaal naar ons toernooi was gekomen, ditmaal met zes spelers. De schakers van Basisschool De Tandem, die kampioen werden tijdens het West-Fries Schoolschaakkampioenschap, hebben hiermee een vrijkaartje gewonnen voor het toernooi. Ook de Baskuul was goed vertegenwoordigd, het was voor de spelers van deze scholen een goede training voor de finale van het Noord-Hollands Schoolschaakkampioenschap dat op zaterdag 16 maart in Krommenie wordt gespeeld.

Er waren in totaal zestig deelnemers die in leeftijdscategorieën over acht groepen werden ingedeeld. Elke groep bestond uit zeven spelers. Bijzonder dat we dit jaar elf meisjes hadden, heel leuk. Onze vereniging was heel goed vertegenwoordigd, er gingen verschillende leden met mooie bekers naar huis

De Elitegroep
Hier wonnen Gerard Dudink eerste en Nick Manshanden tweede bekers, zijn broer Dennis behaalde een vijfde plaats. Merlijn de Zwaan werd zesde, Sorin Zijp zevende.

Groep 14 jaar.
Hier werd Niels Appelman heel mooi tweede, Wim Jan Visser en Martijn de Wit werden vierde en vijfde.

Bij de twaalfjarigen hadden we twee groepen.

Groep 12 jaar A
In deze groep waren wij heel goed vertegenwoordigd. Marijn Smith, won een beker voor zijn tweede plaats, hij verloor zijn barragepartij om de eerste plaats. Jur van Leijen, Coen de Vries, Jelmer Luijt en Thomas v/d Knaap bezetten de plaatsen vier t/m zeven.

Groep 12 jaar B
Hier deed van onze vereniging Thijs Dekker mee. Hij werd heel mooi vierde, keurig gedaan Thijs.

Bij de tienjarigen waren er drie groepen.

Groep 10 jaar A
Teun van Rossum eindigde op een mooie derde plaats, en won daarmee een beker. Martijn Visser werd met twee punten zesde.

Groep 10 jaar B
Simon van Rossum, de broer van Teun behaalde met zijn schitterende tweede plaats een beker. Ook voor Colin Laan was er een beker, hij werd derde. Daan Huberts werd hier vierde.

Groep 10 jaar C
Hier waren er bekers voor Lucas Dekker, winnaar van deze groep, en ook nog een tweede plaats voor Sem Kox. Zij moesten tegen Marijn van Beek van buurthuis Zaagtand een barragepartij spelen, zo ontstond deze eindstand.

Meisjes
Ook hier waren wij goed vertegenwoordigd en wonnen twee bekers.

In de meisjesgroep A werd Robin Duson tweede, derde werd Mai Sprietsma.
Anne Corine werd zevende met zes punten slechts één punt minder dan de prijswinnaars.

In de meisjesgroep B werd Anouk Buys eerste doordat zij de barragepartijen van Veerle Sprietsma en Julia Kager van de Baskuul won. Veerle werd tweede, Julia derde.
Stella Duson behaalde mooi 2½ punt, Maaike Dekker 1 punt.

Als afsluiting van het schaakfestijn gaven de broers Bekkink nog een demonstratie snelschaken, wat bijzonder leuk was. Na het schaakgebeuren gingen we over tot de prijsuitreiking. Alle prijswinnaars mochten naar voren komen om onder luid applaus hun beker in ontvangst te nemen. De fotografen konden daarna hun werk doen.

De wisselbekers voor het hoogst geëindigde meisje en jongen van Zwaag werden gewonnen door Julia Jesterhoudt en Joeri Kreuk, Julia had hem vorig jaar ook al gewonnen en had hiervoor een mooie standaard als herinnering gekregen. Nog één keer winnen Julia en dan mag je de wisselbeker houden. Voor Joeri was het de eerste keer dat hij deze beker won. De bekers voor de tweede en derde plaats en de medailles werden aan de speeltafel van de groepen door de tafelleiders uitgereikt.

Het was weer een fantastisch toernooi waarvoor wij de Jeugdraad Zwaag heel hartelijk danken. Verder bedanken wij Ben Takken voor de organisatie, Sander Bischoff voor het computerwerk en de tafelleiders. En niet te vergeten de dames Dekker en Jesterhoudt voor de verwennerij achter de bar. Ook alle meisjes en jongens: bedankt, jullie hebben er met jullie enthousiasme weer een geweldige schaakdag van gemaakt!

Leuk dat er films werden gemaakt door de  Historische Vereniging Zwaag en Seréyo Bekkink. De broers Bekkink waren wel actief tijdens dit toernooi want Joey was tafelleider. Wij wensen de teams van Tandem en Baskuul en de andere Westfriese schoolteams heel veel succes zaterdag 16 maart in Krommenie bij het Noord-Hollands kampioenschap.

Klik hier voor de Uitslag 17e Jeugdraadschaaktoernooi 2013.